A számítógépek billentyűzetének okostelefonos átalakítása manapság még sokak szerint nem az igazi. A Microsoft fejlesztői is így gondolhatják, mivel egy furcsán logikus megoldással próbálkoznak.
A redmondi vállalat a jól ismert termékek újabb változatainak kiadása mellett folyamatosan dolgozik újfajta megoldásokon kutatólaborjaiban. Ezek közül persze nem minden kerül végleges forgalomba, ám vannak közöttük érdekes elgondolások. A Microsoft telefonos rendszereire fókuszáló WMPowerUser szakértői szerint a vállalat egy olyan újfajta virtuális billentyűzetet tesztel, ami végre nem a hagyományos számítógépes kiosztás mobilos leképezése, hanem idomul ahhoz, hogyan használjuk valójában a telefonokat.Kézenfekvő elrendezés A kiszivárgott képen látható elrendezés furcsa hibrid: a karakterek sorrendje megmaradt a hagyományos billentyűzetek világából, ám az elrendezés és az érintési mód egyfajta logikával tényleg mobilra termett. Egyrészt a teljes billentyűzet elferdült, méghozzá azért, mert a felhasználók nagy része egy kézben tartja az okostelefont, és csupán hüvelykujjával gépel - ez a szög tökéletesen megfelel az egy ujjal "bejárható", kényelmesen elérhető területnek.

A karakterek viszont a régi mobiltelefonokhoz hasonlóan, hármasával csoportosulnak egy gombra: ez meggátolja a félregépeléseket, amelyeket a virtuális billentyűzetek apró karakterein bóklászó ujjak miatt sokan ismerünk. Az értesülések szerint a gépelés módja persze már nem megy vissza a hagyományos mobilok SMS-pötyögéséig, a billentyűzethez tartozó szoftver prediktív szövegbeviteli módszere miatt a legtöbb gombot elég egyszer megnyomni, a szó végére így is összeáll a kívánt szöveg - valahogy úgy, mint a nálunk is bemutatott SnapKeys esetében.

Az új fejlesztés emlékeztet az egykori Natural Keyboard családra

A Microsoft számára nem újdonság az újszerű, ergonómikus billentyűzetek világa, még sokan emlékezhetnek a Natural Keyboard családra, amely egy évtizede a PC-s világban terjedt el - a hullámos forma, a kéztartáshoz igazított elrendezés ebben az esetben a sokat, gyorsan gépelőknek jelenthetett igazi előnyt.

A WMPowerUser szerint a mostani fejlesztés nem marad a fejlesztők tesztgépein, hanem választható opcióként bekerül a Microsoft következő generációs telefonos rendszerébe is: a redmondi vállalat már tavaly is célzott arra, hogy a Windows Mobile 8-ban újfajta beviteli módok lesznek, tehát esélyes, hogy ez, vagy ehhez hasonló is elérhető lesz a rendszerben.

Billentyűzetet növeszthetnek az érintőkijelzők
Félkész sci-fi eszközök a Microsofttól
Láthatatlan billentyűzet támad a QWERTY-re

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.