A mobilalkalmazások egyik bomba üzletének ígérkező mobilfizetésbe a technológiai nagyágyúk közül egyre többen szállnak be. Legutóbb a Microsoft jelentette be, hogy a Windows Phone 8 már támogatja az érintés nélküli, NFC-alapú digitális pénztárca funkciót is.
A szakmabeliek számára eddig úgy tűnt, hogy a Microsoft megelégszik a másodhegedűs szerepével, ha a mobilfizetés témája kerül elő. A cég napokban bemutatott legújabb okostelefonos operációs rendszerével, a Windows Phone 8-cal viszont alapjaiban megváltozott a redmondi szoftveróriás hozzáállása. Ez egyben komoly kihívást jelent nagy riválisának a Google-nak is a digitális pénztárca piacon folyó küzdelemben. 


 
A Windows Phone 8 bejelentésekor a redmondiak már komoly teret szenteltek a tervezett NFC komponensnek, széles körűen elemezték a mobilfizetési megoldás funkcióit, ezzel is jelezve, hogy a ma rendelkezésre álló legösszetettebb digitális pénztárca élményt akarják nyújtani a felhasználóknak. A Microsoft tulajdonképpen már tavaly szeptemberben jelezte, hogy új okostelefonokra is alkalmas operációs rendszere támogatja majd az NFC-alapú mobilfizetést. De miben különbözik a redmondi óriás pénztárcája a Google-tól? Abban, hogy a biztonsági elem a mobiltelefonok SIM-kártyáján található, nem pedig a telefonkészülékbe épített chipen.

Hol a helye?  Márpedig a biztonsági elem helye az egyik kulcskérdés a Magyar Mobiltárca Szövetség szakértői szerint is, akik ugyancsak a SIM-kártyás változat mellett tették le a voksukat, mondván az azt használókat egyedi személyes kód védi meg az illetéktelen használattól. Az egyik legutóbbi konferenciájukon Lemák Gábor főtitkár ennek kapcsán kifejtette: "Bár számos, egymástól eltérő megoldás létezik az érintésmentes tranzakciókra, egy alapvető kérdés megválaszolásával könnyen meghatározhatjuk a fejlődés irányát. Nem mindegy ugyanis, hogy a készülékben, egy, a telefonba épített chipen, SD-kártyán, vagy éppen a SIM kártyán van a biztonsági kontroll. "

Az eddigi tesztek és tapasztalatok alapján egyébként maguk a mobilszolgáltatók is a SIM-kártyás változatot preferálják. Ez egyébként a felhasználónak is egyszerűbbé teheti az életét, ha ugyanis készüléket cserél, a digitális pénztárcája a SIM-kártyájával együtt átköltözhet az új telefonjába. Az pedig fontos, hogy mit gondolnak minderről a mobilszolgáltatók, hiszen szakértők szerint közvetlen számlázóként egyértelműen ők játsszák majd a kulcsszerepet a mobilfizetések terjesztésében a következő években.

A Microsoft a globális mobilszolgáltatók közül elsőként az Orange-dzsal állapodott meg, de várhatóan többen is követik majd. A Google ugyanakkor vitatja, hogy az ő megoldása kevésbé lenne biztonságos,mondván a készülékbe épített biztonsági elem független a készülék memóriájától, úgy működik, mint egy önálló számítógép, amely képes programok futtatására, adatok tárolására. A chipet úgy tervezték, hogy csak megbízható programokat és adatokat fogadjon be. 

Piaci lehetőségek  Nem véletlen az egyre felfokozottabb várakozás, hiszen egyes felmérések szerint az idén már 200 millió NFC-képes mobiltelefon kerül forgalomba a világon, a szám 2013-ra pedig már a 300 millliót is elérheti. A Yankee Group pedig 2015-re már ezermilliárd dollárt is meghaladó forgalmat feltételez világméretekben a digitális pénztárcákban. 

Az NFC-képes mobiltelefon eladásokra vonatkozó világszintű előrejelzés (ezer db)
 
 

Forrás: IHS iSuppli (2011. május)

Magyarországon is komoly üzletet remélnek az új technológiáktól a mobilszolgáltatók a bankok, és a kereskedők. "A három hazai nagy mobilszolgáltató jelenleg együttesen mintegy 11 millió aktív SIM kártyával rendelkezik. A mobiltelefon a mindennapok elengedhetetlen kelléke lett és hamarosan a pénztárcánk tartalma is beköltözhet a készülékbe" – nyilatkozta a már említett konferencián Pukler Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke. Hozzátette, az NFC képes készülékek kiválthatják a plasztikkártyákat is. A különböző hűség- és törzsvásárlói kártyák, jutalompontok és kuponok különböző alkalmazások formájában költözhetnek be a mobiltelefonokba. 

A szövetség tagjainak szándéka szerint a jövő év elejétől kereskedelmi szolgáltatás formájában már Magyarországon is elérhetővé válik a mobiltárca szolgáltatás. Egy év múlva már több mint félmillió NFC képes telefon lesz a hazai előfizetők kezében, amelyekkel legalább 20 ezer helyen lehet majd fizetni. Ezzel Magyarország – Lengyelországot követően – az elsők között lesz Európában, ahol a mobiltárca szolgáltatások elindulhatnak. 
 
Windows Phone 8: jól áll a határozottság a Microsoftnak
Idén robban a mobil fizetés

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.