A Nexus család új taggal bővült és most már hazánkban is kapható, bár nem annyiért, amennyiért jólesne.

Nagy lépésekkel fejlődnek a Google saját tervezésű, de mindig mással legyártatott referencia készülékei. A Nexus One-al indult széria óta (2010.) több gyártó is részt vett a kalandban, hiszen az elsőt a HTC, a másodikat és a harmadikat (Nexus S, Galaxy Nexus) a Samsung, a legutóbbit pedig az LG vállalta magára. A Samsung színre lépésekor hazánkban bonyodalmak nélkül hozzá lehetett jutni a Nexusokhoz, a 4. kiadás azonban ezzel a szempontból kicsit problémásabb, de erről egy kicsit később.

Mi ez?  A Nexus 4 az LG Optimus G típusának alapjait használó okostelefon, ami a tavaly novemberi debütálásakor az egyik, ha nem a legerősebb és legfejlettebb mobilnak számított a piacon. Az azóta lepergett pár hónap óta nagyot fordult a világ, hiszen itt kopogtatnak a full HD-kijelzős mobilok, a HTC a One, a Sony az Xperia Z képében bemutatta saját csúcsmodelljét és hamarosan indul a világ legfontosabbnak tartott mobiltechnológiai rendezvénye (Mobile World Congress), ahol további újdonságok várhatók a Samsung, Nokia és a kínai gyártók prezentálásában.

Sallangmentes előlap fizikai gombok nélkül (a kép nagyítható)

Miért érdekes?  A Nexus mobilok mindig is érdeklődésre tarthattak számot, hiszen itt nem kell megküzdeni a gyártók színes-szagos, sok extrával ellátott kezelőfelületeivel. Egy Nexus a mára rengeteg fejlődött, pőre Android operációs rendszert adja a felhasználónak, aki eldönti, hogy marad-e ennél az egyébként mára kiforrott rendszernél, vagy a Play Store-ból válogatva kényére-kedvére átalakítja azt. A másik fontos részlet a frissítések kérdése, mivel a Google az Android legújabb verzióit első körben ezekre a modellekre teszi elérhetővé, így ha új funkciók jelennek meg, akkor ahhoz egy Nexus-tulaj jut hozzá elsőként. Ellentétben a többi gyártó készülékeivel, akiknek a frissítéseket először hozzá kell igazítaniuk a meglévő felületekhez, emellett pedig azt is el kell dönteniük, hogy a termékkínálatukból mely modelleket részesítik előnyben ebből a szempontból.


Hangerőgomb, alatt pedig a SIM rejtett nyílása (a kép nagyítható)

Hogy néz ki?  Szemből nem sok egyedi vonást mutat fel a Nexus 4: a 4,7 colos kijelző uralja a terepet, fizikai gombok nem találhatóak rajta, de szerencsére egyéb felirat, logó sem rondít bele a kicsit egyhangú, de ettől még elegáns képbe. Az alsó csík is a panel részét képezi, itt található a három, Androidnál megszokott érintőgombos kezelőszerv (visszalépés, Home, és menü), alattuk pedig eleinte észrevehetetlenül bújik meg egy értesítő LED, amely fehér, kék és zöld színekben pulzál (alapesetben nem állítható, csak ki és bekapcsolható), ha üzenetet, e-mailt kaptunk, vagy elmulasztott hívásunk volt, viszont a megfelelő alkalmazással van lehetőség ennek testre szabására, illetve több szín előcsalogatására.

Amennyire szimpla az előlap, annyira extra a hátlap: a Gorilla Glass 2-vel kezelt, karcálló üveglap (az előlap is ilyen) mögött apró pöttyök színjátéka, csillogása teszi egyedivé a készülékházat. Az emlegetett üveg használata miatt a Nexus 4 erősen csúszik, de nálunk nem is kézből akart kiesni, hanem az asztalról mászott le szó szerint, majd landolt a padlón – szerencsére sérülés nem történt. A nexus felirat elegáns, az alul elhelyezett LG logó nem tolakodó, és itt található meg a kamera objektívje egy LED-es villanóval kiegészülve. A logó mellé, az üveglapba fúrva álmodták meg a tervezők a külső hangszóró, ami jól néz ki, de nem praktikus, mert ha a mobil az asztalon fekszik, a nyílás takarva van, ami sokat tompít a csengőhangon és egyéb jelzéseken.


A különleges, csillogós hátlap a fotósok réme (a kép nagyítható)

A csatlakozók a szokásosak: jack felül, microUSB alul, jobbra a kikapcsoló, balra a hangerőgomb, amely alatt a microSIM-et cserélhetjük egy arra megfelelő hegyes szerszámmal. Ehhez az iPhone-okhoz hasonló módon egy kis zacskóba csomagolva mellékelik a segédeszközt, de a dobozba meglepő módon fülhallgató nem került. Az akku házilag nem eltávolítható és itt említendő meg az egyik sokat felrótt Nexus 4 hiányosság: a memória nem bővíthető, meg kell elégedni a 8, illetve 16 GB-os háttértárral. A készülék a lekerekített sarkoknak, illetve a széleknél finoman meghajlított kijelzőnek köszönhetően jól kézben tartható, de a méret miatt az egykezes használat a felső sarkoknál már nehézkes.

A hátlap csak a csavarok kitekerésével távolítható el, de ezt a szervizre kell bízni (a kép nagyítható)

Mit tud?  Ez jelenleg az egyik olyan androidos készülék a piacon, amelyiknél nem kell aggódni, hogy akad, laggol, belassul, tétovázik és még sorolhatnánk a szinonimákat. Aki azt várja el egy készüléktől, hogy azonnal engedelmeskedjen, akkor a Nexus 4 személyében megtalálja a számítását. A tempó nem véletlen, mivel egy négymagos processzor dolgozik benne, de ha a munka szüneteiben az erőforrás igényes játékokkal múlatnánk az időt, az is probléma nélkül megoldható. Ami figyelemre méltó, hogy még erős hajtás mellett sem melegszik a telefon, ami más modellek esetében odáig fokozódik, hogy szinte süt a készülékház.

A kijelző nem full HD ugyan, de a 768 × 1280 képpont is tökéletes az összes felhasználási módhoz. Természetesen az összes fontos hálózati, illetve vezeték nélküli modul megtalálható benne (Wi-Fi, Bluetooth, DC-HSDPA, HSDPA, NFC, GPS), mindezt pedig az Android nem is olyan régen frissült, 4.2.2-es verziója szolgálja ki. Egyedül az LTE maradt ki, amire már itthon sem legyinthetünk, hiszen lenne lehetőség a szélsebes mobilnet kihasználásra.


Nem AMOLED ugyan, de az IPS Plus LCD is szépen teljesít (a kép nagyítható)

Az oprendszer nem rendelkezik különlegességekkel, de nyújtja a Google összes fontos szolgáltatását, tudását, amivel pillantok alatt kommunikációs központ faragható belőle. A hangminőség kiemelkedő, a hívások során egyszer sem találkoztunk problémával, a hang mindig, mindkét oldalon tiszta volt. Az összes képesség közül egyedül a kamera lett méltatlan a készülék egészéhez. A 8 megapixeles, autofókuszos fényképező által készített felvételek minősége a közepeset is nehezen érik el, a fotók fakók, erős zajszűrésen esnek át, és sajnos a videók sem a legjobbak, az 1018p felbontás sajnos nem garancia a minőségre.

Hol?/Mennyiért?  Pár hete a Telenor megkegyelmezett azoknak, akik nagyon vágytak erre a készülékre, és nem szerezték be már korábban valamilyen fondorlatos úton. A szolgáltató felvette kínálatába a Nexus 4-et, és ahogy arra számítani lehetett, nem adja olcsón. Azt ár előfizetési csomagtól függ, de a legtöbb esetben 100 ezer forintnál kezdődik különböző hűségidőkkel megspékelve. Aki nem akarja igába hajtani a fejét, annak marad a GSM boltos beszerzés, de ekkor is legalább 130 ezer forintba fog kerülni a Nexus 4 élvezete. Végül utolsó mentsvárként ott van a külföldi ismerősök izzítása, amennyiben olyan országban élnek, ahol a Play Store árul hardvert, éppen van raktáron a mobilból és a hazajuttatást is költséghatékony módon meg tudják oldani. Ebben az esetben a Google által megszabott árat, vagyis a 300 (8 GB), illetve a 350 eurót (16 GB) kell kifizetni.

Nexus+LG: jól sikerült párosítás (a kép nagyítható)

Kinek?  A Nexus 4 vonzereje leginkább abban van, hogy nem szaladgál belőle sok az utcán, egy üzleti tárgyalás során bátran kitehető az asztalra és persze mindez csak azon megfontolás után következik, hogy villámgyors és az akku is könnyedén bírja az egy napos igénybevételt. A mi szemünkben a Nexus 4 rendelkezik az utóbbi idők legötletesebb dizájnjával, és még akkor is versenyképes a piacon lévő riválisokkal szemben, ha a hazai árakat nézzük. Ha pedig az eredeti, Google által kikalkulált vételárat vesszük figyelembe, akkor nem kérdés, hogy a Nexus 4 a ma elérhető legjobb ajánlat a piacon.
(A készülék pontos sepcifikációs listáját a gyártó oldalán tekinthetik meg.) 
 


LG Optimus L9 teszt: nagyot néz a középkategória
Percek alatt elfogyott a Nexus 4
Méltó visszatérés: LG Optimus 4X HD teszt


Konzumer tech

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.