Augusztustól lesz általánosan elérhető a Windows 365 Cloud PC. Jön a "mindenen – mindenhol" Windows?

Felhőbe költözteti operációs rendszerét a Microsoft. A Windows 365 Cloud PC nevű szolgáltatást augusztus elejétől általánosan elérhetővé teszik vállalati körben, jelentették be tegnap az Inspire konferencián.

Ahogy az új (vagy, mint jelen esetben is, inkább újracsomagolt) termékeknél, a felhős Windowsról is jó ideje ment a szivárogtatás felcsigázandó a célközönség érdeklődését. Konkrétum persze nem sok derült ki, csak annyi, hogy valamiféle felhős szolgáltatásként is elérhetők lesznek bizonyos operációsrendszer-funkciók. A szivárogtatásnak azért is lehetett jelentősége, mert a Microsoftnak már van egy olyan szolgáltatása, ami felhősítette a Windowst: az Azure Virtual Desktop (AVD). Így nyilván sokakakt érdekelt, tud-e újat mutatni Redmond.

Mint várható volt, az új szolgáltatás alapja is az AVD, azaz egy felhős kiszolgálón futtatott virtualizált gépet kapunk, csak az AVD-nél sokkal egyszerűbben használható formában. Augusztus 2-ától – akkor indul hivatalosan a Cloud PC – a felhasználó csak fellép bármilyen platformról (Android, Mac OS, iOS, Linux...) a szolgáltatás dedikált oldalára, kiválasztja a megfelelő virtuálisgép-konfigurációt, és már dolgozhat is.

Azt, hogy ezért mennyit kell fizetni, egyelőre nem tudni. A Microsoft augusztus elsejére ígéri a végleges árlistát.

Nagyvállalatoknak és kisvállalkozásoknak

A Windows 365 elsősorban a vállalati informatikára lehet hatással. Leginkább a beruházásigény csökkenhet: egyszerűbb gépek is megfelelnek, nem kell on-premise Windowsok menedzselésével foglalkozni (cserébe esetleg vegyesebb gép- és operációsrendszer-parkot kell kezelni). A szolgáltatási díjak viszont emelkednek, de míg az on-premise windowsos gépek jellemzően a CAPEX-et terhelik, a szolgáltatás költségként (OPEX) jelentkezik. Sőt ha nem szükséges, nem is kell minden alkalmazottnak saját dedikált munkaállomás, hiszen a felhős rendszer a helyi hardvertől teljesen független.

Megszűnhet a gépcipelés az otthon és a munkahely között: a rendszer ugyanis bárhonnan és bármilyen platformról elérhető. Ha valaki hazamegy, akár az otthoni tabletjén is ugyanabban a desktop környezetben folytathatja feladatait, mint a munkahelyi PC-jén.

A felhős rendszerek előnye, hogy teljesítményük rugalmasan skálázható. A szolgáltatás indulásakor a felső határ nyolc virtuális CPU, 16 GB RAM és 512 GB tárhely lesz. Ez az alapfeladatokra általában elégséges teljesítmény, de már azt is vizsgálják, hogyan lehet dedikált GPU-kapacitást beletenni a rendszerbe a még nagyobb teljesítményt igénylő felhasználóknak, mondta az Engadgetnek a Windows 365-igazgató, Scott Manchester.

A Windows 365 Cloud PC két változatának működési vázlata
 

(A nagyobb mérethez kattintson a képre)


A Windows 365 Cloud PC-nek Enterprise és Business változata lesz. Az Enterprise elsősorban azoknak a szervezeteknek lesz előnyös, melyek a Windows 10-es gépeiket a Microsoft Endpoint Managerrel kezelik és Intune-t is használnak. A Business csomag elsősorban azoknak szól, akik egyedileg szereznek be windowsos PC-ket, és azokat nem központilag menedzselik (lásd a fenti ábrát).

Arra a kérdésre is van válasz, hogy miért volt szükség a Cloud PC-re, ha már van egy jól bevezetett Azure Virtual Desktop. Az AVD a mainstream felhasználáshoz nagyon bonyolult, a Microsoft ügyfelei az AVD-telepítések kezeléséhez valamilyen harmadik fél által szállított megoldást használnak, és az AVD-k menedzselése is az ügyfélre hárul. A Cloud PC ezzel szemben kifejezetten a végfelhasználók felkészültségét veszi figyelembe, és a főbb menedzsmentfeladatokat a Microsoft saját kezébe vette. (Az AVD és a Windows 365 közti különbségekről itt olvasható egy jó összefoglaló.)

A Microsoft egyelőre nem számol azzal, hogy a felhős Windows aláásná a PC-piacot. Elsősorban a vállalati munkakörnyezet rugalmasabb hordozhatósága a cél, amihez azonban továbbra is kell egy kézbe fogható és saját operációs rendszerrel bíró klienseszköz.

Cloud & big data

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.