Három éve volt a Nokiának, hogy megfelelő erejű riválist állítson szembe az iPhone-okkal. Bár az N8 a harmadik negyedévben végre valóban megérkezhet, a finn vállalat befektetőinek jó része szerint túl hosszúra nyúlt a várakozás.
Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgató a Nokia részvényeseinek éves találkozóján próbálta megnyugtatni a befektetőket. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a szakértők szerint komoly kutyaszorítóba kerülhetett, ha a vállalat feje is kínos magyarázkodásra és ígérgetésre kényszerül. Kallasvuo arról próbálta meggyőzni a részvényeseket, hogy nagyon hamar olyan okostelefonokkal törnek be a piacra, amelyek - a vezető szavaival élve - "kitöltik a rést" az iPhone, a BlackBerry-k és az Androidot futtató készülékek piacán.

Kutatás, fejvesztés? | "Elszállt a befektetők türelme, és mindenki egyre jobban meg van győződve arról, hogy a Nokia név varázsa tűnőben van - magyarázta álláspontját a Bloomberg kérdésére Max Jul Pedersen, a Nokia-vagyon jelentős részét kezelő koppenhágai Danske Capital munkatársa, aki saját birtokában lévő részvényeitől már legszívesebben megszabadulna. "A vállalat túl keveset tud felmutatni ahhoz képest, mekkora összegeket fordít fejlesztésre" - tette hozzá.

Bizony, egyre többek számára nyilvánvalóvá válik a tény, hogy a Nokia három év alatt óriási összegeket költött kifejezetten az iPhone által képviselt piaccal kapcsolatos kutatási és fejlesztési célokra, ám ezen a területen még semmi kézzel foghatót nem mutattak fel. Ez az összeg évente akár az Apple hasonló költségvetésének hatszorosát is elérheti - ehhez pedig gyorsan eredményt (tehát terméket, eladást és piaci részesedést) kell párosítani, máskülönben a vállalat megítélése egyre meredekebb zuhanásba csap át.

A viszonylag enyhe elemzői várakozásokat sem érték el például a finn vállalat első negyedéves pénzügyi jelentésében foglalt adatok. A vezetőség áprilisban az elvárt 9,81 milliárd eurós forgalom és 370 milliós nyereség helyett csupán 9,52 milliárdos forgalmat és 349 milliós profitot adott jelentést.

Segítsen, N8! Ön az utolsó reményünk | Nos, három év várakozás után a Nokia bejelentette azt a telefont, amellyel már méltóképpen vehetik fel a versenyt az iPhone-nal és a kategória többi képviselőjével. A telefon legfontosabb fegyvertényeinek egyike a Symbian operációs rendszer legújabb verziója, a Symbian^3, de szintén nagy várakozás előzi meg azt is, milyen lesz a Nokia telefonok között egyedülálló 12,1 megapixeles, Carl Zeiss optikás fényképezőgép, amely 720p HD videók rögzítésére is képes, melyeket a telefon HDMI csatlakozó segítségével képes tévékre és egyéb médialejátszókra is "kiküldeni".

Az új Symbiannal kapcsolatban nem kisebb az elvárás, mint az, hogy fékezze meg az iPhone OS és az Android egyre erősebb térnyerését a mobil operációs rendszerek között. Ugyan a Symbian még mindig a legelterjedtebb rendszer, de az új kihívók tulajdonságainak fényében egyre több bírálat érte, melyekre az alapjaitól teljesen újraírt Symbian^3 megannyi fejlesztéssel próbál majd felelni. Végre kezeli majd a 2 gigabájtnál nagyobb fájlokat (tehát a HD videók méretbeli korlátja is eltűnik), fejlődik az érintőképernyők kezelése és a hálózatok kezelésének gyorsaságát, kompatibilitását is újrafaragták a fejlesztők.
Az N8 pozicionálásakor minden bizonnyal a fiatalabb korosztályra koncentráltak, erre utal a beépített szolgáltatások közösségimédia-központúsága - a bemutatók szerint a telefon egyfajta hordozható Facebook és Twitter központ lehet, de ráerősítettek a játékok támogatására is.

Ez utóbbi funkció apróságnak tűnhet, de a finn gyártó minden bizonnyal felismerte, hogy az iPhone ezen a téren is meghatározó tényezővé vált, és mára a Flurry Analytics kutatása szerint a világ második legnépszerűbb kézi játékkonzolja is egyben. Az Apple így a teljes amerikai videojáték-piac 5 százalékát gyűrte be maga alá, amely évente közel 500 millió dolláros forgalmat jelent. A felsoroltak mellett természetesen az N8-ban is elérhető lesz az ingyenes navigáció, valamint megannyi megszokott Symbianos funkció is.

A finn vonat fél évet késik | Látható, hogy az okostelefon-piac fiatalosabb, dinamikusabb felét elviekben - hardveres és szoftveres tulajdonságait tekintve - sikeresen célozhatja meg a Nokia N8, azonban mindenképpen hátrányt jelent majd, hogy az üzletekbe csupán 2010 harmadik negyedévében kerül. A lokalizált készülékek magyarországi, hivatalos forgalmazása pedig talán még ennél is későbbre tehető. Árszintjén is sok múlik majd - az ajánlott nettó végfelhasználói ára körülbelül 370 euró lesz, ám ez a 100 ezer forint környéki összeg a hazai hivatalos csatornákon a gyakorlat szerint jó pár százalékkal drágábban is végezheti.

A fentiekből kitűnik, hogy a Nokia még mindig adós egy olyan telefonnal, amely egy másik területen, az üzleti felhasználók körében állhatna szemben a vállalati környezetben is egyre elterjedtebb iPhone-okkal és Androidos készülékekkel. Még az is lehet, hogy a finnek készülék-szinten már csak akkor állnak elő a következő nagy dobással, amikor 2011 elején hivatalosan is megjelenik a Symbian^4, amely a jelenlegi frissítésnél is radikálisabb változásokat ígér.

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.