Bár a tavalyi I/O konferencián már működő prototípust mutattak be a kiterjesztett valóságra épülő okos szemüvegből, a Google idén még nem szórja tömegével a boltok polcaira az új eszközt. Ehelyett tonnányi új funkciót kap, és a fejlesztőkhöz kerül, hogy megjelenésekor minél szélesebb támogatással rendelkezzen.
Fél éve mutatta be először élőben a Google Glass projekt első működő prototípusát Sergey Brin, a vállalat alapítója. A júniusi I/O konferencia óta eltelt időben egyre többen vélték úgy, hogy 2013-ban konzumer termékké válhat az okos szemüveg, ám a legújabb hírek szerint a Google nem rohan a piaci bevezetéssel. A cél inkább az, hogy amikor végre megjelenik, tudjon minél többet és drága játékszer helyett csináljon igazi technológiai forradalmat.

Értem, hogy gőzgép, de mi hajtja? Bár a szemüveg sorozatgyártásához minden körülmény adott már most is, a vásárlók tömegei csak 2014-ben számíthatnak a forgalmazás megkezdésére Babak Parviz, a Google Glass projekt vezetője szerint. A szakember egy interjúban elmondta, hogy jelenleg az eszköz hardveresen és szoftveresen is további csiszoláson megy keresztül, mielőtt következő lépésként a fejlesztőkhöz kerül.


Sergey Brin a szemüveg prototípusával a 2012-es I/O konferencián

Az I/O konferencia idején a titánium-keretbe ültetett szemüveg már rendelkezett videós és audió-képességekkel, működött a beépített gyorsulásmérő és iránytű, amelyek a fejmozdulatokkal történő vezérlést is lehetővé tették. A bonyolultabb kezeléshez azonban egyelőre egy érintőkijelzős eszköz szolgál, míg a cél az irányítás további egyszerűsítése és "kézmentesítése". Épp ezért az egyik fejlesztési irány a hangalapú parancsok megértésére irányul.

A hardveres fejlesztések közül az akkumulátor üzemidejének növelése számít a legfontosabbnak, hiszen az eszköz jelenleg átlagos felhasználás mellett nem bír ki egy napot. Az okostelefonoknál is fontos kerékkötő az akku teljesítménye, de manapság a legtöbb készülék azért képes jóval túllépni az elméleti tűréshatárnak számító huszonnégy órát.

Az sem kristályosodott még ki, hogy a szemüveg mennyire lesz önálló, tehát milyen mértékben kerülhetnek rá alkalmazások ahelyett, hogy egy androidos eszköz egyfajta kiegészítéseként működjön. Parviz szerint a Google csapata mellett ez a fejlesztőkön is múlik; hozzájuk a tervek szerint az idei első negyedévben juthatnak el a szemüvegek. Az 1500 dolláros fejlesztői "Explorer" modelleken kívül azonban nem lesz másféle megvásárolható kiépítés idén, a tervek szerint 2014 lesz a Google Glass éve.2013 kisgömböce: a mobil?
Szuperszemüvegben jelent meg a Google alapítója


Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.