Új rendszer, új megközelítés, új mobilok: a BlackBerry a lehető legnagyobb kockázatot vállalta, amikor teljesen új alapokra helyezte saját magát. Most megnézzük, hogy az érintőképernyős Z10 hogyan képes új életet lehelni a gyártóba.

Tesztünk elején gyorsan essünk át a kötelező körön, mely arról szól, hogy a BlackBerry mekkora bajban volt az utóbbi időben, és mennyire szüksége volt a megújulásra. Még a Nokia Windows Phone-ra való áttérése sem nevezhető ekkora fordulatnak, hiszen ott egy már meglévő operációs rendszert alkalmaztak a finnek, itt pedig alapjaitól kellett valami újat alkotniuk a BB mérnökeinek, fejlesztőinek. Ennek eredménye a BlackBerry 10 operációs rendszer, illetve az azt hordozó Z10, ami nemcsak a felhasználóknak, hanem az újságíróknak is izgalmas terület, hiszen ritkán esik az meg, hogy egy teljesen új rendszert mutathatunk be az olvasóknak.

Tökéletesen optimális  Ezzel a lehetetlen jelzőpárral kell kezdenünk a Z10 bemutatását, a készülékházat, a használt anyagokat a tervezők úgy választották meg, hogy az valószínűleg mindenkinek megfelelő lesz. Ez csak úgy lehetséges, ha a méretek tekintetében nem lőnek túl a célon, és a tömeg is pont megfelelő, ami lehetetlen küldetésnek tűnik, de a BlackBerry-nek mégis sikerült mindezt megoldania. A Z10 messzire nem ad olyan magas minőségérzetet, ahogy azt az első hivatalos fotókból gondolni lehetett, de ezzel együtt egy pillanatig sem tűnik olcsó, kidolgozatlan készüléknek.

 

 
Arányos felépítés (a kép nagyítható)


A telefon tömege, súlyelosztása tökéletes, a 4,2 colos kijelző a mai felhozatalhoz képest visszafogottnak tűnik, ennek ellenére a BB felhasználók nem lehetnek elég hálásak azért a gyártónak, hogy nem szaladt el velük a ló és készítettek egy 5 colos óriásmobilt. Az előlapot az enyhén lecsapott alsó és felső rész elegánssá teszi, amit tovább erősít a kijelző alatt elhelyezett BlackBerry felirat. A rendszernek megfelelően nincs előlapi, fizikai kezelőszerv, így csak felül futhatunk össze még pár dologgal: itt van az előlapi kamera, az állapotjelző LED, a különböző szenzorok, illetve a hangszóró rácsa. A microUSB csatlakozót a baloldalra helyzeték el, e felett közvetlenül a miniHDMI port található, ami eleinte némi zavart okozhat a kezdő felhasználóban, hogy melyikbe mit kell dugni.

 
A jellegzetes logó, felül a kamera és a villanó (a kép nagyítható)


A túlsó oldalon a hangerőállító gombok találhatók, amelynek a közepén egy plusz megnyomható felület szerepel: ezt hosszan tartva aktiválódik a hangvezérlés, ami a magyar nyelvet nem támogatja, viszont az angollal lehet próbálkozni. A Z10 a felülre pozicionált nyomógombbal kelthető életre, vagy küldhető alvó állapotba, hosszabb ideig történő megnyomásával pedig kikapcsolhatjuk, vagy újraindíthatjuk a mobilt.

A finoman recézett, levehető, műanyag hátlapon található meg az NFC antenna, alatta pedig a furcsán hosszúkás akkumulátor található. A BlackBerry-t nem különösebben zavarta a mostanában dúló unibody láz, ők ragaszkodtak ahhoz, hogy az akku házilag cserélhető legyen, ami azt eredményezi, hogy a microSIM-kártya kivételéhez le kell feszegetni a vékony, flexibilis hátlapot és az akkut is ki kell emelni. A microSD kártya kezeléséhez mindezt nem kell elkövetni, a lapka helye szabadon megközelíthető.

 

 
A hangerőállító jól enged a nyomásnak (a kép nagyítható)


Ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi  A Blackberry korábbi oprendszer verzió tökéletesen kiszolgálták a felhasználókat (és szolgálják őket a mai napig), de az Apple és az iOS megjelenésével az okostelefon, illetve az azon létező kezelőfelület valami egészen mást jelent már, megváltoztak a vele szembeni elvárásások. Ebben az új helyzetben igyekszik állandóságával tüntetni az iOS, folyamatos fejlődésével utat mutatni az Android és új színt, egy alapvetően eltérő megközelítést elfogadtatni a Windows Phone (és akkor említsük meg a rövid életű MeeGo-t is).

A BlackBerry 10-nek ezen a már meglehetősen beállt, ennek ellenére még mindig befogadó területen kellett valami olyat mutatnia, ami mindenkinek ismerős valahonnan, de mégis újszerű és izgalmas. Így nem véletlen, hogy a BB10 megtanulása rövid idő alatt megtörténik, hiszen aki látott már okostelefont, az ösztönösen tudni fogja, hogy mit csináljon, aki pedig még nem, az a logikus felépítés miatt szintén gyorsan képes lesz befogadnia a rendszer felépítését.
 
A lockscreen, más néven zárképernyő (a kép nagyítható)


A BB 10 gesztusvezérlésen alapszik, ami azt jelenti, hogy gombokat (legyen az virtuális, vagy fizikai) csak a legritkább esetben kell nyomogatnunk, ehelyett arra kell készülni, hogy a hüvelykujjunkat fogjuk leggyakrabban használni. A készülék első bekapcsolása során egy bemutató animáció viszi végig a delikvenst az alapvető mozdulatokon, ami szerencsére rövid, vagyis ez azt jelenti, hogy a rendszer egyszerű. A képernyők között jobbra-balra simításokkal (swipe) tudunk közlekedni, ha pedig valamiből ki akarunk lépni, akkor ezt a kijelző alsó szélétől induló, felfelé irányuló simítással tehetjük meg. És ennyi.

 

 
Az alkalmazások sora (a kép nagyítható)


Nincsenek érintős, vagy nem érintős menügombok, billentyűk, amiről hirtelen nem tudjuk, hogy hova visznek és mi a funkciójuk. Csak a gesztusaink vannak, amelyekkel alig lehet hibázni. Olyannyira erősen bevésődnek a BB10 mozdulatai rövid idő alatt, hogy egy másik telefonra átköltözve többször elindul az ember ujja lentről fel, ami azt jelzi, hogy a tervezők valamit eltaláltak. Ez egyébként leggyakrabban a képernyőzár feloldásakor fordul elő, mivel a BB10-nél nem csak a felső gombbal, hanem ezzel a mozdulattal is elvégezhető ez a feladat (ez a funkció menüből letiltható).

Tegyük be a Hub-ba  A felület három részre tagolható: a BlackBerry Hub, a multitasking felület és az alkalmazások listája. Utóbbi lehet a legismertebb a többi rendszerből és ezzel együtt a legkevésbé érdekes, vagy izgalmas. A telepített alkalmazások ikonjai sorakoznak egymás után, akár több képernyőn keresztül is, amelyek számát a képernyő alján elhelyezett kis pöttyök jelzik. Ha új appot telepítünk, akkor a lista végére kerül annak ikonja, és az úgy is marad, hacsak mi nem mozgatjuk el őket és adunk nekik egyedi sorrendet. Az ikonok automatikus elrendezése (ABC, telepített, legtöbbet használt) nem lehetséges, mappákat viszont tudunk létrehozni, amihez csak egymásra kell húzni az ikonokat. A BB10 nem ismeri a widgetek fogalmát, így ebben leginkább az iOS-re hasonlít a rendszer.

 

 
A gyorsbeállító mező nem mindenhol húzható le ( a kép nagyítható)


Ha ki akarunk lépni egy alkalmazásból, akkor nem kell más tenni, mint a kijelző alsó szélétől egy felfelé irányuló simítást indítani, ami után az app bekerül a multitasking felületre egy kis méretű ikon, úgynevezett active frame formájában. Ez képezi a rendszer második fontos helyszínét: minden bezárt (vagy inkább félbehagyott) alkalmazás ide kerül, a legutóbbi legfelülre, ha pedig már nincs többnek hely, akkor a legrégebben használtat a rendszer automatikusan bezárja.

Két, függőlegesen scrollozható képernyőn összesen nyolc ilyen keret fér el, amelyeket a jobb alsó sarkukon elhelyezett x megnyomásával bezárhatunk. De nem érdemes, hiszen a gyakran használt dolgok úgyis itt vannak és sokkal egyszerűbb innen indítani, azaz folytatni őket, mint kikeresni az appok közül. Az előre telepített, natív alkalmazások legtöbbje ebben a kicsinyített, active frame formában is szolgál információval, így a megnyitásuk nélkül, csak rájuk pillantva is hasznos információkat nyújtanak.

 

 
Balra a multitasking nézet, jobbra a Hub felépítése (a kép nagyítható)


A harmadik felület a BB10 szíve, lelke és az igaz újdonság, a Blackberry Hub. A rendszer többi része is azt szolgálja, hogy gyorsan, hatékonyan intézhessünk ügyeinket a mobilon, de a Hub végzi a legjobb munkát ezen a területen. Amikor beköltözünk egy mobilba, számtalan e-mail fiókot adhatunk meg, közösségi csatornát állítunk be magunknak, így ezeken keresztül is rengeteg információ érkezik, a szöveges üzenetekről, a chat alkalmazásokról, vagy a rendszerüzenetekről nem is beszélve.

A Hub mindezt egyetlen központba, felületbe fésüli össze, ami végtelenül megkönnyíti az üzenetek közti eligazodást, azok kezelését. A Hub-ot egyetlen, alulról, majd jobbra irányuló ujjmozdulattal elővarázsolhatjuk, legyünk bárhol a rendszeren belül. Választhatjuk a teljes nézetet, ahol az összes forrásból érkező üzenet, információ egyetlen listába rendeződik, de arra is van mód, hogy csak az e-mailekre (ha több fiókunk van, az mind külön sort kap), Facebook üzenetekre, vagy az SMS-ekre szűkítsük le a listát.

 

 
A Hub működés közben


Szövegelőknek  Az értesítésekhez is egyedi megoldást használ a BB10: a megfelelő helyen megjelenő piros csillaggal jelzi, ha egy értesítés vár bennünket. Az Androidnál és az iOS-nél is megszokott, a kijelző felső részéről lehúzható információs felület a BB10-ben is jelen van, de ezek értesítésre nem szolgálnak, mivel itt különböző gyors beállításokat (Wi-Fi, Bluetooth, ébresztő, a kijelző elforgatása, atsb.) végezhetünk el. Amilyen hasznos ez, annyira érthetetlen, hogy miért csak a főmenükben, illetve a Hub-ban járva használható a felület és egy alkalmazás használata közben miért kell először kilépni, majd úgy hozzáférni.

Ugyanerre kényszerülünk akkor is, ha az időt, a Wi-Fi állapotát., a lefedettséget, vagy egyéb, a fenti csíkban található adatot akarunk megtudni, mivel ezek egy-egy alkalmazást megnyitva eltűnnek felülről. Az egyszeri tesztelő azonban gyorsan rájön arra, hogy a bezáró mozdulatot elkezdve, de azt nem befejezve „kikukucskál” az alkalmazás mögül és így egy mozdulattal meg tudja nézni, amire szüksége van. Sajnos ez pont egyel több mozdulat annál, amire más rendszereken szükség van, de ez még bőven elviselhető.
 
A gondolatolvasó billentyűzet és egy szelet a BB World kínálatából
(a kép nagyítható)


A fent emlegetett felületeken járva az alsó csíkon három ikont rögzítettek: a bal alsó sarokban a tárcsázó felülethez tartozó ikon található, középen általános keresést indíthatunk, jobbra pedig a kamerát aktiválhatjuk. Ezek fixek, sorrendjük nem megváltoztatható és helyettük mást sem tehetünk  ide. Végül ejtsünk szót a zárképernyőről: itt minden fontos információ egy pillanat alatt áttekinthető. Balra egymás alatt sorakoznak a Facebook, Twitter és egyéb értesítések, leolvashatjuk az időt, a dátumot, a következő naptárbejegyzésünket, a jobb alsó sarokban található kamera ikon hosszú megnyomásával pedig izzíthatjuk a kamerát.

A BlackBerry hagyományosan az állandóan szöveges információkat begépelő felhasználók kedvence, ezért egy teljes érintőképernyős mobil nagy próbatétel a gyártó és a rajongók számára is. Az igények kielégítése érdekében a BB egy jól használható, fejlett virtuális billentyűzetet alkotott, ami igyekszik kitalálni, hogy mi lesz a következő leírandó szavunk. Ennek érdekében gépelés közben az éppen soron következő karakter felé elhelyez egy szójavaslatot, és ha arra van szükségünk, akkor egy felfelé simító mozdulattal a szó be is kerül az üzenetbe.

 

 
Kézreáll (a kép nagyítható)


Ügyes megoldás, de a tapasztalataink szerint lényegesen nem segített jobban, mint a hasonló, erős prediktív funkciókkal rendelkező billentyűzetek. A felfelé simítás nem mindig sikerült, a szójavaslatok nagyon apró betűkkel jelennek meg, mindezek ellenére azért könnyen meg lehet szokni, a szókészlete pedig bővül, mivel folyamatosan tanul a rendszer. Akik esküsznek a valódi gombokra, azoknak azt javasoljuk, hogy várják meg a fizikai gombsorral ellátott Q10-et, hiszen bármennyire is rágyúrtak a BB-nél erre a területre, ők nem lesznek maradéktalanul elégedettek a szövegbeviteli lehetőségekkel.

Alkalmazástan  A gyártó is nagyon érzi, hogy meg kell nyomni ezt a területet, így rövid idő alatt sikerült 100 ezer alkalmazást feltolni a BlackBerry World-be, így az indulócsomag kifejezetten csalogató. A helyzet persze nem ilyen fényes, hiszen ennek egy jókora része Androidból portolt appok, amelyek minősége meglehetősen vegyes, és sajnos maguk a natív alkalmazások is még nagyon az elején járnak saját fejlődéstörténetüknek. De tény, hogy van Facebook, Twitter, Foursquare, LinkedIn app, működnek, sőt, ezek teljes mértékben integrálódnak a rendszerbe, megjelennek a Hub listáiban, átszövik a névjegyzéket is. Aki Gmail fiókot használna, annak jó hír, hogy a BB10 ezt is kezeli, sőt, az ahhoz tartozó naptárbejegyzések, kontaktok is csont nélkül a BB10 szerves részévé válnak, és ahogy korábban említettük, akár több fiókkal is bűvészkedhetünk.

 

 
A miniHDMI és a microUSB egymás szomszédságában (a kép nagyítható)


Nekünk hiányoztak a megszokott dolgok (Viber, Skype, Instagram, Google Drive), és aki mobilról navigál rendszeresen, az készüljön rá, hogy a BlackBerry saját alkalmazása (Maps) itthon használhatatlan, a többi platformon ingyenes Google-féle megoldásért pedig 4,49 eurót kell fizetni. Ez jellemző a rendszerre: teljesen más az appok árképzése, az idő majd eldönti, hogy jó-e ez az irány. Fontos még megemlíteni az újdonságnak számító BlackBerry Balance megoldást. Ez képes szétválasztani a telefonon tárolt adatokat, alkalmazásokat céges, és privát részre, ami a vállalati rendszergazdák, és biztonsági szakemberek fejében tovább erősítheti a pozitív képet a márkáról.

Szerencsére a Dropbox és Box (felhő alapú) appok is elérhetők a BBW-ben, olyannyira, hogy ezek szintén a BB10 részévé válnak, így amikor megnyitjuk a fájlkezelőt, nemcsak a Z10 saját mappastruktúráját látjuk (16 GB), hanem ugyanúgy böngészhetők a Dropboxba, vagy Boxba feltöltött állományok (ahogy az esetlegesen használt memóriakártya tartalma is).

Hardver, akku, kamera  A Z10 általános sebességével nem volt probléma, jól optimalizált a rendszer, akadásokkal csak elvétve futottunk össze. A kétmagos, magonként 1,5 GHz-es processzor megbízhatóan hajtja a telefont, a felületek gyorsan pörögnek, váltják egymást. A bő kéthetes tesztidőszak alatt ennek ellenére többször futottunk bele furcsa fagyásokba, nem reagáló menüpontokra, ami elsősorban a névjegyzékre és a tárcsázó felületre volt jellemző. Ide kívánkozik az a jelenség is, mely szerint a Gmailről áttöltött, évek óta növekvő névjegyzékem azon bejegyzéseit, amelyeknél a telefonszámok valamilyen oknál fogva nem mobilszámként, hanem személyi hívó számként voltak elmentve (ki tudja, melyik teszttelefon volt a bűnös?) a Z10 nem tudta értelmezni (minden eddigi tesztkészülék igen).

 

 
Jó ötlet, hogy ezt beemelték (a kép nagyítható)


Aki ilyen számról hívott, annak a nevét nem írta ki a telefon, de ennél jóval nagyobb gondot okozott az, hogy a helyes formátumú, de nem a megfelelő sorban szereplő hívószámokat egyszerűen nem lehetett tárcsázni. A megoldás a számok mobil bejegyzésbe való átmásolgatása, a tanulság pedig az, hogy ezen is és valószínűleg a rendszer többi részén is még bőven van mit reszelni és finomítani.

A 4,2 colos kijelzőbe nehezen lehet belekötni, mivel az LCD panel 1280 × 768 pixeles felbontása éles képet ad. A fényerővel, a betekintési szöggel sem volt probléma, viszont a felületkezeléssel nem volt minden rendben, mivel az üveglapon megjelenő foltok egy idő után furcsa, csíkozott mintát vettek fel, amit csak hosszas dörzsölgetés, tisztítás után lehetett eltávolítani.

A kamera meglepően jó minőségű felvételeket készít, amihez a kijelzőt kell megbökni, mivel dedikált gombot  nem kapunk. A szokásos beállításokon túl hasznos újdonság a Timeshift funkció, ami az adott témáról egyszerre egy sor képet készít, amivel egyrészt egy vicces animgifhez hasonlító videót alkothatunk, másrészt kiválaszthatjuk és elmenthetjük a sorozatból azt a képet, ami a legjobban sikerült. Az akkumulátor nem hozott kiemelkedőt, de az egy napos rendelkezésre állást igen, vagyis egy aktívan eltöltött munkanap végén még bőven hazaérünk lemerülés nélkül.

 

 
A hosszúkás akku cserélhető (a kép nagyítható)


Reményteli   Jól sikerült készülék a BlackBerry Z10. Hardver, megjelenés tekintetében a gyártó nem ment bele a legek harcába, mert tudja, tudta, hogy az ő közönsége, célcsoportja nem erre vágyik. Egy elegáns, megbízható készüléket tettek le az asztalra, ami rendszerszinten ügyesen ötvözi az eddig ismert elemeket, de képesek voltak ezt pluszokkal megtűzdelni, „blackberryssé” tenni. Vannak hibái, de ahhoz képest, hogy mennyire fiatal rendszerről van szó, ezek elnézhetők, vagy az ember türelmesebb a hiányosságokkal szemben.

Azt is szem előtt kell tartani azonban, hogy pár évvel ezelőtt még nem tudtuk pontosan, hogy mit várunk egy új platformtól, most viszont már nagyon is, és ebben a helyzetben az a türelem nem fog sokáig kitartani. Egy biztos: ez a telefon elsősorban azoknak készült, akik a kommunikációt villámgyorsan, rendszerezetten, szervezetten szeretik végezni, nekik a Hub maga lesz a mennyország, mivel ez a felület ezt tökéletesen kiszolgálja.
 
Újra fénylik? (a kép nagyítható)


Nagy kihívás előtt áll a BlackBerry, hiszen a könnyebb feladattal nem lesz gond (az eddigi BB-használók megtartása, váltásra késztetése), viszont az azóta elpártolt, és jellemzően iPhone-on élő felhasználókat nagyon nehéz lesz visszahozni, az új belépőket meg még nehezebb. Mindennek a kulcsa az alkalmazáskínálat: aki évek óta egy kialakult app körrel dolgozik, szórakozik Androidon, vagy iOS-en, az elvárja, hogy ennek legalább egy (nagyobb) része meglegyen BB10 alatt is.

Ha a BlackBerry képes lesz az igényeket ugyanazzal a tempóval kielégíteni, ha a régóta ígért portolásokkal, verziókkal nem késik annyit, amennyit most késik, ha a cikkben említett bakikat megfelelő ütemben orvosolják (a tesztidőszak alatt érkezett egy frissítés, ami megoldotta az Gmail fiókhoz tartozó naptárimportálás problémáját), akkor szép jövő előtt áll a BlackBerry 10 és a Z10. Érdemes lenne a rendszer magyarítását is ellenőrizni, mivel több félrefordítás található benne (pl. a böngésző Kereső néven fut) és előfordul az is, hogy a feliratok lefutnak a virtuális gombokról, felületekről. 
 

A Pentagonnak nem kell a BlackBerry 
Egymilliós rendeléstől hízik a BlackBerry mája
Biztató rajtot vett az új BlackBerry
Egyre jobban áll az új BlackBerry szénája 

Szerencsére hazánkba is jönni fognak az új modellek, sőt, a cikkünk befejezésekor a Vodafone oldalán a Z10 már felkerült a hamarosan érkezik szekcióba, sőt, a Telekom 50-130 ezer forintos előfizetési árak mellett már előrendeléseket is felvesz rá. Mindhárom szolgáltató felveszi tehát a kínálatába és az is sokat segíthet az elterjedésben, hogy használatukhoz nem kell feltétlenül speciális előfizetést kötni, egy mezei mobilnet előfizetéssel is működnek a Z10 szolgáltatásai. Mindez azt jelenti, hogy már nem csak a cégek, vállalatok kedvelt céges mobiljai lehetnek a BB10 alapú készülékek, hanem mindazoké, akik ki szeretnének próbálni valami újat.
 

BlackBerry Z10 termékjellemzők: 

- 4,2", 1280 × 768 képpont felbontású kijelző, 355 ppi képpontsűrűség
- Qualcomm MSM8960 Snapdragon CPU, dupla 1,5 GHz Krait maggal
- 16 GB belső tárhely, 2 GB RAM (max. 64 GB microSD-vel bővíthető)
- HSDPA (21 Mbps), HSUPA (5,76) Mbps; LTE
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
- Bluetooth 4.0 (A2DP), NFC, GPS
- 8 megapixeles kamera, autofókusz, LED vaku
- 1080p videó (30fps)
- 1800 mAh Li-ion akkumulátor
 

 

Konzumer tech

A techóriások bevételét adóztatja meg az EU

Brüsszel elkészítette a régóta szorgalmazott javaslatot a technológiai multik megadóztatására. Eszerint a tagországok 3 százalékos adót vethetnének ki a helyben keletkező bevételek után.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.