Az Android üzletfejlesztési igazgatója szerint az árszint kulcsfontosságú az Apple-lel folytatott harcban. Az olcsóság annyira fontos, hogy a Nexus termékcsalád esetében a Google által felvásárolt Motorola simán alulmaradt a beszállítói licitben.
A Google immár három méretben is saját megoldással versenyzik a felső kategóriás mobil eszközök piacán. A családba tartozik a Nexus 4 okostelefon továbbá a kisebb Nexus 7 és a nagyobb Nexus 10 táblagép. Ezek piaci kilátásáról, a termékek mögött meghúzódó stratégiai elképzelésekről nyilatkozott a The New York Times-nak az Android mobil operációs rendszerért felelős üzletfejlesztési vezető. Az elmaradhatatlan PR-es lózungok közül több érdekes dolgot is ki lehet mazsolázni.Google gazdaságos  John Lagerling többször is visszatér az interjúban az ár kérdésére. Szerinte ezen a területen kiemelkedőt tud nyújtani a Google, és ez meg is látszik például abban, hogy egy kártyafüggetlen Nexus 4 telefon 299 dollárért elvihető. Az igazgató úgy véli, miközben a lehető legjobb technológiát építik a készülékekbe, folyamatosan a legalacsonyabb kereskedelmi árszint elérése lebeg a szemük előtt. Ezért is fordulhat elő, hogy szinte ahány különböző modell kijön, annyi külső beszállítóval dolgozik együtt a Google saját márkás termékei fejlesztésénél. 

Az üzletfejlesztési igazgató nem is felejtett el virtuálisan belerúgni az Apple-be, mondván, hogy a túl magasra árazott termékekben a profitráta aránya indokolatlanul magas. Ők viszont a Google-nél úgy gondolták, lehet ezt máshogy is csinálni. (Érdekes megfigyelni azt is, hogy a rivális nevét még véletlenül sem ejti ki az interjúban. A cégre csak a "cupertinóiak" titulussal utal.)

A nyáron megjelent Nexus 7 tablet esetében ezt olyannyira sikerült betartani, hogy a 8 gigabájtos, 199 dollárért kínált változat teljes előállítási költsége szakértők szerint 184 dollár, amiben már a hardverelemek ára és az összeszerelés is benne van. Ez jelenleg a szintén hasonló stratégiával dolgozó Amazon modelljénél is szűkebb profitsávot jelent. Ugyan a szintén 200 dolláros kategóriájú Kindle Fire bejelentésekor még néhány dolláros veszteséget is termelt, ám azóta jóval csökkentek egyes komponensek árai. Az Amazon tabletjére idén nyáron a szakértők már csak 153 dolláros bekerülési költséget számoltak. A 499 dolláros nagyobb iPad bekerülési költsége körülbelül 278 dollár, így az almás gyártó már az eladás pillanatában 171 dollárt kasszíroz egyetlen tableten.

Kívül tágasabb  Az igazgató szerint árérzékenységet annyira komolyan veszik a tervezéskor a Google-nél, hogy a Motorolának semmi előnyt nem jelent, hogy a felvásárlás befejeződésével már "kerítésen belülre" kerültek. Lagerling úgy nyilatkozott, ugyanolyan szemmel bírálták el az ajánlatukat, mint mondjuk a Sharp, a Sony vagy bármelyik másik külsős partner. Úgy tűnik, a Motorola nem adott megfelelő ajánlatot, hiszen jelenleg a Samsung, az LG és az Asus a Nexus család legfontosabb beszállítói.

Érdekes módon az üzletfejlesztési vezető azt sem rejtett véka alá, hogy tulajdonképpen semmilyen kooperáció, együttműködés nincs az Nexus fejlesztői gárdája és a Motorola szakemberei között. Lagerling odáig is elment, hogy kimondta, a felvásárolt mobilgyártó tulajdonképpen jobbára csak az általa birtokolt szabadalmakért kellett a Google-nek. Ezek kiemelten fontosak a vállalat számára a mobil piacon immár évek óta zajló jogviták, pereskedések elkerülésében. Ugyanez viszont nem mondható el a sok problémával küzdö Motorola mobilgyártói képességeiről, amelyekre láthatóan annyira nem kíván támaszkodni a Google.

Tablet-körkép 2012 végén - 1. rész: a héthüvelykesek
Nexus 7: nem rossz irány a vékony profit
Dolgozóitól és gyengébb termékeitől is megválik a Motorola

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.