Három angliai informatikai vezető is beszámolt róla, milyen indítékkal engedték a cég falain belülre a táblagépeket. Az okok teljesen eltérőek, de az eredmény ugyanaz.
Más-más megfontolásból, de három angliai cég CIO egyaránt arra jutott, hogy nemcsak megtűri, de kifejezetten támogatni is fogja a táblagépek vállalati használatát.

Hozzák be, ha úgyis van  A Computing magazin által megkérdezett informatikai vezetők közül a Nagy-Britanniában 36 áruházat üzemeltető John Lewis üzletlánc felelőse egyértelműen a költséghatékonyságot jelölte meg a bevezetés indokaként. Ebből már ki is lehet találni, hogy az áruházlánc dolgozói saját eszközeiket használhatják a munkában, azaz a több mint 150 éves múltra visszatekintő vállalatnál engednek a BYOD nyomásának. Az angol királyi család beszállítójánál alaposan megnézik, mire költik a cég pénzét, és úgy látták, hogy 2012 nem az az év, amikor vállalati pénzből kellene fedezni a vezetők tablates igényeit. Helyette megengedik az otthoni eszközök bevitelét, sőt tervben van saját applikáció fejlesztése is, amellyel a produktivitást próbálják meg majd növelni.

Már nem csak árulják, használják is a táblagépeket

A cég CIO-ja szerint mindezt megfelelő biztonsági előírások és intézkedések mellett teszik, így nem tart attól, hogy a nyitás veszélyt jelent a cég működésére. Elmondása szerint a magasabb beosztású menedzsereknél zömmel iPad-et lehet látni, de a vásárlókkal foglalkozó munkavállalók lehet, hogy céges beszerzésű Cisco táblagépet kapnak. A Cius lehetőségeit már élesben tesztelik ezekben a hónapokban, és a tapasztalatok fényében döntenek a teljes beveztésről.

Papírköteg helyett Az orvosi kutatások finanszírozását végző jótékonysági szervezet, a Wellcome Trust CIO-ja a táblagépek bevezetését a logisztikai feladatok egyszerűsítésével magyarázta. A gyakori bizottsági ülésekre ugyanis sok száz oldalas anyagokkal felvértezve kell érkezni a munkatársaknak, amit nagyban megkönnyíthet, ha mindez egy a karcsú tableten van tárolva. Ezért már másfél évvel ezelőtt elkezdték az iPad használatának tesztelését, amivel annyira meg voltak elégedve, hogy ma már 130 Apple tablet van a dolgozók birtokában. A szervezet informatikai munkatársai levelezőprogramot, Skype-ot és dokumentumolvasó alkalmazást telepítve adják át az eszközöket a használójának.

Biztonsági szempontból a jótékonysági szervezetnél gálánsan úgy tekintik, hogy a munkatársak kellően érettek ahhoz, hogy ne okozzanak kárt a tevékenységükkel, ennek megfelelően le lehet tölteni egyénileg mindenféle alkalmazást. Igaz azonban, hogy ha ebből bármi kár érné a szervezetet, azért egyértelműen a felelőtlen dolgozó fog felelni.

A vállalatok nem félnek a mobil eszközöktől [infografika]
A tabletek jövőre a cégekhez is betörnek

Futás utána! Barclays bank lakossági üzletágának üzemeltetési vezetője arról számolt be, hogy náluk tavaly különböző részlegek dolgozói más-más okostelefonokat, táblagépeket kaptak, hogy megnézzék, milyen eredményre jutnak. A vállalati filozófia szerint előbb mászni kell, hogy járjni tudj, és csak ezután kezdhetsz el futni. A tavalyi tesztek a mászást jelentették, amit idén a járás, azaz az első éles adaptáció követ, majd elérkezik a futás ideje, amikor széles körben fogják használni a cégnél a mobil eszközöket.

A pénzügyi vállalat szakembere szerint teljesen más élményt jelent az ügyfélnek, ha egy monitor hátát kell néznie, és mást, ha a banki alkalmazott egy táblagépen mutatja és magyarázza el neki azt, amit éppen szóban megbeszélnek.

Egy pénzintézetnél kiemelt fontosságú kérdés az adatok biztonságos tárolása és továbbítása, de ebből a szempontból a Barclays informatikai vezetője jobbnak tartja a táblagépeket a személyi számítógépeknél. Véleménye szerint a tablet egyrészt nagyon jól definiálja a felhasználóját, azaz tudni lehet, hogy ki ő és pontosan hol van; másrészt a táblagép lehetőségeit is könnyen szabályozhatják, és csak akkor és oda adnak jogosultságot a csatlakozásra, amikor és ahová annak értelme van a cég üzletmenetében.

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.