A számítógépek billentyűzetének okostelefonos átalakítása manapság még sokak szerint nem az igazi. A Microsoft fejlesztői is így gondolhatják, mivel egy furcsán logikus megoldással próbálkoznak.
A redmondi vállalat a jól ismert termékek újabb változatainak kiadása mellett folyamatosan dolgozik újfajta megoldásokon kutatólaborjaiban. Ezek közül persze nem minden kerül végleges forgalomba, ám vannak közöttük érdekes elgondolások. A Microsoft telefonos rendszereire fókuszáló WMPowerUser szakértői szerint a vállalat egy olyan újfajta virtuális billentyűzetet tesztel, ami végre nem a hagyományos számítógépes kiosztás mobilos leképezése, hanem idomul ahhoz, hogyan használjuk valójában a telefonokat.Kézenfekvő elrendezés A kiszivárgott képen látható elrendezés furcsa hibrid: a karakterek sorrendje megmaradt a hagyományos billentyűzetek világából, ám az elrendezés és az érintési mód egyfajta logikával tényleg mobilra termett. Egyrészt a teljes billentyűzet elferdült, méghozzá azért, mert a felhasználók nagy része egy kézben tartja az okostelefont, és csupán hüvelykujjával gépel - ez a szög tökéletesen megfelel az egy ujjal "bejárható", kényelmesen elérhető területnek.

A karakterek viszont a régi mobiltelefonokhoz hasonlóan, hármasával csoportosulnak egy gombra: ez meggátolja a félregépeléseket, amelyeket a virtuális billentyűzetek apró karakterein bóklászó ujjak miatt sokan ismerünk. Az értesülések szerint a gépelés módja persze már nem megy vissza a hagyományos mobilok SMS-pötyögéséig, a billentyűzethez tartozó szoftver prediktív szövegbeviteli módszere miatt a legtöbb gombot elég egyszer megnyomni, a szó végére így is összeáll a kívánt szöveg - valahogy úgy, mint a nálunk is bemutatott SnapKeys esetében.

Az új fejlesztés emlékeztet az egykori Natural Keyboard családra

A Microsoft számára nem újdonság az újszerű, ergonómikus billentyűzetek világa, még sokan emlékezhetnek a Natural Keyboard családra, amely egy évtizede a PC-s világban terjedt el - a hullámos forma, a kéztartáshoz igazított elrendezés ebben az esetben a sokat, gyorsan gépelőknek jelenthetett igazi előnyt.

A WMPowerUser szerint a mostani fejlesztés nem marad a fejlesztők tesztgépein, hanem választható opcióként bekerül a Microsoft következő generációs telefonos rendszerébe is: a redmondi vállalat már tavaly is célzott arra, hogy a Windows Mobile 8-ban újfajta beviteli módok lesznek, tehát esélyes, hogy ez, vagy ehhez hasonló is elérhető lesz a rendszerben.

Billentyűzetet növeszthetnek az érintőkijelzők
Félkész sci-fi eszközök a Microsofttól
Láthatatlan billentyűzet támad a QWERTY-re

Szájkosarat raknának a britek a közösségi óriásokra

Hétfőn kemény jelentést tett az asztalra az Egyesült Királyság illetékes bizottsága. A Facebook-alapítót személyesen is felelőssé teszik amiatt, hogy az álhíreknek, a manipulációnak nincs megfelelő gátja, miközben a felhasználói adatokat nem védik megfelelően.
 
Két út közül választhatnak a magánfelhőben gondolkodó vállalatok. Vagy saját maguk alakítják ki a platformot, vagy bérelik azt egy szolgáltatótól. A nagy kérdés: hogyan lehet dönteni a két módszer között?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.