"Nézzétek meg, mit építünk" – ezzel a címmel rendez sajtóeseményt kedden a Facebook. Csak ennyi kellett hozzá, hogy máris az egész világ arról cikkezzen: végre, most már tényleg, itt van a kanyarban a Facebook-okostelefon. Pedig Zuckerberg már évek óta mondja lassan és tagoltan, hogy ennek nincs sok értelme...
Még valamikor 2009-ben kezdődött a Facebook és az okostelefon fogalmának összemosása, amikor egyes cikkek megpendítették, hogy akár nem is lenne rossz ötlet a két világot összeházasítani. Bár magától a Facebooktól soha nem érkezett még csak halvány célzás sem arra, hogy valóban terveznének ilyesmit, a pletyka éveken át erősen és makacsul tartotta magát. 2010 szeptemberében Mark Zuckerberg egy sajtóbeszélgetésen konkrétan kijelentette, hogy egy Facebook-telefonnak az égvilágon semmi értelme nem lenne ebben a formában, ezért nem is terveznek ilyesmit.

Jó kacsa holtig él Egy évvel később is felbukkant a híresztelés, ráadásul nem is egyszer. A spekulánsok innen-onnan összeszedett hírmorzsákat egymás mellé erőltetve igyekeztek hihető előrejelzéseket gyártani, a legszebbnek az az információ bizonyult, mely szerint a HTC máris gyártja a Buffy névre keresztelt készüléket. Ezután is eltelt több mint egy év, és Facebook-telefon sehol, ideje is volt tehát, hogy valaki ismét bepróbálkozzon – még akkor is, ha egy szavahihető forrásról, a TechCrunch-ról van szó.


A valóságban persze nincs ilyen, a fenti kép a sokféle elképzelés egyike

A magazin információi szerint teljesen lehetséges, hogy amire Zuckerberg még két éve nemet mondott, azóta jobb üzletnek tűnhet, és tényleg itt az idő egy saját logós készülékre. A TechCrunch szerint ezt erősítheti az a tény is, hogy tavaly májusban iPhone és iPad készülékek tervezéséhez értő mérnököket keresett a Facebook.

Lehetőségek és teóriák
Az óvatosabb szakértők ehhez képest visszafogottabb ötletekkel álltak elő a rendezvény témájával kapcsolatban. Egyesek szerint  elképzelhető, hogy nem egy teljes készülék érkezik, hanem egy okostelefonos operációs rendszer, az viszont nem tiszta, hogy az állítólagos "Facebook OS" teljesen saját alapokra épül, vagy valamilyen átalakított megoldás (mint például az Amazon által testre szabott Android a Kindle Fire tableteken). Ezt az elméletet a kereskedelmi téren járatos szakértők máris támadják, mivel jól látható, hogy az iOS-Android csatába még a dollármilliárdokat marketingre költő Microsoft sem tudott eddig értékelhető mértékben beszállni, így egy friss mobilos rendszer több mint rizikós befektetés.

A még visszafogottabb jóslatok szerint a Facebook egyszerűen mobilos és tabletes alkalmazását újítja meg teljesen. Ez utóbbi mindenképpen logikus lépés, hiszen a közösségi oldal már jó ideje a mobilos felhasználókra épít, egyre többen használják a szolgáltatást kis képernyőkről. Ehhez képest a vélemények szerint még mindig viszonylag szerény felhasználói élményt adnak a mobilos kliensek a böngészőben futtatható PC-s változathoz képest, és ami a Facebook befektetőinek talán még jobban fáj, hogy a hirdetések és egyéb fizetős lehetőségek nagy része sem elérhető teljes egészében mobilról. Persze az új kliens bemutatásáról szóló elméleteket is többen cáfolják, szerintük a beharangozott esemény túl nagyszabásúnak tűnik ahhoz, hogy "csak" egy friss kliensről szóljon. Ezek tehát a szakértők várakozásai, hivatalos információ azonban (természetesen) nincs, nincs mit tenni tehát, mint kivárni a keddi eseményt, amikor kiderül: ismét farkast kiáltott egy túlbuzgó forrás, vagy tényleg megérett a helyzet arra, hogy Zuckerberg meggondolja magát.

FRISSÍTÉS: Természetesen ismét nem telefonról szólt a bejelentés, hanem keresőeszközökről, bővebben itt írunk az újdonságokról.

Cáfolatok az elmúlt évekből:
Zuckerberg: "Nem lesz Facebook telefon!" (2010. szeptember)
Újra Facebook telefonról pletykálnak (2011. január)
A Facebook telefon kacsa él és virul (2011. december)


Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.