Mostantól 13 új nyelvet, többek között a magyart is megérti az Android operációs rendszer beszélt formában. A magyar "nehéz nyelv", ezért is érkezett később, és még most is akad néhány baki, a kereső viszont kifejezetten jól működik.
Hirdetés
 
Bár angolul eddig is használhattuk a Google Voice szolgáltatást az androidos telefonokon, a csak magyarul értők hiába próbálkoztak élőszóban diktálni a telefonnak, és a rossz kiejtésű angolosoknak is gondot okozott, hogy a beszéd alapú kereső fura találatokat adott a "hunglish" megfogalmazásokra. Mostantól viszont a magyar droidkatonák joggal villoghatnak a hazai iPhone-hívők előtt, a Siri ugyanis még mindig "picit sem érteni beszél magyar".

Magyarra hangolva A Google közleménye szerint azért kellett eddig várni a magyar változatra, mivel anyanyelvünk a bonyolultabbak közé tartozik. Valóban, a ragasztó nyelvtan (tehát az a gyakorlat, hogy előtagok helyett a szótövet is gyakran megváltoztató ragokat alkalmazunk), az alanyi és tárgyas ragozás és több egyéb, más nyelvektől eltérő logikájú elem speciális megközelítést igényel.A Google Voice alapesetben az Android rendszer része, ezért a beszédfelismeréshez külön teendőnk nincs, legfeljebb engedjük frissíteni telefonunkat, ha az jelzi, hogy szükség lenne ilyesmire. Amennyiben a Google keresősáv-widgete mellett nem látjuk a kis mikrofont minázó ikont, akkor viszont pár mozdulattal fel kell telepítenünk a Voice Search appot a Play áruházból. A hangkereséshez természetesen szintén szükség van élő internetkapcsolatra, hiszen a szolgáltatás felhő alapon működik.

Kiabálni felesleges Első próbálgatásaink alapján kifejezetten jól sikerült megoldani bonyolult nyelv által támasztott kihívásokat. Kereséskor (például a Google kereső widget használatakor) a kis mikrofon ikont megnyomva gyorsan előugrik a hangfelismerő ablak, amelybe gyorstesztünk alapján nem kell kínos pontossággal, kényszerítetten tiszta intonációval beszélni, az átlagos sebességű, normál hanghordozású beszédet is jól megérti.Kisebb problémák inkább azokban az alkalmazásokban fordultak elő, ahol diktálásra használtuk a hangfelismerő rendszert. A szavakat és mondatokat itt is jól értelmezte és írta át, azonban az írásjelekre valamiért allergiás. Bárhogy is próbáltuk rávenni a mondat végi pont, felkiáltójel vagy kérdőjel beszúrására, a rendszer akkurátusan kiírta, hogy pont, felkiáltójel és kérdőjel.

Ez a probléma azonban hamar megoldódhat, ugyanis a hangfelismerő szisztéma állítólag felhő alapon öntanuló. A többi felhasználótól származó használati gyakorlatot is beépíti saját működésébe, így remélhetőleg nemsokára kedvünkre írhatunk tucatnyi felkiáltójelet egy kiabáló mondat végére. Ilyen irányú próbálgatásaink során azonban fény derült egy rejtett jó tulajdonságra is, ugyanis amikor elkeseredettségünkben megpróbáltuk az írásjelek angol nevét használni, a hangfelismerő mondaton belül váltott át automatikusan angolra, és készségesen, nyelvtani hiba nélkül írta le: "Ez egy felkiáltó mondat exclamation mark".

Közösségi hívásfigyelő Androidra
Omega: kipróbáltuk a Siri androidos kihívóját
Saga: amikor a telefonod mindenkinél jobban ismer

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.