Kétfordulós nemzetközi árverésen dőlhet el, megjelenik-e negyedik szereplő a hazai mobilpiacon, vagy pedig a jelenlegi szolgáltatók között osztják fel a negyedik generációs szélessávú szolgáltatásokat lehetővé tévő frekvenciablokkokat.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala nemzetközi árverést hirdet a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádiótávközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságra  - tette közzé a hivatal a csütörtöki Hivatalos Értesítőben. Az árverés részleteiről pénteken tartanak nemzetközi sajtótájékoztatót.

A 900 megahertzes sávban több frekvenciablokk kizárólagos jogosultságának megszerzésére lehet pályázni, GSM-, IMT/UMTS, WiMAX- vagy LTE-rendszerű elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtására. A meghirdetett sávok elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtására használhatók. A 900 MHz-es és 1800 MHz-es sávokban keskeny és szélessávú, a 2100 MHz-es sávban szélessávú rendszerek valósíthatók meg.

Két fordulóban A frekvenciák felosztására vonatkozó keretszabályozás alapján a 900 megahertzhez (MHz) tartozó frekvenciatartományok értékesítése során a jelenleg szabad 10,8 MHz-nyi frekvenciablokkból az első fordulóban 5 MHz-re csak olyan szolgáltató licitálhat, amely eddig nem volt jelen a hazai mobilpiacon.

Az árverésen a GSM sávban 10,8 Mhz szabad frekvenciára lehet pályázni

Ennek nyertese 3 darab 1800 MHz-es és 3 darab 2100 MHz-es frekvenciablokk opciós vételére is jogosult. Sikeres első forduló esetén ezzel egy negyedik versenyző jelenhet meg a hazai mobilpiacon. Ha erre az frekvenciablokkra nem érkezik az állam számára elfogadható ajánlat, akkor az a második fordulóban teljes egészében felosztható lesz a három jelenlegi szolgáltató között.

A meghirdetett blokkok


Az 5 megahertz szélességű "A" frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint. Az 1 megahertz szélességű "B" frekvenciablokkokat egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű "C" frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró. Amennyiben az első forduló eredménytelenül zárul, a második fordulóban ismét lehet licitálni a frekvenciablokkokra.

Az „A” blokkot elnyerő új piaci szereplő az 1800 MHz-es és 2100 MHz-es sávban is vásárolhat további blokkokat


Új szereplő léphet be a hazai mobilpiacra
30 milliárd forintért fejleszti mobilhálózatát a Magyar Telekom
Telenor: 2012 nyarától jön a 4. generációs mobilszolgáltatás
Vodafone-Huawei: együtt gyorsulnak Magyarországon


Az árverésre a jelentkezéseket 2011. október 20-án kell benyújtani, a részvételi díj nettó 40 millió forint. Az árverési eljárás tervezett lezárása 2011. december 12. de a győztesek nevét már november 22-én nyilvánosságra hozzák. A frekvenciahasználati jogosultság idõtartama minden elnyert, illetve megvásárolt frekvenciablokk esetében egységesen a frekvenciahasználati jogosultság megszerzésétõl számított 15 év - derül ki a hirdetményből.

Minden lehetőség adott
Korábban egy potenciális új szereplő, a hazai tulajdonú Btel jelezte, hogy pályázni kíván a frekvenciablokkokra, de nem kizárt, hogy külföldi szolgáltatók érdeklődését is felkelti a tender.

A Business Telecom Kft. (BTel) pénteken közleményt adott ki, amelyben Takács Krisztián, a cég ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: "A BTel meglátása szerint a mobilkommunikációs infrastruktúrának mindenképpen a következő szintre kell lépnie ahhoz, hogy hatékonyan lépést tartson a fogyasztói igényekkel, az adatforgalom növekedésével, miközben biztosítania kell a zavartalan szolgáltatást. Szintén kiemelten fontos a verseny élénkítése, mely a fogyasztók számára további előnyös változásokat indukál a hazai távközlési piacon."

A nyilatkozat szerint "a BTel úgy ítéli, az új mobilfrekvenciákra kiírt mostani pályázat minderre olyan lehetőséget biztosít, melynek keretében a piaci szereplők kidolgozhatják azt a konstrukciót, amely egyszerre szolgálja a piac fejlődését és a fogyasztók érdekeit."

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.