Elég sokáig húzták Cupertinóban, de az egyre nagyobb nyomás végül észre térítette őket. A péntekre összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón beismerték az iPhone 4 hibáját, és készek több jóvátételi megoldásra is.
Álomszerűen indult az Apple legújabb okostelefonjának, az iPhone 4-nek a karrierje. Már megjelenés előtt kiürültek a raktárkészletek, a telefon bemutatója után szinte csak pozitív kritikákat kapott, a megjelenés napján pedig lehetet filmezni a szokásos kígyózó sorokat.

Rémálom a Jobs utcában | Aztán az állom lassan, de biztosan rémálomba csúszott át. Az első vásárlói reakciók ugyanis arról számoltak be, hogy a készülék által érzékelhető térerő drasztikusan, akár kapcsolatszakadásig esik abban az esetben, ha a telefont rendeltetésszerűen használjuk, azaz a két oldalán fogjuk az iPhone-t. Először megjelent egy, az ügyet kurtán-furcsán elintéző válaszlevél, amelynek feladója állítólag maga Jobs volt. Majd meglehetős késéssel az Apple hivatalos választ is adott a felvetett problémákra: szoftveres számítási hibára fogták az észlelt térerő-csökkenést.

Az utolsó, megrendítő ütés | Aztán a hét elején a nagy befolyással bíró, független termékteszteket készítő Consumer Reports annak ellenére nem ajánlotta vásárlásra a készüléket, hogy a tesztek alapján adott pontszáma a mezőnyben a legjobb volt. Az elutasítás oka természetesen a térerővesztés volt, illetve a problémára adott elégtelen Apple-reakció. Ez volt az utolsó, ámbátor igen kövér csepp a pohárban: a cég magyar idő szerint péntek este rendkívüli sajtótájékoztatón próbálta menteni a menthetőt.

Már maga a sajtótájékoztató is egy pozitív lépésnek tekinthető, hiszen végre Jobsék szembe néztek a közönséggel és a hibával. Utóbbi létezését most ismerték el először közvetlen formában, és a cég erre adott megoldását több pontban vázolták.

Kijelző-kozmetika | A szoftverfrissítés most is előkerült, bár nyilvánvaló, hogy ennek köszönhetően csak a látvány tekintetében lesz változás, a térerővesztés ugyanúgy megmarad. Egyébként az iOS operációs rendszer csütörtökön kiadott 4.0.1-es verziója már a térerő korrekt értékét jelző oszlopocskákat mutat.

Ingyen keret mindenkinek | A második pont már lényegesebb: minden vásárló ingyen kap telefontokot az Apple-től. Az eddig kiegészítőként árult keret ugyanis megszünteti a problémát, mivel a kéz nem érintkezik közvetlenül az antennával. A 29 dollárért árult keret szakértők szerint az Apple-nek nem kerül többe, mint 1 dollár, így meglehetősen olcsón megúszhatja az ügyet a cég. Azok a vásárlók, akik már vettek tokot, visszakapják a pénzüket. Mivel a cég nem képes ekkora mennyiségben előteremteni saját gyártásban a kiegészítőt, így az Apple arra is hajlandó, hogy a tulajdonosok más gyártótól származó tokot válasszanak. Az akcióval kapcsolatos technikai részleteket az Apple jövő héten teszi közzé a honlapján.

Teljes visszatérítés vagy csere | A harmadik, egyben legdrasztikusabb lehetősége az elégedetlen vásárlóknak a készülék visszaadása. Ekkor az iPhone 4 árát a gyártó teljes egészében visszafizeti. Köztes megoldásként azt is felajánlotta az Apple, hogy térítésmentesen becseréli a használt telefont egy másik, új készülékre.

Jobs tehát beadta a derekát, elismerte a hibát, és próbálja az ésszerűség (és a költségkeret) határain belül maradva orvosolni is azt. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a hosszúra nyúlt hallgatás, majd az azt követő kommunikációs tévelygés maradandó károkat okoz az almás logónak.

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.