Bár manapság egyre többet hallani a MacBook Air által elindított ultrabook-divatról, a megbízható és erős üzleti számítógépek terén is érdemes körülnézni. A Dell most bemutatott notebookja belülről erőteljes mennyiségű izomzattal, kívülről strapabíró borítással készül a mindennapos használatra.
A Latitude E sorozata új, lekerekített formavilágot kapott a 6320 érkezésével, ami tökéletesen ellensúlyozza, hogy a notebook bizony messze elmarad az ultrabookok karcsúságától. Viszont ennek a noteszgépnek nem is ez a feladata: a benne dolgozó hardver ereje és a kapcsolódó extra funkciók a kecsesség helyett a multifunkciós felhasználásra helyezik a hangsúlyt.

Páncélozott csatamén Az E6350 esetében a Tri-metal fantázianév egy kifejezetten erős magnézium ötvözetet takar, amely még a fedlap szálcsiszolt alumínium borítása alatt is körülveszi a gépet, így igazán strapabíró megoldást biztosít. Persze dobálni így sem érdemes, ám egy üzleti úton előforduló kisebb ütődések után jóval kisebb eséllyel kapunk infarktust, miután megpillantjuk a csomagból előbújó notebookot. A két kilós gépház súlya és vastagsága ellenére is elegáns összhatást kelt: a billentyűzet körül is matt borítás fogad, amely jóval kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat, mint az olcsóbb modellek csillogó műanyagja.Az oldalsó részek ívelt kialakítása miatt sajnos csatlakozók terén nem vagyunk elkényeztetve: möndössze két USB kaput találunk (igaz, ebből egy E-SATA is egyben), valamint egy Ethernet és egy ExpressCard slotot, memóriakártya-olvasót, mini-HDMI kimenetet, Kensington zárat, VGA csatolót és jack audiókimenetet. Az optikai meghajtó azonban cserélhető, így ennek helyére egy kiegészítő akkumulátort, működés közben is cserélhető második merevlemezt, vagy épp egy dupla USB 3.0 csatlakozót tartalmazó modult csúsztathatunk be.

Akku-opciók terén egyébként nem válogatós a gép: az alapértelmezésben a notebookhoz járó 6 cellás áramforrás helyett 3 és 9 cellásat is rendelhetünk, de a gép alján található dokkoló-csatlakozóra is kerülhet egy oda illő 9 cellás akku. Ha már a notebook aljánál járunk: a dokkoló-csatoló két oldalán két nagyobb méretű nyílás látható, amelyek funkciója elsőként nem egyértelmű, kipróbálva viszont zseniális. A notebook felső része ugyanis "kakaóbiztos", a billentyűzet felől beszivárgó folyadék a gépház belsejében ehhez a két alsó réshez jut el, ahol akadálytalanul kifolyhat.


A dokkoló két szélén lévő lyukak szolgálnak egyfajta ereszként

A billentyűzet kialakítása kényelmes, a hangerőgomboktól eltekintve minden extra lehetőség a hagyományos billentyűkre került, melyeket külön funkciógombbal együtt aktiválhatunk. A billentyűzet háttérvilágítása négy fokozatban állítható, és aki a klasszikus IBM / Lenovo notebookok feltétlen híve, még egy régi vágású pöcökegeret is használhat a billentyűzet közepén.

Felpumpált izomzat A hét különféle összeállítás közül az általunk kipróbált modellben 2,80 gigahertzes Intel Core-i7 Sandy Bridge processzor és 8 gigabájtnyi DDR3 rendszermemória dolgozott. A rendszer villámgyors indulásáról 128 gigabájtos Samsung SSD gondoskodott - az egyetlen hátrányt itt ugyebár a kis tárkapacitás jelenti, ezért nem elvetendő gondolat az optikai lemez helyére illeszthető második merevlemez használata. Mindemellett hasznos és impresszív eredményt hozott rendszerindítás-teszünk: kikapcsolt állapotból mindössze 30 másodpercig tartott a teljes rendszer elindulása, míg hibernálásból 22 másodperc alatt támadt fel a gép.


A gigabites Ethernet csatlakozás mellett többféle vezeték nélküli lehetőségünk is akad, így 3.0 Bluetooth, a/g/n szabványú WiFi, valamint HSPA+AGPS mobil szélessáv is (utóbbi a kisebb modellek esetében opcionális). Az Intel HD3000-es grafikus vezérlője a háromdimenziós megjelenítés terén nem ér fel az Nvidia vagy AMD kártyákkal, ám e modell felhasználói minden bizonnyal kevésbé a játékra, mint inkább az üzleti, és esetleg a multimédiás alkalmazásokra fókuszálnak, erre pedig tökéletesen megfelel az alaplapi vezérlő is.

A képernyő nem tükröződő, 1366x768 képpontos felbontású, 13,3 hüvelyk képátlójú típus, fényereje ugyan nem a legkiemelkedőbb, de színmélység és betekintési szög tekintetében jól eltalált darab. A kijelző fölött 720p felbontású webkamera található, melyet zajcsökkentővel ellátott, sztereó mikrofon egészít ki.

KKV-tipp: új notebookot, de milyet?
Új ultrabook és tabletes tervek a Dell műhelyéből
A thai árvíz is felfelé nyomja a Dellt

Szoftveresen a Dell jól eltalálta az arányt a szinte üres Windows, illetve az idegesítően telepumpált alkalmazás-heggyel érkező megoldások között. Adatarchiváló, biztonsági és energiatakarékossági segédet, valamint a billentyűzet testreszabását segítő alkalmazást kapunk, valamint opcióként van lehetőségünk néhány általánosan használt szoftver teljes- illetve próbaverzióját telepíteni.

Összességében nagyon pozitív kép alakult ki a teszt során a Dell Latitude E6320-ról: ügyes hibridje egy biztonságos izomkolosszusnak és egy elegáns üzleti modellnek. Persze a minőségért némileg borsosabb árat is kérnek, kiépítéstől függően 300 ezer forint fölé is elszaladhatunk, nem számítva az opcionális kiegészítők árát.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.