Huszonegyezernél is többen töltötték le okostelefonjaikra a MasterCard Mobile alkalmazást, amellyel már nem csak mobilszámlát fizethetünk és online vásárlásokat eszközölhetünk, de akár fesztiválokon is "elihatjuk", utána pedig taxiba szállhatunk a segítségével. Az aktív felhasználók száma azért egyelőre szerényebb.
MasterCard mobilfizetési platformja tavaly októberben indult el Magyarországon; a kezdeményezés eddigi eredményeiről a szolgáltatás mögött felsorakozott konzorcium tagjai kedden beszéltek. A MasterCard mellett két mobilszolgáltató (a T-Mobile és a Telenor), az FHB Bank és a mobilfizetési megoldásokat fejlesztő Cellum Magyarország alkotja jelenleg a technológia elterjesztésére összeállt "csapatot", célkitűzésük pedig az, hogy minél többen, minél többféle felhasználási módra igénybe vehessék a megoldást.

Lassan, de biztosan A 21 ezer letöltőből egyelőre körülbelül 5-6 ezer, aki ténylegesen aktiválta a szolgáltatást és már végrehajtott legalább egy tranzakciót. A konzorcium tagjainak elbeszéléséből egyébként is az derült ki, hogy a legfontosabb feladat az alkalmazást elfogadó kereskedők számának növelése Ami a MasterCard Mobile mellett szól, hogy teljesen platform- és szolgáltatófüggetlen, valamint a bankkártya-kibocsátókhoz sem kötődik, minden MasterCard és Maestro kártya összekapcsolható a mobilos alkalmazással.Az alapszolgáltatások mellett (T-Mobile és Telenor egyenlegfeltöltés és számlafizetés, valamint online kereskedők kifizetése) már elérhető pár új funkció is, például az Etyeki Pincefesztiválon bemutatkozó Fesztiválkártya "mobilosított" változata, a GRoby "online ABC" számláinak kifizetése, vagy a Rádió Tele5 Taxi autóiban igénybe vehető mobilfizetés.

Villámháború helyett Szintén valamelyest gátolja a megoldás elterjedését, hogy alapértelmezésben okos-telefonokhoz kötődik, tehát a régebbi készülékek tulajdonosai csak akkor érhetik el, ha speciális SIM kártyás megoldást használnak "butatelefonjaikban" - ez viszont épp azért számít marginálisnak, mivel ezek a felhasználók épp az okostelefonos funkciók idegensége, bonyolultsága miatt maradnak régi eszközeiknél.

Bár a konzorciumnak jelenleg nem tagja a Vodafone, a "piros szolgáltató" ügyfelei is használhatják az alkalmazást, épp csak saját mobilszámláikat nem tudják kifizetni, illetve egyenlegüket feltölteni. Az alapítók azonban hangsúlyozták: bármikor szívesen látják a Vodafone csatlakozási szándékát, de a leendő negyedik mobilszolgáltatót is tárt karokkal várják. Banki oldalról az FHB kizárólagossága októberben jár le, ősztől tehát további pénzintézetek előtt is nyitva a kapu, bár a felhasználók felé már most is bankfüggetlenül vehető igénybe a szolgáltatás.

Az NFC még egy ideig nem lesz tényező a mobilfizetésben
Vonatjeggyel bővül a hazai mobilvásárlási portfólió
Elektronikus bankolás: új ellenfelek, új játékszabályok

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.