Az Android KitKat érkezésének időpontjáról és újításairól még semmit sem tudni, de máris tarol a csoki.
A Google már azzal izgalmassá, szokatlanná tette mobilos operációs rendszerének világát, hogy nem (csak) unalmas verziószámokkal jelöli őket. Az már csak hab a tortán (!), hogy az ábécérendben érkező nevek mind egy-egy édességtől, vagy desszerttől származnak. A legújabb Android verzió kapcsán sokáig az 5.0 (mert verziószám azért mégis kell) és a Key Lime Pie elnevezés tartotta magát pletykaként, most azonban kiderült, hogy KitKatnek fogják hívni.

Have a break!  Hivatalos közlemény nem jelen meg az ügyben, de az Android termékoldala, illetve Sundar Pichai, a Google Androidért felelős vezetőjének Google+ profilján megjelenő fotók és információk szerint most első alkalommal az Android egy már létező márkáról kapja a nevét. Az is meglepő információ, hogy nem lesz verziószám váltás, vagyis az új kiadás a 4.4, pedig már mindenki az 5.0-ra számított.

A névválasztásnak több, egymással összefüggő oka van: a cég vezetői szerint egyrészt a Key Lime Pie (habos, lime-os tortaszelet) nem csak a magyar, hanem a világ összes többi felhasználójának sem mondott sokat, másrészt a KitKatet gyártó Nestlével gyorsan és hatékonyan sikerült megállapodni a névhasználattal kapcsolatban. Így a Google-ról szóló mai hír sokkal kevésbé technológiai, mint inkább marketing és reklám vonatkozású.


Az új droid már el is foglalta helyét a Google udvarában
(a kép nagyítható)
 

A BBC riportja szerint az együttműködés tető alá hozása annak ellenére nem volt egyszerű és zökkenőmentes, hogy a Google vezetői minden fórumon ezt hangoztatják. Az alapötletet a Google egyik mérnöke, Hiroshi Lockheimer szolgáltatta, akinek ez volt a kedvenc csokoládéja, még a profilképében is ez szerepelt, így az édesség már jó ideje ott keringett a kreatívok fejében. A tárgyalások tavaly novemberben kezdődtek, amikor John Lagerling, az Android globális megállapodásaiért felelős igazgatója felhívta a Nestle vezetőségét. A következő lépcsőfok az idei Mobile World Congress helyszínein történt, ahol a két vállalat alig egy óra alatt megállapodott a részletekkel kapcsolatban.

Bravúros partnerség  Ha olvasóink azt gondolják, hogy a névhasználattal kapcsolatban óriási pénzek cseréltek gazdát, akkor tévednek, ugyanis a hírek szerint a keresztmegállapodás promóciós alapon kerül elszámolásra. Ennek egyik elemeként a világ 19 országában 50 millió KitKat csomagolásán jelenik meg egy nyereményjáték, amivel Nexus 7 tableteket lehet nyerni. A kampányt a legnagyobb titokban kezdték el az illetékesek két hónappal ezelőtt, amiről még a Google alkalmazottai sem tudtak.

Balra a gyanús mobil

A nagy csokoládézás közben azért a Google közölte, hogy a világszerte aktivált androidos készülékek száma elérte az 1 milliárdot, így erre a nevezetes pillanatra időzítették az új verzió bejelentését. A funkciókról még semmit sem tudunk, viszont nagyon úgy néz ki, hogy a KitKat formájú droidról szóló reklámfilmben sikerült lebuktatni az új Nexus készüléket is. A videó 38. másodperce körül feltűnik egy eddig ismeretlen, de LG logós, és nagy objektívvel ellátott mobil, ami sokak szerint a Nexus 5. A videót a Google szinte azonnal visszahívta (a The Verge munkatársainak hála itt megnézhető) , az LG nem kommentálja a történteket, így nekünk nem marad más, mint egy darab KitKat.

Az Android a világ ura 
Beindult a Google: jön az új Nexus 7, itt az Android 4.3
A Google újraértelmezi a tévézést 

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.