Jobbára az üzleti egységek, a marketing vagy a felső vezetők adnak forrást saját nagyvállalati alkalmazások fejlesztésére. Az operációs rendszerek versenyében egyértelműen az Apple vezet - legalábbis erre jutott egy friss felmérés.
Egyre nehezebb helyzetben vannak a (nagy)vállalati IT-s részlegek, hiszen a mobil eszközök elszaporodásával megsokszorozódott a felügyelet alá vonandó informatikai portfólió. A szituációt csak komplikálja az a tény, hogy egyre több cégnél engedik meg a munkavállalónak, hogy privát eszközét használja munkavégzésre. A vállalati alkalmazások felügyeletében, ellenőrzött disztribúciójában segítséget nyújtó AppCentral most publikált kutatásának (PDF) eredményeiből többek között az említett trendek is kirajzolódnak.

Háromból kettő
megkérdezett használ speciális, a vállalat igényeire szabott mobil alkalmazást munkájához.
Ahogy az okostelefonok és táblagépek szépen lassan (vagy inkább gyorsan) utat találnak a tárgyalókba, úgy növekszik a céges igényekre szabott, saját fejlesztésű mobil alkalmazások iránti igény. Hogy ezeket elsősorban költségmegtakarítási, hatékonyságnövelési szándékkal készítik, azt jól szemlélteti, hogy az ezekre fordított források közel 70 százaléka nem az informatikai osztály büdzséjéből teremtődik elő. Miközben a belső IT-nek leginkább a biztonság, a folymatos működés és nem utolsó sorban saját fogyasztóinak (azaz a dolgozóknak) elégedettsége fontos, addig az üzleti egységek, a marketing vagy éppen a felső vezetők számára az azonnal forintosítható megoldások élveznek elsőbbséget.

A megkérdezettek közel ötödénél már létezik saját bejáratú "céges appbolt", amelynek kínálatából letölthetők a munkavégzéshez szükséges applikációk. A Gartner piackutató egy korábbi előrejelzésében úgy jósolta, hogy 2014-ben már a szervezetek 60 százalékánál működésben lesz ilyen felület.

Almatorta van?  Ami a munkavégzéshez használt eszközöket illeti, a válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a Bring Your Own Device (BYOD) gondolata egyre nagyobb teret ölt. A munkavállalók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy saját tulajdonú mobilt, táblagépet használ munkához. 

Munkához használt mobil eszközök operációs rendszer szerint


Ezzel szoros összefüggést mutat a használt mobil eszközökön futó operációs rendszerek aránya is. A fogyasztói szegmensben igen kedvelt Apple termékek immár jól láthatóan uralják a vállalati teret is. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az iPad-nek nemigen akad méltó ellenfele a táblagépes piacon. Másrészt pedig a vállalatok informatikai részlege számára egyáltalán nem vonzó a rendkívül sok gyártó kínálatában megjelenő, szinte megszámlálhatatlan verziót és változatot felvonultató Android. A széttöredezett termékskála mellett az sem a Google mobil operációs rendszere mellett szól, hogy több biztonsági problémára is fény derült az utóbbi időben.

A fenti grafikonból az is világosan látszik, hogy a BlackBerry gyártója, a végnapjait élő RIM már, a Windows Phone 8-hoz nagy reményeket fűző Microsoft pedig még nem tud beleszólni ebbe a harcba.

Védtelen a hazai céges tabletek és okostelefonok nagy része
Egész nap dolgozunk a mobilok miatt [infografika]

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.