A publikus internet-hozzáférési pontok száma három és félszeresére növekszik 2015-ig, ahogy a mobil eszközök terjedése egyre nagyobb keresletet gerjeszt az ilyen jellegű infrastruktúrára.
Jelenleg körülbelül 1,3 millió publikus Wi-Fi hotspot működik világszerte, 2015-re pedig 350 százalékos növekedést követően már 5,8 millió lesz belőlük – állítja a telekommunikációs iparág szereplőit tömörítő Wireless Broadband Alliance (WBA) megbízásából készült tanulmány, amelyet globálisan 259 szolgáltató bevonásával készítettek. Ebbe természetesen nem tartoznak bele azok az internet-hozzáférési pontok, amelyeken keresztül a végfelhasználók osztják meg másokkal saját Wi-Fi elérésüket: ilyen hotspotokból további 4,5 millió darab működik majd négy év múlva.A felmérés szerint az internetszolgáltatók 58 százaléka – ezen belül a mobilszolgáltatók 47 százaléka – tartja kulcsfontosságúnak ezt a fajta infrastruktúrát az ügyfélelégedettség szempontjából. A hotspotok gyors ütemű kiépítése ráadásul fontos platformot teremthet az értéknövelt szolgáltatások számára, nem beszélve arról, hogy a túlterhelt szélessávú mobilhálózatokat is tehermentesítené. Idén a hotspotokon keresztül a netre kapcsolódó gépek 48 százalékát teszik ki a laptopok, míg a forgalom 36 százalékát okostelefonok, 10 százalékát pedig táblagépek generálják. Ez az arány nemsokára megfordul: Ázsiában és Észak-Amerikában a telefonok már át is vették a vezetést a hordozható PC-ktől.

390 millió
ügyfél és majdnem 300 ezer Wi-Fi hotspot áll a Wireless Broadband Alliance tagjai mögött. A szervezetben olyan technológiai vállalatok képviseltetik magukat, mint a Cisco, a Google vagy az Intel, szolgáltatói oldalról pedig a szövetség tagjai között találjuk a British Telecomot, a Time Warner Cable-t, az AT&T-t és a Deutsche Telekomot is.
A szélessávú mobilhálózatok 2014-ben már közel 17 millió terabájtos adatmennyiséget lesznek kénytelenek kezelni, amelyet a szolgáltatók az új árazási stratégiák mellett a Wi-Fi alapú megoldásokkal tartanának kordában. A tanulmány konkrét példákat is említ a már bejelentett, nagyszabású fejlesztésekre. Japán második legnagyobb mobilszolgáltatója, a KDDI pillanatnyilag 10 ezer Wi-Fi hotspotot üzemeltet, amit hat hónapon belül 100 ezerre akar növelni. A China Mobile ennél is sokkal nagyvonalúbb: a világ legtöbb mobil előfizetőjét kiszolgáló vállalat fél éven belül egymillió nyilvános hotspot kiépítését tervezi.

Most jön a java  A WBA jelentése ezzel együtt kiemeli a nyilvános internet-hozzáférési pontok terjedésének útjában álló tényezőket is. Ezek közül a legfontosabbak a nehézkes autentikációs procedúrák, a hozzáférés költségei és a biztonsági szempontok. Nem elhanyagolható az sem, hogy a felhasználóknak gyakran fogalmuk sincs róla, milyen hálózatok állnak rendelkezésükre: az egyik brit szolgáltató arról számolt be, hogy ügyfeleinek mindössze 20 százaléka veszi igénybe a számára hozzáférhető – és ingyenes – publikus hotspotokat.

Nem kell, hogy rámenjen a gatyánk a külföldi netezésre
Egyszerűbb hotspot-csatlakozást ígér a Wi-Fi Szövetség

Az iparági szervezet a problémák többségének megoldását az új generációs hotspotok (NGH) elterjedésében látja, amelyek még csak helyenként, próbaüzemben működnek. Ezek a felhasználók SIM kártyájára alapuló azonosítással zökkenőmentes roamingot biztosítanak a mobil- és a Wi-Fi hálózatok között. A WBA elnöke szerint az új technológia egyszerű és biztonságos felhasználást biztosít, így adaptációja egyben a nyilvános hotspotok aranykorának kezdetét jelenti majd.

Rágyúrna Európa a videójátékokra

Az EP kultúráért és oktatásért felelős bizottsága a digitális szórakozási forma eddiginél lényegesen nagyobb és átfogóbb támogatását javasolja, mert az több szempontból is hasznos lenne a régiónak.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.