Teljesen mindegy, hogy PC-t, táblagépet vagy telefont gyárt egy cég, idén mindenhol kisebb piaci tortából kell megpróbálni kihasítani egy szeletkét.

Meglehetősen borús képet rajzol a Gartner frissen kiadott előrejelzése az infokommunikációs személyi eszközök 2022 egészére vonatkozó teljesítményéről. Az amerikai piackutató a személyi számítógépek, a tabletek és a mobiltelefonok forgalmában is súlyos, két számjegyhez közelítő recessziót valószínűsít idén.

Rossz, rosszabb, PC

A felsorolt termékkategóriák közül a legrosszabbul a PC-k járhatnak. A különböző asztali és hordozható számítógépekből a Gartner számításai szerint 9,5 százalékkal fogy kevesebb idén, mint egy évvel ezelőtt. De nem jár sokkal jobban a másik két termékkategória sem: a táblagépek értékesítési mennyisége 9, míg a telefonoké várhatóan 7,1 százalékkal esik vissza.
 

 

PC-k, tabletek és telefonok piaca 2022-ben  - Gartner
Infogram

 

Az okok jórészt ugyanazok minden szegmensben. Sem a globálisan tapasztalható infláció, sem a geopolitikai feszültségek (Ukrajna esetében ez ugye konkrét háborút jelent), sem az ellátási láncokat sújtó problémák nem kedveznek a forgalomnak. Ahogy a fenti számokból látszik, mindezt leginkább a PC-k eladásai szenvedik meg. Ebben a szegmensben a végfelhasználók különösen óvatossá váltak, a feléjük történő értékesítés várhatóan 13,1 százalékkal zuhan egyetlen év alatt. Mindezt csak mérsékelni tudja az üzleti oldal 7,2 százalékos forgalomcsökkenése.

A mobilokon belül az okostelefonos eladások "csak" 5,8 százalékkal esnek vissza a Gartner szerint, ami egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos készülékekből idén szinte már alig fogy valamennyi. De az okostelefonok forgalma is nagy régiós különbségeket mutat. A legnagyobb piacnak számító Kínában például 18,3 százalékkal kevesebb ilyen eszköz találhat gazdára idén. Ebben komoly szerepet játszik az is, hogy az ország több városában nagyon szigorú egészségügyi korlátozásokat léptettek életbe idén kora tavasszal, ami a gyártás mellett a fogyasztói keresletre is erősen negatív hatással volt.

Konzumer tech

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.