Az androidos okostelefonok felhasználói egy ideje furcsán vagy épp vágyakozva figyelhették, ahogy iPhone-os társaik különféle mesterségesen öregített fotókat cserélgetnek és töltögetnek a közösségi oldalakra. Az Instagram mostantól számukra is elérhető.
Persze az Instagram nem csupán egy a telefonokra megjelenő megannyi fotószerkesztő közül, amelyek valamilyen előre beállított effekttel bolondítják meg a mobillal elkattintott képeket. Inkább az elkészült fotók köré épülő hibrid közösségi szolgáltatás, amelyhez már több mint harmincezren csatlakoztak. Most, hogy a Google Play piactérről is ingyenesen letölthetővé vált az Instagram, a hírek szerint percenként kétezer új felhasználó csatlakozik a rendszerhez - ezek szerint bármilyen egyszerű és butácska divatnak tűnik is, mégis működik.

Közösség is, meg nem is Letöltés után először csatlakoznunk kell az Instagram hálózatához egy felhasználónév, email cím és jelszó megadásával. Ezek után összeköthetjük a szolgáltatást más közösségi hálózatokkal, Twitterrel, Facebookkal, Foursquare-rel és Tumblr-rel. Persze megijedni nem kell, automatikusan semmit nem publikál a nevünkben az Instagram, minden elkattintott fotó után külön megkérdezi, melyik csatolt közösségi oldalra szeretnénk elküldeni a képet. Az első összekapcsolás lényege mindössze annyi, hogy a megosztások során ne kelljen minden alkalommal belépnünk a külső oldalakra is.Amellett, hogy más közösségi oldalakkal összekötjük, az Instagram önmagában is egyfajta fotómegosztó szolgáltatásként működik: felvehetünk ismerősöket, akikkel kölcsönösen látjuk egymás fényképeit, egyfajta "fotós üzenőfalon".

Az egyszerűség varázsa Magát a fotózást a lehető legegyszerűbbre faragták. A fényképező felületen egyszerű vaku ki-be kapcsolás és az exponáló gomb mellett nem is kapunk más beállítási lehetőséget, nincs zoom vagy fehéregyensúly-állítás - csak kattintunk, és kész. Profi fotósok persze kevesellhetik mindezt, ám ők valószínűleg nem is mobilon készítik a képeiket. Az Instagramban elkattintott felvételeket a fotózást követően 18 előre beállított szűrővel alakíthatjuk át. Bár egymástól jelentősen különböznek, a legtöbbet mégis egyaránt áthatja egyfajta retrós érzet. Ezen a ponton elforgathatjuk a képet, hozzáadhatunk egy keretet és a fényerőn is állíthatunk. Innen továbblépve következik az (opcionális) megosztás más közösségi oldalakon, valamint a Foursquare segítségével a kép készítésének helyét is megadhatjuk. Ezután a fotó bekerül saját Instagram-falunkra, és elérhetővé válik követőink számára is.

Összességében tehát kifejezetten egyszerű divatalkalmazásról van szó, ám a 2010 óta létező Instagram 30 millió iPhone-os felhasználója így is naponta 5 millió fotót kattintgat el a segítségével. A néhány hete létrehozott androidos "várólistára" 430 ezren iratkoztak fel, ám a mostani aktiválási gyakoriságból következtethetően jóval többen próbálják ki az eddig csak az "ellenfél" számára elérhető appot.

Freemium: így termelnek pénzt az ingyenes mobil appok
Path: intimebb és szebba Facebook kihívója
Omega: kipróbáltuk a Siri androidos kihívóját [videó]

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.