Miközben a hírek szerint a Telenor és a Vodafone a metróban fejleszt, a Magyar Telekom 4G-s lefedettségét bővíti - jövőre meglehet egész Budapest.

A Magyar Telekom az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, és 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget.

Rajt január elsején  A társaság májusban jelentette be, hogy a következő években 30 milliárd forint nagyságrendben fejleszti mobilhálózatát, amelynek köszönhetően jövőre Budapesten és több nagyvárosban, 2013 végéig pedig már gyakorlatilag a teljes országban elméletileg 21 MBit/s sebességgel lehet majd mobilinternetezni.

Ezt követően októberben 80 budapesti bázisállomáson indult be az LTE, vagy közkedveltebb nevén 4G szolgáltatása, amelyet egyelőre meghívásos tesztüzem formájában lehet elérni. Körülbelül 500 tesztelő használhatja a negyedik generációs mobil adathálózatot, amely egyelőre Budapest területének közel egyharmadán működik, és 2012. első napjától kezdve a tervek szerint kereskedelmi formában is elindul.

A hálózatmodernizációs projekt 5,2 millió ügyfelet érint, így az ország legnagyobb lakossági elérésű mobilhálózat-fejlesztési programja. A modernizáció eredményeképpen 380 helyen már elérhető a másodpercenként 21 megabit névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás, de ezt még nem negyedik generációs megoldásként nyújtja a társaság.

Csúcssebesség  A 4G/LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok használata a mobilhálózaton keresztül még könnyebbé válik. A nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül fut egyszerre az eszközökön.

A 4G/LTE technológia előnye a szolgáltatók számára a hatékonyabb hálózatépítésben rejlik, miközben - nagyobb adatátviteli sebességgel - jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas. Az új hálózathoz használt berendezések mind az energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából is jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.

Indul a T-Mobile 4G hálózatának éles tesztje
Végre szélessáv költözik a metrókba is


Mindeközben a konkurencia sem tétlenkedik: mint azt már a héten korábban valószínűsítettük, a Vodafone ma jelentette be hivatalosan, hogy elviszi a szélessávú mobilnetet a metrószerelvényekbe és -állomásokra is. A 2-es és 3-as metróban már december 7-től, az 1-es vonalon 2012 első heteiben lehet a 3G-s elérést igénybe venni mindazon utasoknak, akik a Vodafone ügyfelei. A rendszerhez várhatóan jövőre infrastruktúra-partnerként csatlakozik a Telenor.

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.