Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.

Kemény fellépést hirdetett az alkalmazásburjánzás ellen Joko Widodo indonéz elnök a hét elején. A világ egyik legnépesebb államának vezetője szerint ugyanis a központi és regionális hivatalok összességében nagyjából 27 ezer (!) különféle alkalmazást üzemeltetnek.

Mondani sem kell, hogy a földrajza miatt egyébként is rendkívül széttöredezett országban (több mint 18 ezer szigetből áll) nem segíti az állami törevéseket, ha a jórészt egymástól teljes elszigeteltségben fejlesztett és működő, funkciók tekintetében egymást gyakran átfedő appok dzsungelében kell(ene) eligazodni a lakosságnak.

A mostani helyzethez nagyban hozzájárult az a trend is, hogy amint egy új miniszter foglalta el a székét, vagy kormányzóváltás történt egy régióban, vagy cserélték le egy állami ügynökség fejét, a friss kinevezetteknek első dolga volt "saját" alkalmazásokat fejleszttetni. Az egyik közelebbről meg nem nevezett minisztérium például egyedül több mint 500 appot működtet jelenleg.

A fékeveszett fejlesztési láz meglátszik a költségvetésen is. Csak idén 6,2 trillió indonéz rúpiának (közel 140 milliárd forintnak) megfelelő összeget igényeltek a különböző minisztériumok, szervezetek és regionális kormányzatok alkalmazásfejlesztés címén. 

Előre az egységes jövőbe!

Az apptermelés leállítására kiadott elnök ukáz az ország új digitális kormányzati platformjának a bemutatásakor hangzott el. Az INA Digital a tervek szerint átfogó és egyszerűen kezelhető felületet kínál az állampolgárok számára, így hivatali ügyeiket egy helyen tudják elektronikus úton intézni. 

Mindehhez viszont alapvető fontosságú lesz a már meglévő alkalmazás-állomány integrálása, interoperábilissé tétele a központi digitális szolgáltatásokat nyújtó rendszerrel. A centralizáció részét képezik az adatok is, ami ideális esetben megteremti a lehetőségét annak, hogy minden hivatal ugyanazokkal az információkkal tudjon dolgozni.

Mobilitás

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.