A vállalat dollármilliárdokat szán a megfelelő technológia és létesítmények fejlesztésére, ennél azonban a piaci elemzők szerint nagyságrendekkel többet profitálhat a dologból.

Az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos még áprilisban jelentette be, hogy a vállalat házon belül hoz létre egy laboratóriumot az alkalmazottak tesztelésére és a koronavírusos megbetegedések kiszűrésére, majd a vállalat május elején azt is megerősítette, hogy már elindította a raktárakban dolgozó munkatársak tesztelését célzó pilot programját. Miután a társaságnál egyre szaporodtak a tiltakozások az elégtelen és a járvány szempontjából sem megfelelően biztosított munkakörülmények miatt, az első negyedéves pénzügyi eredmények április végi közzétételében már 4 milliárd dollár elkülönítéséről beszéltek kifejezetten a koronavírussal összefüggő kiadásokra, például a védőfelszerelések beszerzésére.

Ebben külön pár száz millió dolláros tételnek jelölik a saját Covid-19 tesztelési kapacitás kialakítását, az erre dedikált csapatba pedig tudósokat, programozókat, beszerési szakembereket és szoftvermérnököket is átirányítottak más jellegű feladataik mellől. Akkor annyit közöltek, hogy a kezdetben a frontvonalban dolgozó amazonos alkalamzottak tesztelésére koncentrálnak, és ilyen megfontolással állítják fel az első laboratóriumot is, de azzal kapcsolatban nem akartak találgatni, hogy belátható időn belül milyen eredményeket lehetnek képesek elérni. A cég közleménye mindenesetre kiemeli, hogy nem csak érdemesnek tartják megpróbálni a dolgot, de tapasztalataikat másokkal is meg fogják osztani. 

A Morgan Stanley egyik kutatási anyaga most éppen ezeket a lehetőségeket boncolgatja, és arra a következtetésre jut, hogy az Amazon könnyen meghatározó szereplőjévé válhat az új iparágként meghatározott koronavírus-tesztelésnek. Ehhez hozzájárul a vállalat elismertsége, kedvező versenypozíciója és a járvány világszintű terjedése is. A dolgozatban azt valószínűsítik, hogy az Amazon célja olyan állomások kialakítása, amelyek révén minden egyes akalmazottját napi szinten le tudja tesztelni, és erre az év végéig legkevesebb egymilliárd dollárt költhet majd; a társaság állítólag olyan teszteket fejleszt, amelyek egyszerűen használhatók, és a nyálminták alapján percek alatt eredményt adnak.

Nem nagy befektetés a várható nyereséghez képest

A pénzügyi szolgáltató illetékes elemzői szerint a megoldáshoz három olyan problémát kell legyőzni, ami a megbízható gyorstesztek előállításának a feltétele, és mindhárom éppen az Amazon erősségeihez kapcsolódik. Először is a termékeket nagy tömegben kell majd gyártani, és rövid idő alatt kell megteremteni az ehhez szükséges kapacitásokat – ez elsősorban műszaki jellegű kihívás, amit az Amazon minden bizonnyal képes lesz legyőzni. Másodszor több szempontból is bonyolult optimalizációs feladat lesz a megfelelő hatékonyság és a pontosság elérése, de a szerzők úgy látják, hogy az Amazon 3-6 hónapon belül ebben is eredményeket tud majd felmutatni. Harmadszor ott van a mindehhez szükséges tőke kérdése, de az Amazon esetében ez csak a jegyzőkönyv kedvéért kerülhetett be a felsorolásba.

A Morgan Stanley azt is három pontba szedi, hogy a társaság hogyan profitálhat belőle, ha sikerül előállnia a saját fejlesztésű és gyártású, skálázható gyorstesztjeivel. Nem kérdés, hogy az egyéb okokból is lázadozó munkavállalók biztonsága fontos lesz a normális üzletmenet megőrzéséhez és a 2021-es visszapattanás, vagyis az újból növekedésnek induló nyereségesség eléréséhez. Emellett a biztonság a világjárvány nyomán az e-kereskedelemben is újfajta versenyényezővé válik, és a garantáltan koronavírus-mentes kiszállítási rendszer alapvető megkülönböztető szempont lesz, amivel a konkurencia csak igen magas extra költségekkel versenyezhet.

Végül az Amazon megoszthatja a technológiáját az egész világgal, ennek hatását pedig a mostani körülmények között nem lehet eléggé túlbecsülni a márka elismertségére vonatkozóan. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a technológiai multik szigorú szabályozása egy ideje már folyamatosan terítéken van, így egy ilyen típusú hozzájárulás ezen az oldalon alapjaiban változtathatja meg a feltételeket. Mindezek után nem meglepő, hogy a Morgan Stanley továbbra is fenntartja az Amazon-részvények 2600 dolláros árfolyamcélját, miközben a vállalat papírjai a tegnapi 1 százalékos erősödést követően is éppen csak 2400 dollár fölött járnak.

Közösség & HR

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.