Bemutatkozott a Pixel Fold, amellyel a keresőgigász a Samsung nyomába ered, illetve további részleteket tudtunk meg az Android 14-ről.
Hirdetés
 

A szerdai Google I/O nyitóelőadáson lerántotta a vállalat a leplet legújabb mobilkészülékéről, melynek designja a trendeket követőknek ismerős lesz. Ugyanazt az összehajtható kialakítást kapta, amivel a Samsung már négy éve célozza a vásárlók elitjét. És amikor elitről beszélünk, azt komolyan is gondoljuk: az IDC 2022-es kutatása szerint ezen kommunikációs eszközök piaci részesedése alig haladja meg az 1 százalékot. Egészen pontosan 100 eladott telefonból 1,2 tartozik ebbe a kategóriába. Ez meglátszik az árán is: az 1800 dolláros összeg gyakorlatilag centre pontosan megegyezik a riválisával, így aki hajlandó kifizetni ennyit egy okostelefonért, ártól függetlenül hozhat döntést.

Mire képes?

Könyvszerűen összehajtható modellről van szó, ami becsukott állapotában inkább telefonra, kinyitva viszont tabletre hasonlít. Nem kevés mérnöki munkának köszönhetően a készülék vékonyabb lett, mint legfőbb vetélytársa (kinyitva kevesebb mint 6 milliméter); igaz, a „hagyományos” okostelefonokhoz viszonyítva még mindig vastagabb összecsukva. Ugyanakkor ebben az állapotban nincsen rés a zsanéroknál, gyakorlatilag egymásra simul a két panel, ami elegánsabb megoldás a Samsungéhoz képest.

A külső kijelző 5,8 inches képátlóval rendelkezik – ez jelentősen nagyobb a Samsung Galaxy Z Foldhoz képest. A belső megjelenítő 7,6 inches méretű, amivel megugorja a kisebb méretű tabletek hasonló paraméterét. Természetesen a készülékváz alatt lapuló erőforrásokra nem lehet panasz, csúcsteljesítményt kap a leendő vásárló a pénzéért. Ahogy a jelenlegi Pixel sorozat, úgy a Pixel Fold is a vállalat Tensor G2 processzorára alapul. Három kamerával rendelkezik: a 48 megapixeles fő fénygyűjtő mellett egy 10,8 megapixeles, 5x optikai és 20x digitális zoomra képes telefotó lencse kapott helyett, illetve egy 10,8 megapixeles ultraszéles látószögű kamerával is ellátták.

A telefon kedvező fogadtatása érdekében a Google optimalizálta 50 legkedveltebb appját a Pixel Foldra. Ez nem pusztán megjelenítésbeli változást jelent, és ezt be is mutatta tegnap a vállalat a Google Translate-tel. A fordítószolgáltatás kinyitott telefonnál úgy is működhet, hogy a külső kijelzőt az idegen nyelven beszélő felé fordítva a belsőn megjelenik a fordítás szövege. A telefon tulajdonosának rá adott válasza pedig az idegen nyelvű beszélgetőpartner felé látható saját nyelvén, a külső kijelzőn.

Android 14

Már februárban betekintést adott a Google abba, hogy milyen lesz mobil operációs rendszerének legújabb verziója, az első nyílt bétaverzió pedig áprilisban debütált. Természetesen a fejlesztés azóta sem állt le, így van néhány új információ is a korábbiakhoz képest. A nyilvános bétában egyébként elsősorban a magánéletre és a biztonságra fókuszáló újdonságok mutatkoztak be, például letiltható a PIN-animáció, amivel biztonságosabban feloldható a telefon képernyőzára nyilvános helyeken. Bővült a látás- és halláskorlátozottakat támogató funkciók köre is, például nagyobb betűkészlet áll az előbbi, és villogó értesítés az utóbbi csoport rendelkezésére.

A fejlesztői konferencián a testre szabhatóság került előtérbe. A zárolt képernyő minden korábbinál jobban az egyéni ízlésre hangolható lesz majd, így akár saját személyiségünkhez passzoló órát, betűméretet, színt, designt válaszhatunk. Új gyors elérési funkciók jelennek meg, könnyebb lesz például lezárt kijelzőn bekapcsolni a villanófényt, megnyitni a digitális tárcát fizetéshez, vagy beszkennelni egy QR kódot.

Az MI idei is betüremkedik: az Android 14-es változatával megjelennek az úgynevezett generative AI wallpaperek. Ezek olyan háttérképek, melyeket a mesterséges intelligencia hoz létre a felhasználó által megadott paraméterek alapján. A képek garantálják azt az egyediséget, amit elsősorban a fiatalok szeretnek viszontlátni. Ennél egy fokkal hasznosabb változás a Find My Device továbbfejlődése. A többi androidos eszközt használva jobban behatárolhatóvá válik, hol is hagytuk/felejtettük a Google OS-ével kompatibilis eszközünket – például a Google Pixel fülest. A szolgáltatás egyébként kompatibilissé válik a külső fejlesztésű készülékkeresőkkel – mint amilyen a Tile – is.

Konzumer tech

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.