A fejlesztésben és az értékesítésben is partnerek bevonásával képzeli el a gépek közötti kommunikációhoz (M2M) kapcsolódó üzletet a Telenor Magyarország. A társaságnál az elmúlt évek során évi 40 százalékos bővülést tapasztaltak az M2M kártyák számának alakulásában.
A gépek közötti kommunikáción alapuló M2M (machine to machine) technológia gyors hazai terjedésével számol a Telenor Magyarország. Ennek alapján a mobilszolgáltató becslései szerint az évtized végére az íly módon összekapcsolódó eszközök száma akár a 40 milliót is elérheti hazánkban. A vállalatnál csoportszinten is különlegesen kiemelt területnek számít a gépek közötti kommunikáció. Az anyavállalat erre a profilra külön céget is létrehozott Telenor Objects néven – mondta Drozdy Győző, a Telenor Magyarország vezérigazgatói stratégiai tanácsadója a társaság e témát taglaló keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az M2M technológia az a terület, ahol még fel kell találnunk a jövőt.

Magyar modell  A szakember kiemelte, a magyarországi leányvállalat kétirányú partnerkapcsolat révén kívánja formálni az ezzel összefüggő üzleti modelljét. Ennek keretében az egyik oldalon bevonja a fejlesztésbe az egyetemi kutatói szférát, a másik oldalon pedig azokat a vállalkozásokat, amelyek az elkészült terméket és szolgáltatást értékesítik. A kutatói körben jelenleg két felsőoktatási intézménnyel – a Pannon Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel működik együtt, nekik évi 200 millió forint k+f támogatást nyújt. 

A Pannon Egyetem matematikai algoritmusok fejlesztésével és optimalizációval járul hozzá a gépek közötti kommunikációs rendszerek hatékonyabbá tételéhez, amelyeket biztonságtechnikai, logisztikai és egészségügyi rendszerekben is használnak – mondta el Friedler Ferenc, a veszprémi Pannon Egyetem rektora. A Szegedi Tudományegyetemmel kialakított kapcsolat révén ma már okostelefonon is tárolhatók az orvosi leletek – húzta alá Gyimóthy Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője.

Éles bevetés  Az M2M technológia elsődleges alkalmazási területe jelenleg a gépjárművek GPS-alapú flottakövetése és a biztonsághoz kapcsolódó távfelügyelet, de az egészségügyben is komoly szerepe lehet az önműködően kommunikáló eszközöknek. Közülük van már néhány, amely túl van a piaci bevezetésen, az egyik a Medistance távgondozási rendszer, amelyekre ma elsősorban a patikák vetettek szemet, de a fejlesztők számítanak a háziorvosok bevonására is. A fejlesztés a rendszerbe bevont páciensek legfontosabb állapotfelmérési adatait – vérnyomás, vércukor, koleszterin EKG eredményeit zártláncú adatátvitellel továbbítja kiértékelésre egy központi adattárba, amit a gyógyszertári szakemberek kiértékelnek és ennek alapján javasolják a megfelelő gyógyszerezést.

A Vodafone Magyarországnál tavaly indult el az első M2M-re épülő projekt. A Felvonó Távfelügyelet elnevezésű szolgáltatás a liftben rekedt embereken segít, akik a vészhívó segítségével hangkapcsolatot létesíthetnek a Vodafone mentőcsapatával, vagy igény szerint valamilyen saját mentőcsapattal. A felvonóba szerelt rendszert a Vodafone folyamatosan felügyeli és szükség szerint karbantartja, a szolgáltató a vészhívó esetleges hibáit pedig távoli diagnosztikai rendszerén keresztül automatikusan, azonnal jelzi.

Globális iram  A mobil adathálózatokon keresztül kommunikáló eszközök számának robbanásszerű növekedését prognosztizálják globálisan is következő évekre. Az okostelefonokon, táblagépeken és számítógépeken túl ma már egyre gyakrabban szolgáltatnak adatokat olyan céleszközök is, amelyek ipari, logisztikai folyamatokat figyelnek. Az évtized végére 15 milliárd ilyen készülék kapcsolódhat össze önműködően világszerte. A gépek közötti kommunikáció a főbb felhasználási területeken nem csak a kiadások csökkentéséhez járul hozzá, de az esetleges földrajzi elszigeteltség sem jelent akadályt a valós idejű adatfeldolgozásban.

Nincs házmester, csak térerő
Egyre több gép beszél egymással mobilon

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.