Teljesen mindegy, hogy PC-t, táblagépet vagy telefont gyárt egy cég, idén mindenhol kisebb piaci tortából kell megpróbálni kihasítani egy szeletkét.

Meglehetősen borús képet rajzol a Gartner frissen kiadott előrejelzése az infokommunikációs személyi eszközök 2022 egészére vonatkozó teljesítményéről. Az amerikai piackutató a személyi számítógépek, a tabletek és a mobiltelefonok forgalmában is súlyos, két számjegyhez közelítő recessziót valószínűsít idén.

Rossz, rosszabb, PC

A felsorolt termékkategóriák közül a legrosszabbul a PC-k járhatnak. A különböző asztali és hordozható számítógépekből a Gartner számításai szerint 9,5 százalékkal fogy kevesebb idén, mint egy évvel ezelőtt. De nem jár sokkal jobban a másik két termékkategória sem: a táblagépek értékesítési mennyisége 9, míg a telefonoké várhatóan 7,1 százalékkal esik vissza.
 

 

PC-k, tabletek és telefonok piaca 2022-ben  - Gartner
Infogram

 

Az okok jórészt ugyanazok minden szegmensben. Sem a globálisan tapasztalható infláció, sem a geopolitikai feszültségek (Ukrajna esetében ez ugye konkrét háborút jelent), sem az ellátási láncokat sújtó problémák nem kedveznek a forgalomnak. Ahogy a fenti számokból látszik, mindezt leginkább a PC-k eladásai szenvedik meg. Ebben a szegmensben a végfelhasználók különösen óvatossá váltak, a feléjük történő értékesítés várhatóan 13,1 százalékkal zuhan egyetlen év alatt. Mindezt csak mérsékelni tudja az üzleti oldal 7,2 százalékos forgalomcsökkenése.

A mobilokon belül az okostelefonos eladások "csak" 5,8 százalékkal esnek vissza a Gartner szerint, ami egyben azt is jelenti, hogy a hagyományos készülékekből idén szinte már alig fogy valamennyi. De az okostelefonok forgalma is nagy régiós különbségeket mutat. A legnagyobb piacnak számító Kínában például 18,3 százalékkal kevesebb ilyen eszköz találhat gazdára idén. Ebben komoly szerepet játszik az is, hogy az ország több városában nagyon szigorú egészségügyi korlátozásokat léptettek életbe idén kora tavasszal, ami a gyártás mellett a fogyasztói keresletre is erősen negatív hatással volt.

Konzumer tech

Egy holland kutató 25 dolláros kütyüvel hekkelte meg Elon Musk Starlinkjét

A Las Vegas-i Black Haten mutatta be a módszert. Az űrnet teljes javítására még várni kell, de kárenyhítés már történt.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.