Kezdő zenészek ismerhetik leginkább az érzést, amikor egy szerintük zseniális koncert végén a közönségből dübörgő tapsvihar helyett csak pár óvatos tenyércsapás és félszeg huhogás hallatszik. Egyelőre az iPhone 4S bemutatkozása is ilyesféle reakciókat váltott ki: a legtöbben túl sokáig várták, és nem is teljesen ezt.
Az Apple főhadiszállásán Tim Cook, a vállalat frissen kinevezett vezérigazgatója vezényletével bemutattak valamit, amire tizenhat hónapja túlzás nélkül millióan vártak. A bemutató végére azonban sokan csalódottságuknak adtak hangot: mégsem igazán ezt várták.

Óvatos változások Már a név is sokat sejtetett: a mindenki által remélt iPhone 5 helyett 4S lett az új készülék neve. Jellemző, hogy több nemzetközi oldalon a rendezvény alatt vezetett élő blogok az utolsó percig azt várták, hogy a 4S után, hatalmasat robbanó finálé gyanánt bejelentenek egy még erősebb, még funkciógazdagabb modellt is iPhone 5 néven - nos, ők is hiába reménykedtek. Az Engadget egyenesen egy viccoldalt linkelt be az esemény közben (a Play gombra kattintva egyértelmű lesz az ottani szakértők véleménye)

Persze azért fejlődés akadt bőven, hiszen új, az iPad 2-ben is megismert kétmagos processzort kapott az okostelefon, amelyben szintén kétmagos egység felel a grafikai gyorsításért is. Szoftveresen pedig az iOS 5 újdonságai mellett a rendszert teljes egészében átszövő Siri hangfelismerő mesterséges intelligenciája a legnagyobb durranás. Ez mindenesetre többeknél kevésnek bizonyult.


Az Apple hullámvasútra szállt Az első elemzői és rajongói vélemények szinte együntetűen negatívak voltak. Erre vártunk másfél évig? - kérdezte a legtöbb komment és hír valamilyen formában. Ráadásul a tőzsdén is meglátszott a szórvány taps hatása: az Apple részvényeinek árfolyama a bejelentés közben 2, utána pedig 4 százalékot esett.

Később azonban - legalábbis az elemzői oldalon - feltűntek az első olyan magyarázatok, amelyek az újabb hardveres bomba legyártása helyett egy másfajta stratégiáról beszéltek. A telefon neve is jelzi, hogy itt az iPhone 4 ráncfelvarrásáról, aktualizálásáról van inkább szó, nem pedig valami forradalmi újdonságról. Maga a készülék szinte csak a processzor, a megduplázott adatátviteli sebesség és a kamera terén mutat igazán nagy előrelépést, a Siri pedig az iOS 5 további újdonságaival együtt megjelenik majd a régebbi modellekre is (legalábbis a 3GS-ig visszamenőleg), ehhez tehát nem kell feltétlenül iPhone 4S-re váltani.

Rendben, az Apple tehát valószínűleg bebukja azt a lelkes vásárlói bázist, amely eddig évről évre lecserélte addigi iPhone-ját a legújabbra. Az almás vállalat esetében ez ráadásul kifejezetten nagy számú felhasználót jelent, a tegnapi bejelentésen is kiemelték pédául, hogy idén az összes iPhone júzer felének iPhone 4 figyel a zsebében.

Október 28-án érkezik Magyarországra az iPhone 4
Egyre többen szállnak be a tabletes árháborúba
Jogi össztűz alatt az Apple

Támadás a pénztárcák irányából Van viszont egy másik aspektusa a bejelentéseknek, amely arra mutat, hogy az Apple most nem az izmos vassal támadja be a világot, hanem egy újfajta, átkaroló hadművelettel próbálkozik. A gyártó többek szerint attól tart, hogy a tabletpiacon már észlelhető áresési hullám az okostelefonos piacra is átterjed, tehát lassan vége a százezer forintnál jóval drágább iPhone-ok világának.

Ezt kétféleképpen lehet kezelni: továbbra is kihozni a világ legerősebb új készülékeit, és arra építeni, hogy megmarad az a vásárlóerő, aki a piaci olcsósodás ellenére hajlandó sok pénzt fizetni a csúcsmodellért. Vagy a jóárasítás élére állni, és egy szerényebben felszerelt modellt olcsón eljuttatni azokhoz, akik eddig még nem szánták rá magukat az iPhone megvételére.

A most bejelentett árak az Apple mértékével mérve is durvát estek az eddigi gyakorlathoz képest. Aki iPhone 4S-re vágyik, már akár 199 dollárért, tehát körülbelül 45 ezer forintért hazaviheti a legkisebb, 16 gigabájtos modellt. Rendben, ez szolgáltatófüggő, tarifákhoz és hűségidőkhöz kötött ár, amely valószínűleg pár százalékkal emelkedik is a második körben elinduló országokban, de akkor is kifejezetten csábító.


Az Apple még időben állhat a jóárasító mozgalom élére, ezzel meggyőzve az amerikai kétkedők egy részét is, de még inkább megerősítve pozícióit a fejlődő országokban, Kelet-Európában és Ázsiában, ahol ilyen árért jó esetben is csak középkategóriás okostelefonokat lehet beszerezni. Ráadásul a készülékek függetlenítése és feltörése egyre nehezebbé válik, főként az operációs rendszer új frissítési módjának és az iCloudnak köszönhetően, tehát a kicsontozott kezdő ár mellé szép lassan beérkeznek azok a költések is, amelyekkel szolgáltatásokat, alkalmazásokat vásárolnak az új felhasználók.

Mi lesz tehát az irányváltás eredménye? Biztosan lesznek továbbra is fanyalgók és kiábránduilt, véleményüket hangosan közzétevő egykori fanboyok, a piac viszont szép lassan megszereti az új készüléket (ezúttal főként az árcédula segítségével), és az Apple szerint kit érdekelnek a kritikusok, ha fél év múlva úgyis mindenki saját iPhone 4S-ébe diktálja be a bevásárlólistát?

Bedobta a törölközőt Kínában az Amazon is

A társaság nem bírta a versenyt a helyi e-kereskedelmi mamutokkal, július közepén lelövi az Amazon.cn piacteret.
 
Nem közvetlenül az új technológiák, hanem a kiélezett versenyhelyzet, a gyorsan változó piaci igények és a vállalatok fájdalompontjai hajtják előre a fejlődést.

a melléklet támogatója a T-Systems

Hirdetés

T-Systems: rendszerintegrátor a gyártósorok mellett

A teljesen automatizált gyártósortól a szakmai kompetenciát kereső beszállítóig sokféle gyártóüzemmel találkozhatunk a hazai iparban. Megoldásszállítóként ezért az ügyfelek problémáit kell feltárni, és azok megoldásához kell optimális technológiát kínálni – állítja Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese és Tóth P. Péter üzletág-igazgató.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.