A jövő héten indul az idei Consumer Electronic Show Las Vegasban. Az előzetes bejelentések és hírek alapján már egy tucat fontos mobil eszköz bemutatása vehető biztosra, összeállításunkban sorra vesszük a várható újdonságokat.
A tavalyihoz hasonlóan idén is igyekeznek nagy durranásokkal készülni a gyártók a CES-re. Mivel az Apple szokás szerint távol tartja magát az eseménytől, a riválisok tündöklése várható. A Google a legújabb Android, az Ice Cream Sandwich diadalmenetét várja egy csomó új modelltől: a Samsung, a HTC, a Motorola és az LG és bemutatja idei "jégkrémes" útitervét. Emellett a Microsoft is reménykedik a Nokia új windowsos telefonjai sikerében, és a hírek szerint a Windows 8 legfrissebb előnézeti változatát is meg lehet tapogatni néhány táblagépen.

Fény az ablakban A Nokia állítólag hatalmas standdal és nagyszabású rendezvényekkel készül. Egyrészt most indítják el a Lumia 800 forgalmazását az amerikai szolgáltatókon keresztül, amelytől a gyártó visszatérést remél a tengerentúli piacokra. A készüléknek állítólag 4G-s változata is megjelenik, de egyes források szerint egy Lumia 900 nevű modell is érkezik (mások szerint a modell neve helyesen Nokia Ace): ez már 4,3 hüvelykes érintőkijelzőt kap, rendelkezik előlapi kamerával, és már alapértelmezésben 4G-képesen jelenik meg.

IntelLiGens téglalap Az Intel legújabb mobilos tervei a Medfield processzorokhoz kötődnek, amelyeket a processzorgyártó kifejezetten androidos telefonokba és tabletekbe szán. A CES-en a hírek szerint az LG lesz az első Inteles droidtelefont megvillantó gyártó: bár a készülékről semmilyen bővebb információ nem került még nyilvánosságra, a hírnek valóban lehet alapja, hiszen az LG az utóbbi időkben igyekezett folyamatosan elsőként jelentkezni a legújabb mobilos technológiákkal, például az első kétmagos processzorral szerelt telefonnal vagy az első 3D-s készülékkel.
A HTC most Mangóba harap
2011-es erős Android-kínálatát követően az idei első telefon Windows Phone-ra épül a HTC-nél. A Radiant elnevezésű készülékről szintén nem tudni részleteket, csupán azt, hogy 4G-képes lesz és forgalmazása az év első felében kezdődhet.

Mi felé hajlik a Samsung? Már a tavalyi CES-en is bemutatta hajlékony kijelzővel kapcsolatos terveit a Samsung, igaz, akkor még csak koncepciók formájában. A legfrissebb hírek szerint azonban a koreai gyártó már működő modellekkel várja az idei kiállítást, ahol hajlítható telefont és tabletet is kiállítanak. Emellett az öthüvelykes óriás kategóriában induló Note-ot is bemutatják, ennek ugyanis most indul az észak-amerikai forgalmazása.

Fakul a CES fénye?
A szakmai írások és kommentek egy része egy olyan trendet pedzeget, mely szerint a Consumer Electronic Show lassan elveszíti mindenható mobilipari jelentőségét. Az Apple már hagyományszerűen bojkottálja a kiállítást, de karácsony előtt a Microsoft is bejelentette, hogy ez lesz az utolsó CES a vállalat számára, a jövőben ők is saját rendezvényekben és egyéb marketingtevékenységekben hisznek. A Dell már négy éve nincs kint a CES-en, az idei rendezvényen pedig nagy csinnadratta helyett csak szakmai bemutatókkal lesz ott a HP, pedig lenne mit bemutatniuk: a hírek szerint Spectre néven érkezik a gyártó első ultrabookja. A Lenovo szintén csupán szakmai vendégeknek szánt privát bemutató szobákban fogadja a kiváltságosakat.
Útjelző táblák Az Asus tavaly igazán előremutató és erős táblagépet mutatott be az Eee Pad Transformer Prime képében, most viszont kisebb szegmensben próbálkoznak. A 7 hüvelykes, 1280×800 képpont felbontású kijelzővel szerelt Eee Memo Pad 1,2 gigahertzes, kétmagos processzorra épül és 32 vagy 64 gigabájtos tárhelyet kap. Méretéből következően valószínűleg itt nem lesz elérhető a Transformer sorozatban megismert felcsatolható billentyűzet, bár valamilyen vezeték nélküli kiegészítővel még okozhat meglepetést a gyártó.

A Toshiba szintén táblagéppel jelentkezik, feledtetve a tavaly bemutatott, ám viszonylag sikertelennek számító Thrive tablet emlékét. Az eszköz méretéről még nincs információ, ám egy kiszivárgott tesztelési eredmény alapján úgy tűnik, négymagos Nvidia Tegra 3 processzort kap. Szintén ugyanezzel a négymagos megoldással készül az Acer, az Iconia Tab 10 hüvelykes kijelzővel érkezik a gyártó standjára. A Lenovo folytatja az üzleti felhasználásra tervezett termékvonalat: a LePad termékvonalba szánt új készülékről egyelőre annyit tudni, hogy 2 gigabájt memóriával, ujjlenyomat-olvasóval és távoli letiltási funkcióval rendelkezik.

Sokan várják azokat a tableteket is, amelyeken már a Windows 8 legújabb előnézeti változatát lehet kipróbálni: a hírek szerint számos gyártó, többek között az Acer, a Lenovo és a Samsung is bemutat kifejezetten az új operációs rendszerre hangolt modelleket, amelyek kereskedelmi forgalomba természetesen csak ősszel kerülhetnek.

Támadnak az Intel processzoros mobil eszközök
Fejcserétől vár csodát a Windows Phone
Transformer Prime: megfogdostuk az első négymagos tabletet

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.