Bár a Facebook vezetője kijelentette, a közeljövőben nem terveznek saját telefont, a Firefox böngészőért is felelős Mozilla fejlesztői azért tervezgetnek - persze ebből a hihetetlenül előremutató koncepcióból sem ma lesz valóság.
A Facebook tehát nem épít telefont, ezt maga Mark Zuckerberg nyilatkozta a napokban. A Mozilla viszont igen? Nos, gyorsan szögezzük le még egyszer: a Mozilla Seabird egyelőre csupán koncepció, melyet a független, ám a Mozilla Labs-nek is dolgozó dizájner, Billy May tervezett. A készülék csupán a virtuális tervezőasztalon létezik, ám a koncepcióban felvázolt elképzelések olyan valós fejlesztéseken és terveken alapulnak, amelyek betekintést nyújthatnak a mobiltelefonok jövőjébe.

Apró médiaközpont | A terv azt a trendet követi, mely szerint a mobiltelefonok egyre inkább olyan multifunkcionális készülékké válnak, amelyekkel a telefonálás mellett a kommunikáció összes többi formáját intézhetjük, emellett multimédiás szórakoztató és prezentációs eszközökként is funkcionálnak, és persze internet-képes mini számítógépekké is egyben.

Persze ez utóbbi funkcióknak mindig gátat szabott a készülékek mérete: az apró hardveres QWERTY-billentyűzetek pár e-mail megírására még elegendőek, szakkönyvek írásába azonban senki nem kezdene bele ilyesmiken. Az érintős telefonok virtuális beviteli módszerei, képernyős billentyűzetei szintén nem alkalmasak hosszabb távú, irodai jellegű felhasználásra. A Seabird esetében két megoldást kombinált a tervező, ebből ráadásul az egyik már mai eszközökkel is megvalósítható, míg a másikhoz sem kell hatalmas gondolkodás.

Pötyögés vetítéssel | A billentyűzet kérdését ugyanis a készüléken elhelyezett két piko-projektorral képzelhetjük el. Egyikük egy virtuális képernyőt vetítene a dokkolóra helyezett telefon mögé, a másik viszont az asztal lapján jelenítene meg egy normál méretű, ám virtuális billentyűzetet. Ilyen készülékek már forgalomban is vannak, ezeknél a billentyű lenyomását egy erre szolgáló kamera figyeli. Az alábbi videón az is látszik, hogy többfajta billentyűzet létrehozható: egy hagyományos kiosztású, valamint egy olyan is, amelyet a telefon két oldalára vetít a készülék, a Microsoft billentyűzetek középen "megtört" formáját imitálva.


A másik irányítási módszer szintén megszüntetné a fáradozást, a telefon apró képernyőjének pöckölését. Egyfajta vezeték nélküli távirányítóról van szó, amely használaton kívül bepattintható a készülék hátlapjába. Onnan kivéve azonban mozgásérzékelős egér-helyettesítővé válna, amely kurzoros vezérlésre, kattintásra, de akár nagyításra és más kifinomult funkciókra is képes lenne. Bár ilyen eszköz még nincs a valóságban, a technológia szintén adott, gondoljunk csak a Wii játékkonzol irányítására.

Még sokat kell aludni | Az ilyen koncepciók lényege nem tényleges termékek előzetesének bemutatása, inkább gondolatébresztőnek, technológiai "hangos gondolkodásnak" szánják a tervezők és a mögéjük felsorakozó gyártók. Épp ezért ne is várjon senki az egyelőre Android alapúnak elképzelt Seabirdre álmatlanul, és ha a Mozilla tényleg elkezdene telefonon dolgozni, valószínűleg az sem pontosan ilyen lenne. Az viszont tény, hogy az ilyen koncepciók viszik előre a fejlesztéseket: ilyennek indult például az iPhone is...

A következő videó bemutatja a koncepciót, de akinek esetleg akad valamilyen 3D-s megjelenítést segítő eszköze, az ide kattintva egy kísérleti YouTube videóban térhatással is megnézheti a készüléket: ehhez csupán az alsó sáv 3D feliratú gombjára kattintva kell kiválasztani a megfelelő emulációs módszert.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.