Jobbára az üzleti egységek, a marketing vagy a felső vezetők adnak forrást saját nagyvállalati alkalmazások fejlesztésére. Az operációs rendszerek versenyében egyértelműen az Apple vezet - legalábbis erre jutott egy friss felmérés.
Egyre nehezebb helyzetben vannak a (nagy)vállalati IT-s részlegek, hiszen a mobil eszközök elszaporodásával megsokszorozódott a felügyelet alá vonandó informatikai portfólió. A szituációt csak komplikálja az a tény, hogy egyre több cégnél engedik meg a munkavállalónak, hogy privát eszközét használja munkavégzésre. A vállalati alkalmazások felügyeletében, ellenőrzött disztribúciójában segítséget nyújtó AppCentral most publikált kutatásának (PDF) eredményeiből többek között az említett trendek is kirajzolódnak.

Háromból kettő
megkérdezett használ speciális, a vállalat igényeire szabott mobil alkalmazást munkájához.
Ahogy az okostelefonok és táblagépek szépen lassan (vagy inkább gyorsan) utat találnak a tárgyalókba, úgy növekszik a céges igényekre szabott, saját fejlesztésű mobil alkalmazások iránti igény. Hogy ezeket elsősorban költségmegtakarítási, hatékonyságnövelési szándékkal készítik, azt jól szemlélteti, hogy az ezekre fordított források közel 70 százaléka nem az informatikai osztály büdzséjéből teremtődik elő. Miközben a belső IT-nek leginkább a biztonság, a folymatos működés és nem utolsó sorban saját fogyasztóinak (azaz a dolgozóknak) elégedettsége fontos, addig az üzleti egységek, a marketing vagy éppen a felső vezetők számára az azonnal forintosítható megoldások élveznek elsőbbséget.

A megkérdezettek közel ötödénél már létezik saját bejáratú "céges appbolt", amelynek kínálatából letölthetők a munkavégzéshez szükséges applikációk. A Gartner piackutató egy korábbi előrejelzésében úgy jósolta, hogy 2014-ben már a szervezetek 60 százalékánál működésben lesz ilyen felület.

Almatorta van?  Ami a munkavégzéshez használt eszközöket illeti, a válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a Bring Your Own Device (BYOD) gondolata egyre nagyobb teret ölt. A munkavállalók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy saját tulajdonú mobilt, táblagépet használ munkához. 

Munkához használt mobil eszközök operációs rendszer szerint


Ezzel szoros összefüggést mutat a használt mobil eszközökön futó operációs rendszerek aránya is. A fogyasztói szegmensben igen kedvelt Apple termékek immár jól láthatóan uralják a vállalati teret is. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az iPad-nek nemigen akad méltó ellenfele a táblagépes piacon. Másrészt pedig a vállalatok informatikai részlege számára egyáltalán nem vonzó a rendkívül sok gyártó kínálatában megjelenő, szinte megszámlálhatatlan verziót és változatot felvonultató Android. A széttöredezett termékskála mellett az sem a Google mobil operációs rendszere mellett szól, hogy több biztonsági problémára is fény derült az utóbbi időben.

A fenti grafikonból az is világosan látszik, hogy a BlackBerry gyártója, a végnapjait élő RIM már, a Windows Phone 8-hoz nagy reményeket fűző Microsoft pedig még nem tud beleszólni ebbe a harcba.

Védtelen a hazai céges tabletek és okostelefonok nagy része
Egész nap dolgozunk a mobilok miatt [infografika]

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.