A hosszú várakozásnak vége, a HP megmutatta, mit kezd a Palm akvizíciójával megszerzett webOS-szal: izmos tabletet és két okostelefont is bejelentettek, az operációs rendszer ráadásul összehangolt támadásba lendül más frontokon is.
A régóta gyengélkedő Palm megvásárlása után azonnal megindultak a találgatások, vajon megmarad-e a márkanév és a termékek irányvonala, mit hoz ki az óriásvállalat az akvizíció előtt épphogy bemutatott operációs rendszerből, a webOS-ből, és persze minél tovább nyúlt a várakozás, az is kérdésessé vált, mikor kezd végre valamit a beolvasztott örökséggel a cég. Tabletfronton is sokan várták a gyártó következő lépését, és tonnányi félig, vagy akár egyáltalán nem valós pletykát hordtak össze a HP misztikus termékéről.

Úgy tűnik, a HP megvárta a tabletpiaci trendek leülepedését, és most egy kiforrott operációs rendszerrel megtámogatott, brutálisan erős hardverre épülő tablettel rukkolt elő. Okostelefonok terén pedig az üzleti csúcskategóriát támadja, és a középkategóriás konzumer mobiloknak is odavág egy modellel. A Palm márkanév pedig ezennel nyugdíjba vonul, minden újdonság szimplán HP néven kerül forgalomba.


Ez a TouchPad nem az a touchpad A táblagép neve elsőre (vagy akár másodikra is) kissé botladozó marketingstratégiát mutat, hiszen általánosan elfogadott már több mint tíz éve, hogy touchpadnek nevezzük a notebookokon elhelyezett "érintőegeret". Mindenesetre a most bejelentett tablet alanyi jogon képes annyi előnyt felmutatni, hogy akár át is szokhatunk a szó új jelentésére.

Hardveres szinten igazi erőgép dolgozik a Topaz kódnéven fejlesztett modellben. Az 1024x768 képpont felbontású, 9,7 hüvelyk átmérőjű érintőkijelző alatt 1,2 gigahertzes, két magos Qualcomm Snapdragon processzor dolgozik 1 gigabájt RAM kíséretében, tárhelyként 16 vagy 32 gigabájt áll rendelkezésre. 2.1-es Bluetooth és 802.1 b/g/n szabványú Wi-Fi segíti a vezeték nélküli kommunikációt, és az általános gyakorlatnak megfelelően a TouchPadből is lesz majd 3G-vel felturbózott, mobilnetre kihegyezett változat.


A webOS 3.0 változatát futtató táblagépre folyamatosan érkeznek az alkalmazások: ugyan ezen a téren az Apple webboltjával vagy az Android Markettel szemben még érthető lemaradásban van a HP, ám a legfontosabb appok máris elérhetőek: van QuickOffice, Dropbox, vagy akár Google Docs támogatás és Amazon Kindle könyvolvasó. Ha már a gyártó ugyanaz, a vezeték nélküli nyomtatásra a TouchPadet is felkészítették, és az 1,3 megapixeles frontoldali kamera segítségével a videótelefonálás is megoldható. Kényelmünket pedig olyan kezelési apróságok szolgálják, mint például a négy fokozatban állítható nagyságú virtuális billentyűzet.

Az üzleti mobil és kistestVeere Pre 3 és Veer névre hallgat a két webOS-alapú telefon, melyeken az operációs rendszer 2.2-es változata fut. Azt a bemutatón nem részletezték, hogy itt a verziószámok különbsége csupán a két különböző eszköztípusra optimalizált változatok megkülönböztetésére szolgál, vagy pedig a telefonokon is előbb-utóbb megjelenik a webOS 3.


A 3,6 hüvelykes átmérőjű, 480x800 képpontos felbontású kijelzővel szerelt Pre 3 kissé nagyobb, ám kecsesebb az egykori Palm Pre modelleknél. Processzora még egy magos, ám ebből a jelenlegi legerősebb fajta, a Snapdragon 1,4 gigahertzes változata. A készülélk rendelkezik kicsúsztatható, hardveres QWERTY-billentyűzettel, bár ez kissé keskenyebb, és ezáltal valószínűleg kissé nehezebben használható a versenytársak megoldásainál, mivel a telefon alján csúsztatható lefelé. Az 5 megapixeles kamerával szerelt telefonban 8 gigabájtos háttértár érhető el.


A Veer névre keresztelt modell leginkább a középkategóriás androidos készülékeket támadja: a kifejezetten aprócska készüléken mindössze 2,6 hüvelykes az érintőkijelző, melynek felbontása 320x400 képpont. A szinte bankkártya méretű apróságnak szintén van kicsúsztatható billentyűzete, és ugyancsak 8 gigabájt tárhelyet kapott.


webOS invázió közeleg A HP nagy hangsúlyt fektetett annak érzékeltetésére, hogy a webOS a kissé késői indulás ellenére kifejezetten nagy tervekkel indul csatába. Egyrészt a most bejelentett eszközök is ötletesen működnek együtt: a Touchstone technológia például azt is lehetővé teszi, hogy egy Pre 3-mal a TouchPad aljához érve fájlokat vagy másolt információkat másolhassunk át az egyik eszközről a másikra bármilyen parancs megadása nélkül.


Másrészt pedig a bemutatón többször hangoztatták azt is, hogy a multitask-képes webOS egyáltalán nem csak telefonos és tabletes operációs rendszer. Az összes HP notebookra, PC-re és netbookra felkerül majd másodlagos rendszerként, amely például arra is szolgálhat, hogy a Windows lassú bebootolása helyett (vagy előtt) egyszerűbb funkciókra webOS-t lehet majd használni. Hogy milyen gyorsan terjed el így az új operációs rendszer? Manapság a HP 120 PC-t állít elő percenként, lehet számolni...

Lezárult a Palm-akvizíció, indulhat a HP támadása
PalmPad: nem gyilkos, de versenytárs
Már gyártják az iPad 2-t

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.