A Google mobil operációs rendszere sikert sikerre halmoz, de a beépített böngészőjével már nem mindenki elégedett. Szerencsére több alternatív megoldás áll rendelkezésünkre, amelyekre pillanatok alatt átválthatunk.
Az Android beépített böngészője nem tökéletes, bár tény, hogy az operációs rendszer minden egyes frissítésével sokat faragnak rajta: a 2.2-es Android alatt például új JavaScript motort kapott. Ezen kívül ott a Flash kérdése is: a régebbi Androidok alól még nem támogatott a Flash 10.1 alapú tartalmak megjelenítése, ám több készülékre még nem érkezett meg a Froyo.

Szerencsére több ígéretes alternatíva is megtalálható az Android Market kínálatában, amelyek gyorsaság, funkcionalitás vagy épp a Flash kezelésének tekintetében érdemesek a kipróbálásra.

Villám helyett Égi Tűz A Skyfire 2.0 a webes videók lejátszását helyezi középpontba, méghozzá akár olyan készülékeken is, amelyeken az operációs rendszer még nem alkalmas Flash lejátszására. Az Android 2.2 előtti verziókon a Skyfire egy kifejezetten ügyes megoldással áll elő: a weboldalak Flash videóit saját szerverén átkódolja "droidbarát" formátumúra, és így küldi el a készülékünkre. Igaz, a folyamat egy kissé megnöveli az oldalak feldolgozási idejét, de ez még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lehetne videózni...

Emellett olyan finomságokra képes a Skyfire, mint például annak elrejtése, hogy valójában telefonról netezünk, így a mobilra optimalizált (tehát lebutított) oldalak helyett a hagyományos megjelenítést kaphatjuk. Emellett a több ablakos kezelés és a letöltéskezelő is kifejezetten tetszetős. Igaz, a tesztelés során ez volt az egyetlen böngésző, amelyik párszor összeomlott, ennek ellenére az apró ötletességei miatt szerethető alkalmazás, a Flash nélkülieknek pedig egyenesen életmentő.

A széles szájú delfin Sokat merít a Mozilla PC-s böngészőjéből a Dolphin HD. A Firefoxhoz hasonlóan ez a böngésző is képes több lapfület kezelni, és itt is lehetőség van olyan beépülők hozzáadására, amelyek kibővítik az alkalmazás funkcionalitását. Ezek között van reklámletiltótól Wikipedia-keresőn át webcímek megosztható vonalkódját előállító segédig több hasznos is, ezekből elméletileg végtelen számút használhatunk is egyszerre, a ritkábban igénybe vetteket pedig ideiglenesen letilthatjuk a memória kímélése érdekében.


A különböző témákkal személyre szabható kinézetű Dolphin HD-ben működik a Flash is, de csak akkor, ha az operációs rendszer támogatja (tehát csakis Froyo alatt). A tesztelt oldalak nagy részén minden gond nélkül játszotta le a videókat, csupán pár oldalnál akadt, vagy nem indult el a lejátszás.

Apró és gyors áriák Az egyik legközkedveltebb mobilos böngésző, az Opera Mini természetesen androidos környezetben is jelen van. Általában azok választása, akik kénytelenek gyenge sávszélesség, rossz lefedettség mellett mobilnetezni: ez a böngésző lefarag mindenféle olyan elemet, amire a mobilon nincs szükség, így jóval gyorsabb oldalbetöltést ígér, mint társai. Ráadásul a memóriát is alig használja, a készülék gyakorlatilag alig lassul netezés közben.

Sajnos a gyorsaságnak van böjtje is: a videó-streaming egyáltalán nem támogatott Opera Mini alatt - igaz, aki "sávvékonyság" miatt használja, annak egyébként sem igazán jut eszébe videót nézni. A próbálgatás időszakában leginkább gyorssegélyként láttuk hasznát: más böngészővel barangoltunk a multimédiás tartalmak között, de amikor valamilyen oldalról gyorsan kellett az információ, máris Operára váltottunk.


Aminek túl nagy Fennecet kerítettek Mielőtt bármit is leírnánk a Mozilla mobilos böngészőjéről, előre kell bocsátanunk, hogy a Fennec még igen korai fejlesztési stádiumban van. Az alpha kiadású böngésző egyelőre 11,5 megabájton "terül el", ami androidos környezetben elég terjedelmesnek számít. Az indítása is kifejezetten lassú, és futás közben többször megakad. Mire azonban a Marketre érkezik a végleges változat, ez valószínűleg jóval barátságosabbá válik.

Amiért viszont talán érdemes néha megnézni, hogy áll a fejlesztés, az a PC-s "Firefox-érzés" legjobb leképezése: a nagy testvérre kifejezetten hasonlító browserre átportolhatóak annak kiegészítői is, de van egy még ígéretesebb funkció is. A Firefox Sync segítségével a PC-s böngésző teljes tartalma szinkronizálható, beleértve a kedvenc oldalakat, a meglátogatott lapok listáját, az elmentett jelszavakat és egyebeket. A Fennec egyelőre nincs is fent az Android Marketen, csupán kipróbálható változat létezik belőle - ehhez viszont az Android beállításai között ki kell kapcsolnunk a külső alkalmazások telepítésének tiltását.

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.