A mobil kapcsolatok száma, az adatforgalom és az ebből származó bevételek is markánsan nőnek idén. A pénzért azonban alaposan meg kell dolgozniuk a szolgáltatóknak - állítja a Gartner.
Az év végére várhatóan 5,6 milliárd mobil eszköz lesz a világon, és ezeken keresztül folytatott adatforgalomból 314,7 milliárd dollárnyi bevétele képződhet a szolgáltatóknak - derül ki a Gartner kutatócég friss előrejelzéséből. A daradszám így 2010-zel összehasonlítva 11 százalékkal bővül, míg a bevétel ennek kétszeresével, 22,5 százalékkal.

Az egyre nagyobb jelenléttel bíró okostelefonok és táblagépek biztos alapját jelentik a mobil adatforgalom további növekedésének, ám a 2015-ig előretekintő Gartner szerint ez a növekedési ütem kicsit lassulni fog az elkövetkező években. A felmérés alapján négy év múlva 7,4 milliárd eszközön keresztül 552 milliárd dolláros adatforgalom bonyolódik majd.

Lesz pénz, de nem ingyen A piacelemző cég azonban arra hívja fel a szolgáltatók figyelmét, hogy ezért az egyre bővülő pénzes zsákért komolyan meg kell dolgozniuk. Egyrészt magával az adatforgalmat bonyolító hálózatok fejlesztésével, hiszen nem csupán az okostelefonok gyarapodnak, de az azokon keresztül átlagosan átmenő forgalom is egyre bővül - ráadásul sokkal gyorsabban, mint az ebből képződő bevételek. Ez egyrészt az egyre gyorsabb elérésnek, másrészt az egyre gazdagabb tartalomnak köszönhetően.

A másik lényeges eleme a mobil adatforgalom kihasználásának a megfelelő árképzésben rejlik. A Gartner itt azt várja, hogy a szolgáltatók egyre inkább kénytelenek lesznek alkalmazkodni az egyedi igényekhez. És míg az alapszolgáltatás árának törvényszerűleg csökkennie kell a verseny és a technológiai fejlődés következtében, addig a potenciálisan elhalászható újabb dollárokat (forintokat) csak ügyes kiegészítő szolgáltatások formájában lehet majd kiénekelni a fogyasztóktól. Ilyen például az IP alapú telefonálásért vagy a játékokért külön felszámolt díj.

A mobil adatforgalom lebontja az elektromos hálózat korlátait
Árverésen dőlhet el a szélessávú mobilfrekvenciák sorsa

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.