Ennyit a jól értesült pletykák 99 százalékáról: iPhone 5 helyett iPhone 4S az új Apple divatkészülék neve. Az iPad 2 hardverével és egy zseniális hangvezérlő funkcióval felturbózott készülék már október végén eljut hozzánk is - a T-Mobile már meg is erősítette, hogy már ebben a hónapban forgalmazni fogják az új készüléket.
Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően nem valamilyen külső helyszínen, hanem az Apple cupertinói főhadiszállásán rendezték meg az új iPhone bemutatóját. A bejelentett új modell máris a lehető legszélsőségesebben felemás reakciókat vált ki a kommentelőkből és cikkírókból, ennek ellenére van benne annyi újdonság és "divatfaktor", hogy minden bizonnyal ebből is rekordmennyiségű fogy majd.

A show-nak mennie kell tovább A szűk két órás rendezvény az első olyan bejelentés volt, amelyet teljes egészében a nemrég leköszönt Steve Jobs nélkül vitt végig az Apple. Talán ezért, talán csak technikai okokból, ki tudja, mindenesetre idén élő videós közvetítés sem volt, a teremben lévő pár száz szerencsés élő blogjai vitték az újdonságok hírét.

Tim Cook, az új Apple-vezér nem volt ugyan még olyan szuggesztív és ikonikus, mint elődje, de több "vezérkari segédje" közreműködésével viszonylag zökkenőmentesen vezényelte le az eseményt, bár a kissé eltúlzott felvezetés miatt maga a Nagy Bejelentés mintha kevésbé tűnt volna nagynak.


Négyes után 4S Először persze most is a szokásos, lehengerlőnek szánt adatok felsorolásával (rakétázó OS X Lion letöltések, 23 százalékos növekedés a Mac piacon, 78 százalékos iPod dominancia a médialejátszók között, 300 millió eladott iPod és a többi) kezdtek, és majdnem egy órán át váratták a kiéhezett tömeget, mielőtt rátértek az új iPhone-ra.

Persze a slágertelefonnal kapcsolatban is kaptunk nagy számokat, például azt, hogy a teljes iPhone-felhasználói bázis fele iPhone 4-et használ, tehát az almás mobilosok igenis hajlandók akár évente frissíteni a készülékeiket. Hogy ez most is így lesz-e, azt mindenki eldöntheti a frissen bejelentett modell jellemzőinek végigböngészése után.

Hardveresen az iPhone 4S (igen, a szinte mindenki által biztosra vett 5-ös szám bizony hatalmasat hápogó kacsának bizonyult) szinte az iPad 2 kicsiben. Ugyanazt a kétmagos A5 processzort kapta, de a grafikus gyorsító is egy külön kétmagos egység - ennek teljesítménye az előző generációnál hétszer nagyobb. A vas sebességét erős 3D-s játékokkal is demonstrálták, amelyek természetesen rezzenés nélkül, tökéletes sebességgel futottak.

A teljesítménynövelés azonban nem jár feltétlenül rövidebb akkumulátoros üzemidővel. 3G hálózatban 8, 2G esetén 14 órás beszélgetési időt ígér az Apple, mobilhálózaton 6 órát böngészhetünk egyfolytában, wifin pedig kilencet, 10 órát nézhetünk videót, és 40 órán át hallgathatunk zenét. Töltő tehát nem árt, ha van kéznél naponta ugyanúgy, mint az eddigi modellek esetében.


Szintén falsnak bizonyult a sokak által biztosra vett 4G kompatibilitás is. Az iPhone 4S továbbra is csak 3G-t tud, de abból azért erősebbet, mint eddig; elméletben 14,4 megabites másodpercenkénti letöltésig mehetünk el (ha van saját laborunk, átjátszónk, és senki más nincs a közelben). Az ominózus "antennagate" pedig állítólag most nem fenyeget, mivel újratervezték és megerősítették a készüléken körbefutó antennacsíkot.

Kép és hang A 4S leginkább a multimédiás képességek terén villant nagyot. A kamera 8 megapixeles felbontást kapott, de ami talán fontosabb, hogy egy teljesen új CMOS érzékelővel 73 százalékkal több fényt "eszik meg" elődjénél, ráadásul 33 százalékkal gyorsabb a felvételek elkészítési ideje is. A videófelvétel akár 1080p felbontású is lehet, ráadásul valós idejű képstabilizáció mellett. Ez utóbbi persze nem lesz olyan profi, mint a drága kamerák esetében, mivel itt szoftveres megoldásról van szó a hardveres "lengéscsillapítókkal" szemben, de egy telefonban nagy durranás ez a funkció.

A leghangosabb (virtuális) ováció viszont a hangfelismerési funkciók ismertetésére érkezett. Az Apple nemrég felvásárolta a Siri szolgáltatást, gyakorlatilag ennek feltuningolt, az iOS 5-be mélyen beágyazott változata került a telefonokba. A jelenleg még béta állapotban futó szolgáltatás nem csak a beszéd felismerése miatt nagyszerű, hanem azért, mert az alapvető szóértelmezés mellett már kontextusokat is egyeztet.

Mit jelent ez? A gyakran döcögős mesterséges intelligenciák eddig kiakadtak, ha valaki nem az előre lefixált kérdést tette fel. A Sirinek viszont feltehetjük a kérdést sokféleképpen: milyen lesz az idő, vigyek-e ma esernyőt, elég lesz-e egy póló - ezt mind megérti a rendszer, amely ráadásul az időjárás alkalmazásból vett adatok alapján hasonló modorban válaszol is (a bemutatón a "biztosra veheted, hogy esni fog" válasz jelent meg a képernyőn).


Ugyanígy rákérdezhetünk útvonalakra, részvényárfolyamokra, beállíthatunk ébresztőt, vagy felhívhatunk valakit - a Siri szinte mindenhová beépült. Még szebb a kép, ha a funkciók összehangolását nézzük. Ha megkérdezzük a telefont, milyen görög éttermek vannak a környéken, a választ a térképszoftver adataiból, a GPS (vagy a mobilcella által meghatározott hely) alapján keresi meg.

Ha pedig vezetés közben szöveges üzenetet kapunk egy lehetséges megbeszélés időpontjáról, az iPhone 4G felolvassa nekünk, majd hangutasításra megmondja, szabad-e a kérdéses időpont a naptárunkban. Ha az, akkor még automatikus válaszra is utasíthatjuk, miszerint igen, ott leszünk a randin.

A Siri egyelőre angolul, németül és franciául ért és beszél, a többi nyelv elérhetőségéről nem esett szó.


Az iPhone 4S hivatalos felvezető videója a legfontosabb funkciókkal

Ismét jó helyen vagyunk Az iPhone 4S első körben az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában, Japánban és Németországban kerülhet a vásárlókhoz, október 7-től rendelhetik elő és legkorábban 14-én kapják meg a pakkot.

Magyarország viszont ismét sikeresen a második körbe került, 21 további országgal együtt hozzánk is október 28-án érkezik meg a készülék. A Bitport kérdésére T-Mobile-nál megerősítették, hogy itthon október 28-tól forgalmazzák az iPhone 4S-t. A Vodafone egyelőre hivatalosan még nem közölte, hogy náluk is elérhető lesz-e a hazai premier napjától az új okostelefon (mint ismeretes, a hazai szolgáltatók körül egyedül a Telenor nem árulta az iPhone 4-et).


Árszinten is bedurvított az Apple: a 4S ára (természetesen Amerikában) 199 dollár (16GB), 299 dollár (32GB) illetve 399 dollár (64GB) lesz, de természetesen ezek szolgáltatóhoz, tarifacsomaghoz és egyéb nyalánkságokhoz kötött árak. Az iPhone 4 viszont már 99 dollárért elvihető lesz, a 3GS-eket pedig (a megfelelő tarifák és röghöz kötés mellett) ingyen adják majd a megfelelő hálózatokban.

Az összes iPhone 5 pletyka egyben [infografika]
Jogi össztűz alatt az Apple
Nagy szám! Így menetelt az Apple Steve Jobs alatt

Ja, és mellesleg... Bár az iPhone 4S nem 5 - és ezzel a név mellett arra is célzunk, hogy több eddig pletykált, és sokak által várt funkció végül kimaradt, és a telefon külalakja is a legutolsó generáció kinézetével egyezik meg - a nagy bejelentés mellett elsikkadt a pár egyéb közölnivaló.

Nem szűnik meg például az iPod termékcsalád, ahogy többen előrejelezték: egy újratervezett nano és Touch modell is felbukkant, és persze demózták az iOS 5 már eddig megismert funkcióit is. Foursquare és Latitude kihívóként érkezik az ismerőseinket térképre pöttyöző Find My Friends, a helyünktől függően emlékeztetőket küldő Reminder, vagy a CD-ken megvásárolt dalokat legalizáló, iTunes-szal integráló iTunes Match.

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.