A mobilitás fejlődése egyelőre megállíthatatlan, bár a legnagyobb költésű államok közé Európából csak a briteknek sikerült bekerülnie, néhány fejlett országban pedig visszaesésre számítanak.

A mobil megoldások globális piaca 2021-re 1,72 ezer milliárd dollárra növekszik, beleértve a mobil hardvert, szoftvert és a rájuk épülő szolgáltatásokat – derül ki az IDC friss elemzéséből. A mobilitás nem újkeletű dolog, sőt úgy tűnik már túljutott a zenitjén is, mivel a következő években lassul a növekedési üteme. Az IDC a 2016 és 2021 közötti időszakra már csak évi 2,7 százalékos átlagos bővüléssel számol, miközben tavalyról idénre még 4,3 százalékkal tudott gyarapodni a piac, amit a piackutató erre az évre 1,58 ezer milliárd dollárra becsül.

A mobil megoldások hasznosításából legnagyobb mértékben a technológiai ipar fellegvárának számító Egyesült Államok veszi ki a részét. Az USA 2021-re várható közel 400 milliárd dolláros költése közel negyedét teszi ki majd az akkori teljes piacnak. Mögötte szoros követésben Ázsia saját nagyhatalma, Kína áll, ahol négy év múlva már 337 milliárd dolláros üzletet csinálhatnak a mobil megoldások szállítói. Messze lemaradva követi őket még az élbolyban Japán, Brazília és az Egyesült Királyság.

Az átlagos növekedési ütemnél jóval gyorsabban fejlődő országok közé sorolja az elemzés Venezuelát, ahol a következő években 8,2 százalékos bővülés várható. Nem lesz rossz Indiával sem üzletelnie az iparág szereplőinek, ahol 8 százalékos lesz a növekedés, de a Fülöp-szigetek (7 százalék) és Peru (6,7 százalék) sem sokkal marad el tőlük – bár nyilván a növekedés bázisa sem mérhető össze a legnagyobb piacok métereivel.

Izraelben és Ausztráliában lejtmenetre váltottak

Már vannak olyan országok ahol ha kis mértékben is, de inkább csökken a mobil megoldások iránti kereslet. Az IDC négy országot sorol ebbe a körbe, köztük meglepően a technológiai fejlődésben az élenjáró Izraelt, mellette pedig Ausztráliát, Szaud-Arábiát és Tajvant is. (Egy másik kutatás alapján Magyarországon is trendi a mobilitás, a vállalkozások 57 százaléka a mobilitást nevezte meg legnépszerűbb fejlesztési iránynak. )

Ami a felhasználók körét illeti, a globális költés 70 százaléka a lakossági piacról származik. Ez a következő években sem változik, bár a méretéből eredően a legalacsonyabb, alig 1,3 százalékos lesz a szegmens az átlagos éves növekedési üteme. A lakosság értelemszerűen a legtöbb pénzt az okostelefonok vásárlásra és a hozzájuk szükséges mobil szolgáltatásokra fordítja.

Az üzleti szférából a banki és a professzionális szolgáltatásokat említi az elemzés, amelyek a legtöbbet költik majd 2021-ben a mobilitásra: előbbi több mint 55 milliárd dollárt, utóbbi valamivel kevesebbet ennél.

Nagy az igény az eszközeiben is mobil munkaerőre

Iparági szinten is a professzionális szolgáltatások növekedése a legfigyelemreméltóbb, a következő években átlagosan 7,5 százalék, ezt követi az építőipar 7,1, illetve a távközlési ipar 7 százalékkal.  A közigazgatás, az egészségügy, a kiskereskedelem, a biztonsági és a befektetési szolgáltatók egyenként 6,9 százalékos növekedést mutatnak majd fel a 2021-ig terjedő időszakban.

A mobilitást leginkább a munkájából kifolyólag valódi mobil munkaerőnek számító szakmák igényei hajtják majd, mint amilyen a professzionális szolgáltatásokat és az építőipart jellemzi. A legtöbbet a szolgáltatások hozzák a konyhára, részesedésük a teljes költésből nagyjából 60 százalék. A vállalati mobilszolgáltatásoknál várható a leggyorsabb évi 15 százalékot is meghaladó növekedési ütem.

Második helyen a hardver áll, főként az okostelefonoknak köszönhetően. Abszolút értékben ugyan a mobil szoftverek képviselik a legkisebb kategóriát, a következő évek várható üzleti célú beruházásai között prioritást élveznek. A nagyvállalati mobilitás menedzsment, a mobil alkalmazásfejlesztési platformok, a nagyvállalati mobil applikációk és a nagyvállalati mobil biztonság piacán kétszámjegyű növekedéssel számolhatnak az érintett megoldás szállítók.

Az üzleti felhasználók körét tekintve a 10 fő alatti cégek adják a teljes költés közel háromnegyedét, ők vásárolják a legtöbb mobil eszközt, hálózati és más mobilszolgáltatásokat, miután ezek az üzleti bevételekhez jobban igazíthatók, mint a hagyományos informatikai megoldások – emeli ki az IDC jelentése. Öt éves távlatban viszont az ezer fő feletti vállalatok növekedési üteme lesz a leggyorsabb, eléri az évi 7,8 százalékot, de nem sokkal maradnak le az 500 és ezer fő közötti cégek sem, ahol közel 7 százalékos lesz a költés éves növekedése.

Mobilitás

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.