Bár a tavalyi I/O konferencián már működő prototípust mutattak be a kiterjesztett valóságra épülő okos szemüvegből, a Google idén még nem szórja tömegével a boltok polcaira az új eszközt. Ehelyett tonnányi új funkciót kap, és a fejlesztőkhöz kerül, hogy megjelenésekor minél szélesebb támogatással rendelkezzen.
Fél éve mutatta be először élőben a Google Glass projekt első működő prototípusát Sergey Brin, a vállalat alapítója. A júniusi I/O konferencia óta eltelt időben egyre többen vélték úgy, hogy 2013-ban konzumer termékké válhat az okos szemüveg, ám a legújabb hírek szerint a Google nem rohan a piaci bevezetéssel. A cél inkább az, hogy amikor végre megjelenik, tudjon minél többet és drága játékszer helyett csináljon igazi technológiai forradalmat.

Értem, hogy gőzgép, de mi hajtja? Bár a szemüveg sorozatgyártásához minden körülmény adott már most is, a vásárlók tömegei csak 2014-ben számíthatnak a forgalmazás megkezdésére Babak Parviz, a Google Glass projekt vezetője szerint. A szakember egy interjúban elmondta, hogy jelenleg az eszköz hardveresen és szoftveresen is további csiszoláson megy keresztül, mielőtt következő lépésként a fejlesztőkhöz kerül.


Sergey Brin a szemüveg prototípusával a 2012-es I/O konferencián

Az I/O konferencia idején a titánium-keretbe ültetett szemüveg már rendelkezett videós és audió-képességekkel, működött a beépített gyorsulásmérő és iránytű, amelyek a fejmozdulatokkal történő vezérlést is lehetővé tették. A bonyolultabb kezeléshez azonban egyelőre egy érintőkijelzős eszköz szolgál, míg a cél az irányítás további egyszerűsítése és "kézmentesítése". Épp ezért az egyik fejlesztési irány a hangalapú parancsok megértésére irányul.

A hardveres fejlesztések közül az akkumulátor üzemidejének növelése számít a legfontosabbnak, hiszen az eszköz jelenleg átlagos felhasználás mellett nem bír ki egy napot. Az okostelefonoknál is fontos kerékkötő az akku teljesítménye, de manapság a legtöbb készülék azért képes jóval túllépni az elméleti tűréshatárnak számító huszonnégy órát.

Az sem kristályosodott még ki, hogy a szemüveg mennyire lesz önálló, tehát milyen mértékben kerülhetnek rá alkalmazások ahelyett, hogy egy androidos eszköz egyfajta kiegészítéseként működjön. Parviz szerint a Google csapata mellett ez a fejlesztőkön is múlik; hozzájuk a tervek szerint az idei első negyedévben juthatnak el a szemüvegek. Az 1500 dolláros fejlesztői "Explorer" modelleken kívül azonban nem lesz másféle megvásárolható kiépítés idén, a tervek szerint 2014 lesz a Google Glass éve.2013 kisgömböce: a mobil?
Szuperszemüvegben jelent meg a Google alapítója


Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.