A hosszú várakozásnak vége, a HP megmutatta, mit kezd a Palm akvizíciójával megszerzett webOS-szal: izmos tabletet és két okostelefont is bejelentettek, az operációs rendszer ráadásul összehangolt támadásba lendül más frontokon is.
A régóta gyengélkedő Palm megvásárlása után azonnal megindultak a találgatások, vajon megmarad-e a márkanév és a termékek irányvonala, mit hoz ki az óriásvállalat az akvizíció előtt épphogy bemutatott operációs rendszerből, a webOS-ből, és persze minél tovább nyúlt a várakozás, az is kérdésessé vált, mikor kezd végre valamit a beolvasztott örökséggel a cég. Tabletfronton is sokan várták a gyártó következő lépését, és tonnányi félig, vagy akár egyáltalán nem valós pletykát hordtak össze a HP misztikus termékéről.

Úgy tűnik, a HP megvárta a tabletpiaci trendek leülepedését, és most egy kiforrott operációs rendszerrel megtámogatott, brutálisan erős hardverre épülő tablettel rukkolt elő. Okostelefonok terén pedig az üzleti csúcskategóriát támadja, és a középkategóriás konzumer mobiloknak is odavág egy modellel. A Palm márkanév pedig ezennel nyugdíjba vonul, minden újdonság szimplán HP néven kerül forgalomba.


Ez a TouchPad nem az a touchpad A táblagép neve elsőre (vagy akár másodikra is) kissé botladozó marketingstratégiát mutat, hiszen általánosan elfogadott már több mint tíz éve, hogy touchpadnek nevezzük a notebookokon elhelyezett "érintőegeret". Mindenesetre a most bejelentett tablet alanyi jogon képes annyi előnyt felmutatni, hogy akár át is szokhatunk a szó új jelentésére.

Hardveres szinten igazi erőgép dolgozik a Topaz kódnéven fejlesztett modellben. Az 1024x768 képpont felbontású, 9,7 hüvelyk átmérőjű érintőkijelző alatt 1,2 gigahertzes, két magos Qualcomm Snapdragon processzor dolgozik 1 gigabájt RAM kíséretében, tárhelyként 16 vagy 32 gigabájt áll rendelkezésre. 2.1-es Bluetooth és 802.1 b/g/n szabványú Wi-Fi segíti a vezeték nélküli kommunikációt, és az általános gyakorlatnak megfelelően a TouchPadből is lesz majd 3G-vel felturbózott, mobilnetre kihegyezett változat.


A webOS 3.0 változatát futtató táblagépre folyamatosan érkeznek az alkalmazások: ugyan ezen a téren az Apple webboltjával vagy az Android Markettel szemben még érthető lemaradásban van a HP, ám a legfontosabb appok máris elérhetőek: van QuickOffice, Dropbox, vagy akár Google Docs támogatás és Amazon Kindle könyvolvasó. Ha már a gyártó ugyanaz, a vezeték nélküli nyomtatásra a TouchPadet is felkészítették, és az 1,3 megapixeles frontoldali kamera segítségével a videótelefonálás is megoldható. Kényelmünket pedig olyan kezelési apróságok szolgálják, mint például a négy fokozatban állítható nagyságú virtuális billentyűzet.

Az üzleti mobil és kistestVeere Pre 3 és Veer névre hallgat a két webOS-alapú telefon, melyeken az operációs rendszer 2.2-es változata fut. Azt a bemutatón nem részletezték, hogy itt a verziószámok különbsége csupán a két különböző eszköztípusra optimalizált változatok megkülönböztetésére szolgál, vagy pedig a telefonokon is előbb-utóbb megjelenik a webOS 3.


A 3,6 hüvelykes átmérőjű, 480x800 képpontos felbontású kijelzővel szerelt Pre 3 kissé nagyobb, ám kecsesebb az egykori Palm Pre modelleknél. Processzora még egy magos, ám ebből a jelenlegi legerősebb fajta, a Snapdragon 1,4 gigahertzes változata. A készülélk rendelkezik kicsúsztatható, hardveres QWERTY-billentyűzettel, bár ez kissé keskenyebb, és ezáltal valószínűleg kissé nehezebben használható a versenytársak megoldásainál, mivel a telefon alján csúsztatható lefelé. Az 5 megapixeles kamerával szerelt telefonban 8 gigabájtos háttértár érhető el.


A Veer névre keresztelt modell leginkább a középkategóriás androidos készülékeket támadja: a kifejezetten aprócska készüléken mindössze 2,6 hüvelykes az érintőkijelző, melynek felbontása 320x400 képpont. A szinte bankkártya méretű apróságnak szintén van kicsúsztatható billentyűzete, és ugyancsak 8 gigabájt tárhelyet kapott.


webOS invázió közeleg A HP nagy hangsúlyt fektetett annak érzékeltetésére, hogy a webOS a kissé késői indulás ellenére kifejezetten nagy tervekkel indul csatába. Egyrészt a most bejelentett eszközök is ötletesen működnek együtt: a Touchstone technológia például azt is lehetővé teszi, hogy egy Pre 3-mal a TouchPad aljához érve fájlokat vagy másolt információkat másolhassunk át az egyik eszközről a másikra bármilyen parancs megadása nélkül.


Másrészt pedig a bemutatón többször hangoztatták azt is, hogy a multitask-képes webOS egyáltalán nem csak telefonos és tabletes operációs rendszer. Az összes HP notebookra, PC-re és netbookra felkerül majd másodlagos rendszerként, amely például arra is szolgálhat, hogy a Windows lassú bebootolása helyett (vagy előtt) egyszerűbb funkciókra webOS-t lehet majd használni. Hogy milyen gyorsan terjed el így az új operációs rendszer? Manapság a HP 120 PC-t állít elő percenként, lehet számolni...

Lezárult a Palm-akvizíció, indulhat a HP támadása
PalmPad: nem gyilkos, de versenytárs
Már gyártják az iPad 2-t

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.