Egy mai PC vagy mobil eszköz már sokkal "önállóbb", mint néhány évvel ezelőtt: megmondja, merre vagyunk, milyen idő lesz holnap reggel, vagy beszéd alapján rendel nekünk ételt. Még mindig sok múlik azonban a felhasználón – az IBM szerint már nem kell sokáig várni a következő lépcsőfokra.
Természetesen az informatika fejlődik úgy is tovább, ahogy eddig, kis lépésekkel, a meglévő technológiák csiszolgatásával. Nagyobb érintőkijelzők, gyorsabb processzorok, Retina Display és kétsávos Wi-Fi – ezek mind szép és jó dolgok, ám alapvetően nem számítanak újítónak. Egyes fejlesztők viszont folyamatosan olyan technológiákon dolgoznak, amelyek még nem léteznek, tehát valamilyen szinten nulláról kell elindítani ezeket, majd beépíteni a meglévő eszközök kelléktárába: ez viszi előre a mesterséges intelligencia fejldését, a beszéldfelismerést és még sok egyéb területet. Az IBM szerint öt éven belül ilyen értelemben is robbanás várható.

Szilíciumalapú érzékszervek Az IBM közeljövővel kapcsolatos jóslataiban (melyet 5 in 5 néven ad közzé évente) kiemelt helyen szerepel az érző eszközök témaköre: a vállalat szerint öt éven belül teljesen megváltozik az a módszer, ahogy használati eszközeink felfogják a világot maguk körül. A jelenleg is sokat tudó gépek ma is segítenek a felhasználóknak sok mindenben, de csak azután, hogy megkapták a megfelelő inputokat olyan körülményekről, amelyeket még nem képesek érzékelni. A jóslatok szerint azonban eszközeink nemsokára hallanak., látnak, ízlelnek, szagolnak és érintenek.A Mashable-nek Bernie Meyerson, az IBM kutatási alelnöke úgy fogalmazott, hogy az igazi fejlődéshez meg kell változtatnunk a módot, ahogy a számítástechnikával kapcsolatban gondolkodunk. "Máshogy kell gondolkoznunk arról, hogyan gyűjtenek adatot" - fogalmazott a vezető, aki szerint ma még egy okostelefonnal készült fotó csak egy kép, semmi más, pedig egy okos eszköz képes a rögzített információ különböző rétegeinek elemzésére és felhasználására is.

A kognitív eszközök fejlesztése épp ezért már nem fantasztikum, technológiailag szinte minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gépek sok forrásból származó információból automatikus feladat-végrehajtást lehetővé tevő adatokat nyerjenek ki. Ugyanúgy, ahogy a GPS-technológiát egy telefon ma már arra tud felhasználni, hogy automatikusan ajánljon számunkra útvonalakat, közelben lévő éttermeket vagy egyéb szolgáltatásokat, lassacskán az összes többi környezeti információt is össze lehet kapcsolni egy tanulni képes gépi intelligenciával.

Az ember nem helyettesíthető! Meyerson szerint persze ne várjuk, hogy az érzékeléssel felruházott eszközök valódi intelligenciát fejlesszenek ki: ahogy a lokációs szolgáltatások sem mondják meg helyettünk, hogy épp kínait vagy pizzát szeretnénk enni a közeli éttermekben, egy szagelemzővel ellátott jövőbeni eszköz sem fogja helyettünk eldönteni, finom-e az étel, ami fölött elhúzzuk. Az emberi faktor továbbra sem kizárható, hisz épp így tanul majd a rendszer, a felhasználó reakcióit tárolja el és társítja a különféle környezeti változókhoz. Öt év múlva tehát még nem gondolkozik helyettünk a mobilunk, azt azonban mindenképp megtehetjük majd, hogy ennyit mondunk neki: "Ma megint megyek a hétfő délután szokásos környékre: tudod, mikor szoktam éhes lenni és ismered a kedvenceimet, ajánlj valamit arrafelé!" Jó esetben egy olyan étteremhez vezet majd az eszköz, ahol a bolognainak pont olyan illata, a tésztának pedig pont olyan színe lesz, ahogy a legjobban szeretjük.

Az IBM leváltaná a szilíciumot a chipekben
Még csak az adathalmazok töredékéből nyerünk információkat
Tucatnyi jóslat 2013-ra és a következő évekre


A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.