Hiába várták a befektetők és az elemzők, hogy a Microsofttól átemelt új vezető megállítja a Nokia mélyrepülését: a legújabb pénzügyi eredmények sem barátságosak. A kiutat a fejlődő országok jelenthetik.
Nem tett jót a finn mobilgyártónak a mobilkészülékek piacának átalakulása. Az alsó kategóriás telefonok átlagos árszintje ugyan valamelyest nőtt, ám ezekből egyre kevesebb fogy világszerte. Ehhez képest az okostelefonok aránya folyamatosan nő, ám ez a szegmens pont egyre olcsóbb lesz a bővülő kínálatnak és a folyamatos akcióknak köszönhetően. Erre a piacra eleve jókora késéssel érkezett a messiásként várt N8, amely viszont szállítási és műszaki gondokkal is küszködött, és nem ért el igazi áttörést.

Egyre kevesebb marad Valamelyest ugyan emelni tudott negyedik negyedéves bevételein a Nokia, ám az egy évvel korábbi ünnepi negyedévhez viszonyított hat százalékos forgalmi növekedés mellé jóval kedvezőtlenebb profitráta járt: a 2009 utolsó három hónapjában elért 34,3 százalék helyett csupán 29,2 százalékon állt meg. Ráadásul ez még csak a jéghegy csúcsa.

Miközben a mobilpiac a válságot teljesen maga mögött hagyva 12 százalékos növekedést produkált 2010 negyedik negyedévében, a Nokia 3 százalékkal kevesebb telefont értékesített, így tovább zsugorodott a mobiltorta finn szeletének mérete.

Ön az utolsó reménységünk
A Nokia vezetését 2010 szeptemberében átvevő Stephen Elop egyelőre tehát nem tudta megállítani a vállalat eredményeinek további csúszását. A Bloomberg információi szerint a vezető februárban befektetők és a részvényesek előtt ad számot terveiről, az itt jóváhagyott akciótervektől függ a Nokia további sorsa.

Pletykák természetesen máris szárnyra kaptak - illetve inkább újra előkerültek: többen azt vélik ugyanis tudni, hogy a finn gyártó feladja teljeskörű elkötelezettségét a Symbian operációs rendszerrel, és Android alapú okostelefonokkal is megjelenik a piacon, így visszacsábítva az iPhone-ra vagy más versenytársak készülékeire vágyakozó felhasználókat.

Microsoft-Nokia: harag helyett összefonódás?
A Microsofttól érkezik a Nokia új vezére
A Nokia N8 felturbózva érkezett Magyarországra

Utolsó szalmaszálak A Forrester blogján megjelenő elemzés viszont másféle fejlődési lehetőségekre hívja fel a figyelmet, ez pedig a fejlődő országok Nokiával kapcsolatos lojalitása, és az Ovi Store biztató számai. Míg az Egyesült Államokban lassan a Coca-Cola és a Pepsi viszonyához hasonlítják a finn gyártó termékeit (több helyen felbukkantak már a "Nokia: buy one if you can't find iPhone nearby" jellegű szlogenek a klasszikus "Pepsi: when they don't have Coke" vicc nyomán), jó pár olyan ország van, ahol még mindig a Nokia a legnépszerűbb.

Kínában egy független felmérés szerint 65 százalékos piaci részesedéssel bírnak, de erős a jelenlét Indiában, Indonéziában, a Közel-Keleten, Oroszországban és Törökországban is. Ezekre a régiókra fókuszálva lassítható lehetne a lejtmenet.

Az Ovi Store, a Nokia alkalmazásboltja szintén kifejezetten jól teljesít, és ez a tény elsőre könnyen eltűnhet a pénzügyi jelentés mínuszai mellett. Míg az Apple App Store nemrég jelentette be, hogy 2008 augusztusa óta elérték a tízmilliárdodik letöltést, a Forrester szerint az Ovi Store idén kétmilliárd letöltés fölött zárhat.

Az előző kitörési lehetőséghez kapcsolódik, hogy pont a fejlődő országokban igen aktívak a letöltők, Oroszországból hetente egymillió alkalmazást töltenek le a Nokia áruházából, a török felhasználók még ennél is aktívabbak heti 1,6 millió letöltéssel. Ezeknek ráadásul 27 százaléka nem a mai értelemben vett okostelefonról érkezik, tehát itt továbbra is erős az alsó- és középmezőny, amelyre a Nokia menekülési stratégiát építhet.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.