Orlandóban 25 ezer ember előtt vezette elő a vállalat az újdonságait. Az Ignite-in sűrűn követték egymást a bejelentések.
Hirdetés
 

Olyan bejelentésdömping van a péntekig tartó Iginte-en, a Microsoft éves vállalati rendezvényén, hogy az Orlandóban összegyűlt 25 ezer fős közönség csak kapkodja a fejét. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük legfontosabbakat és a legérdekesebbeket.

A rendezvény annak az amúgy nem túl eredeti Satya Nadella-gondolatnak a jegyében telik, hogy ma már a szoftver a minden, azaz nincs olyan iparág, nincs olyan vállalat, amely megkerülhetné, hogy legalábbis részben szoftvercéggé vagy legalábbis szoftver vezérelte céggé váljon.

Iroda a frontvonalon

Bejelentettek Office 365-változatot. Az F1 az "első vonalban dolgozók" irodai csomagja. A Microsoft – merni kell nagyot álmodni –, kétmilliárdra becsüli azok számát, akik ennek a változatnak a potenciális felhasználói lehetnek. A csomag, amely az Office 365 K átfazonírozása az ún. Firstline Workerek igényeihez szabtak – innen az F kiegészítő is –, a Microsoft ismertetése szerint főleg ütemezés és tevékenységkezelés, a kommunikáció és közösségi munka, identitás- és hozzáférés-kezelés, távoli eszjközfelügyelet terén javult sokat, de jobb lesz a hozzá kínált oktatás és bevezetési támogatás is. Az egyik legfontosabb új elem a StaffHub. Az alkalmazás év elején készült el, de igazából most került a helyére, hiszen a Firsline Workerek munkájának szervezésére használható (dokumentummegosztás/terítés, automatikus riasztások stb.). Abból is látszik, hogy a csomagot mobil munkavégzéshez szánták, hogy a kliens felülete mobilra optimalizált (iOS/Android). Az már csak hab a tortán, hogy a csomaghoz jönnek az új, Windows 10 S-t futtató gépek is.

Az Office 365-nek lesz egy Education (Windows 10, Office 365 for Education, benne az Enterprise Mobility+Security és a Minecraft Education Edition) és egy NonProfits kiadása, valamint jövőre érkezik az új dobozos Office, melyet Office 2019-nek hívják majd.

Komoly változás előszele, hogy a Microsoft Teams lesz az Office 365 alapértelmezett kommunikációs kliense. Ez nem a Skype végét jelenti, hanem azt, hogy a Skype for Business Online funkciói bekerülnek a Teamsbe sok más egyéb – például kognitív képességek – mellett. De arról, hogy a váltás mikorra zajlik le teljes egészében, egyelőre csak annyit mondtak, hogy idővel.

A VoIP és magánhálózati szolgáltatásokhoz azonban jövőre érkezik egy új Skype for Business Server.

Jön az intelligens és chatbottal dolgozó CRM és ERP

A Dynamics 365 kap két új moduláris alkalmazást a Dynamics 365 for Talenthez. Az egyik, a Dynamics 365 for Talent: Attract a rendszerben lévő adatokat integrálja a a LinkedIn adataival, és a potenciális jelöltek azonosítását és nyomon követését segíti. A Dynamics 365 for Talent: Onboard pedig a belső HR-folyamatok irányítását segíti.

De talán ennél is fontosabb, hogy a Dynamicsba is beszivárgott az AI (Artificial Intelligence). A cél, hogy az ügyféltámogatási és értékesítési folyamatban hadra lehessen fogni a természetes nyelvi feldolgozás és a mesterséges intelligencia eddigi eredményeit. A virtuális ügynökökkel már ügyfelekénél folynak az első pilotok. A bejelentés szerint ezek a virtual agentek a Microsoft Bot Frameworkön keresztül integrálhatók mindenféle a Microsoft-fejlesztésű és más chatprogramokba is (Facebook Messenger, Kik, Slack stb.).

A Dynamics-témakörhöz tartozik az is, hogy a Microsoft nekifutott, hogy alaposabban integrálja ökoszisztémájába a LinkedInt. Ehhez a Graph-ot hívja segítségül, amely összekapcsolja az önálló szolgáltatásokat, például a LinkedInt és a Dynamicsot, melynek adatai így például együtt elemezhetők.

Ha nem viszik, tömegek, csinálj belőle B2B terméket. Ez lehetne a mottója a Binget ért változásoknak. A közelmúltban jött a hír, hogy az Apple úgy döntött, lecseréli a Siri beépített keresőjét: korábban ez a Bing volt, helyette az Apple is a Google-t választotta. A Microsoft azonban láthatólag nem akarja veszni hagyni a keresőbe fektetett energiáit. Mivel a szélesebb közönség nem vevő rá, most az üzleti szférával próbálkozik, vállalati keresőmotort csinált belőle. A Bing for Business a webes és a vállalati tartalmakban egyaránt keres, még a Graph metaadataiban is. Az adminisztrációs felülete is nagyvállalati igényekhez igazodik. A keresési kulcsszavak elemzése alapján például lehet finomhangolni a belső kommunikációs és információmegosztási stratégia.

Az Azure is számos újdonságot kapott

Tekintve, hogy továbbra is az Azure a fő csapásirány, itt sem maradhattak el az újdonságok. Azt Scott Guthrie, a felhős és vállalati szolgáltatásokért felelős alelnök jelentette be, hogy OEM partnerek is szállítanak már Azure Stacket, amivel hibrid alkalmazásokat lehet készíteni ugyanolyan API-kal és eszközökkel, mint az Azure-ban. Az OEM partner között van  többek között a Dell EMC, a HPE és a Lenovo is.

Szintén felhős újdonság, hogy az SQL Server 2017 – amit Guthrie "game-changer” kiadásnak nevezett – képes lesz Windows, Linux és Docker konténerek futtatására is, ami elsősorban az erre fejlesztők életét könnyíti meg. Ebben a képességben az SQL Server világelső lesz a felhős adatbázis-kezelők között.

Elérhető vált az on-premis SQL adatbázisok Azure-ba migrálását teljes mértékben automatizáló Database Migration Service és SQL DB Managed Instance. Guthrie azt is belengette, hogy hamarosan megújul a Microsoft SQL Data Warehouse, amely olyan felhőre optimalizált analitikai lehetőségeket kínál majd, hogy akár 30 ezer adattárház-egységet is egyben lehet kezelni.

Cloud & big data

Jönnek az 5G frekvenciák, mire számíthatnak a hazai szolgáltatók?

Készülnek már a szolgáltatók az 5G-korszakra. Az ehhez szükséges frekvenciák értékesítése is egyre több országban indul el. A téma hazai vonatkozásairól egy éve beszélgettünk Dr. Vári Péterrel, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesével. Hol tartunk most?
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.