A tajvani mobilgyártó egy sor új okostelefont jelentett be: egy részük az eddigi modellek új változata, de az újak között ott vannak azok is, amelyeket Facebook-telefonnak hittek korábban. Jön a HTC első tabletje is a Sense felülettel és 2.4-es Androiddal.
Az új HTC okostelefonok egyelőre nem ugranak fel a két magos processzorok vonatára, ám két felsőkategóriás készülék mellett megújul a megfizethetőbb Wildfire. Két teljesen új telefon is érkezik, a Facebookra kihegyezett Salsa és Chacha, valamint megmutatta magát a gyártó első táblagépe is, melyen már a 2.4-es Android verzió fut.

Felső és közép A Desire S egy érdekes hibridnek ígérkezik, mivel a normál Desire (tehát nem a HD) belső felépítését ötvözi a Legend egyetlen alumíniumtömbből készült készülékházával. A 3,7 hüvelykes, 480x800 képpontos érintőkijelző mögött 1GHz-es Qualcomm 8255 Snapdragon processzor dolgozik, hátoldali HD-képes kamerája mellett frontoldali kamerával is rendelkezik.


Tornasorban: Wildfire S, Desire S, Incredible S

Hasonló belső értékekkel bír az Incredible S, ám ennek kijelzője 4 hüvelykes. Az előző Incredible modell CDMA rendszerű volt, ezért csak a kompatibilis amerikai hálózatokban volt elérhető, ám a hagyományos borítású felsőkategóriás mobil új verziója is megjelenik európai kivitelben.

A középkategóriás árszintet a Wildfire S célozza meg: a kifejezetten kicsire faragott készülék kijelzője 3,2 hüvelykes, ennek persze a felbontása is kisebb, 320x480 képpontos. Processzora is csupán 600 megahertzes, és egyetlen 5 megapixeles, hátoldali kamerával rendelkezik.

Nem Facebook-mobil, de majdnem Lassan már-már paródiába hajló folyamat, ahogy hétről hétre valaki felkapja, hogy készül a Facebook brandje alatt futó telefon. Hogy ezt legelőször ki találta ki, és mit gondolt, miért is lenne ez jó tulajdonképpen, örök rejtély marad - mindenesetre a HTC Chacha és Salsa legelső híreivel kapcsolatban is azonnal felkapta az "okos" média, hogy ezek bizony egy szupertitkos HTC-Facebook paktum alapján készülő Facebook-mobilok lesznek.


Az ott lent egy dedikált gomb, nem a telefon "gyártójának" márkajelzése

Ezúton üzenjük a kitartó hívőknek: ez a két okostelefon sem hivatalos Facebook-mobil. Ezzel együtt azonban valóban kifejezetten szorosan integrálták a módosított Sense kezelőfelületbe a közösségi oldal szolgáltatásait. Egy dedikált gomb azonnal előhoz egy Facebook-alkalmazást, amelyben a közösségi szolgáltatás legtöbb fu8nkcióját gyorsan és kényelmesen érhetjük el.

Az Android Gingerbread 2.3.3 új eszközeivel és a HTC Sense legutóbbi verziójával integrálni tudja a Facebookot a mobil alkalmazásokkal. Hívás kezdeményezésekor a tárcsázó felület megmutatja a hívott fél legutóbbi állapotát, feltöltött fotóját, születésnapját. Néhány frissítés akkor is megjelenik, ha egy Facebookos barát telefonál. A telefonban tárolt személyes adatok is azonosíthatóak a Facebookon lévő profilokkal és bővíthetőek számos Facebook widgettel is.

A Chacha kijelzője csupán 2,6 hüvelykes, ám fix hardveres QWERTY billentyűzet segíti a chatelést. A Salsa hagyományos elrendezésű, a pötyögés itt a 3,4 hüvelykes kijelzőn a virtuális billentyűzettel lehetséges.

HTC Desire és Wildfire teszt: az elegáns és a trendi törpe
A HTC öt Windows Phone 7-es telefonnal támad
Mobile World Congress - az 1. nap összefoglalója

Nem Honeycomb, 2.4! Furcsa, hogy míg a legtöbb új androidos tabletre már a kifejezetten táblagépre és nagy képernyőkre kihegyezett Honeycomb változatot telepítik, a HTC első tabletjét a 2.4-es Android hajtja majd. A gyártó információi szerint ez a változat megtartja a 2.3 Gingerbread elnevezését, mivel csupán kisebb ráncfelvarrásokban különbözik elődjétől.

Viszont a Flyer is megkapja a Sense felhasználói felület specializált változatát (többek között ezért sem a Honeycombra esett a választás, erre ugyanis nem készülne el időben a Sense). A 7 hüvelykes, 1024x600 képpontos kijelző alá 1,5 gigahertzes Snapdragon processzor került, a 32 gigabájtos tárhely microSD kártyával bővíthető.


Flyer: Honeycomb nélkül, de pár hasznos és érdekes extrával

A tableten pár érdekes újdonság is megjelenik majd, például az OnLive technológia támogatása: táblagépek esetében itt jelenik meg először ez a lehetőség, amelynek segítségével úgy játszhatunk erősebb PC-ket igénylő játékokkal, hogy a játék maga a felhőben, tehát távoli szervereken fut, ezért egy ilyen kisebb eszközzel is irányíthatjuk. A tabletre ilyenkor már egy olyan kép- és hangcsomag érkezik, amelyet a szerver állít elő, ezért a táblagép hardverének csak az irányítási információk továbbításával kell törődnie.

Az egyéb finomságok között említik a Scribe támogatást is, mely lehetővé teszi, hogy egy speciális érintőceruza segítségével saját kézírásunkat "lefordítva" jegyzeteljünk.

A telefonok és a tablet a tavasz folyamán kerül a tengeren túli és az európai boltokba is, a magyar megjelenésről azonban még nem közöltek pontosabbakat.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.