A kínai mobilgyártó új koncepciómodellje több szempontból is formabontónak tűnik. Van szépen szétterülő kijelzője, csatlakozási lehetőséget viszont nem érdemes keresni rajta.

A különböző módon hajlított telefonkijelzők már kereskedelmi forgalomban kapható tényleges termékekké váltak, azonban egyelőre nem mondhatjuk, hogy elárasztották volna a piacot. Ennek oka nem csupán relatíve magas árszintjükben rejlik, hanem például a technika kiforratlanságában és az ebben (is) gyökerező felhasználói idegenkedésben. Ettől függetlenül a gyártók nem tettek le a tervről, hogy megtalálják azt a kialakítást, ami egyszerre lehet lenyűgöző és hasznos újítás is a vásárlók szemében.

Mobil vízesés

A Xiaomi mérnökeit is valami hasonló gondolat vezérelhette a pár napja bemutatott koncepciómodelljük fejlesztésénél. A telefon legérdekesebb részét a négyfelé hajló, úgynevezett vízeséskijelző adja. Ennek köszönhetően valóban úgy tűnik, mintha az előlapon látható kép lefolyna a mobil oldalain.

 

 

Az üvegkijelző meghajlítása már önmagában nem technológiai újdonság, azonban a mérnököknek jó pár próbálkozásásába került megoldani, hogy mindezt egyszerre négy irányban is megtegyék. A különleges gyártási eszközöket, 800 fokos "sütőt" és egyéb trükköket igénylő folyamatot azonban mostanra a gyártó közlése szerint sikerült olyan szintre fejleszteni, hogy immár el lehet gondolkodni a megoldás tényleges termékekbe integrálásán. A végső cél, a kizárólag kijelzőből álló készülék azonban még ezzel sem érthető el egyelőre, mivel ha jobban megfigyeljük a fenti videó képsorait, a telefon sarkainál felsejlik hírmondóként a hagyományos keret egy-egy darabkája.

Por(t)talanítás

A koncepcióvideó másik fontos eleme olyasmi, ami egyáltalán nem látszik a felvételeken. Jelesül a csatlakozási felületek teljes hiánya. A Xiaomi szerint eljött az ideje annak, hogy végleg megszabadítsuk a telefonokat a portjaiktól, mivel rendelkezésre állnak azok a technikák, megoldások, amelyekkel úgy lehet kezelni a mobilokat, hogy semmiféle külső csatlakozót nem igényel használatuk. Ezt támogatja például a már sok modellben működő vezeték nélküli töltés, a szintén zsinór nélkül használható fül- és fejhallgatók, az eSIM-kártyák, a kijelzőbe épített, nyomásérzékelős szenzorok, vagy éppen a képernyő mögé rejthető kamerák. 

A portok nélkül funkcionáló mobil ötletével egyébként nem csak a kínai vállalat kacérkodik. Régebb óta keringenek piaci pletykák arról, hogy az Apple-nél is asztalon van a terv, hogy a teljes iPhone-családot csatlakozók nélküli új generációval váltanák fel a közeljövőben. Egy ilyen húzás egyébként hasonló lépéskényszerbe hozná a vetélytársakat, mint Cupertino tavalyi merész döntése, miszerint környezetvédelmi okokra hivatkozva nem csomagol telefonjaihoz automatikusan töltőt.

Konzumer tech

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.