Milyen jövő elé nézünk? Melyek a következő 20 év legizgalmasabb technológiái? Ezt mérte fel a közelmúltban több kutatásban a Vodafone, amely ezek eredményeire alapozza megújult márkastratégiáját is.

Az első kérdésre viszonylag egyöntetű válaszok születtek, ezek alapján a következő két évtizedet a technológia és az innováció befolyásolja a legpozitívabban. A tizen-, huszonéves korosztály a legbizakodóbb az életkörülmények változásával kapcsolatban, a megkérdezettek közel kétharmada gondolja úgy, hogy 20 év múlva jobban fog élni – derül ki a YouGov kutatócég 14 országban 13 ezer ember bevonásával készült felmérésből.  

Még csak most jön az igazi 3D-nyomtatós kánaán?

Ennek kapcsán még mi magyarok is rácáfoltunk alapvetően pesszimistának tartott gondolkodásunkra, a válaszadók 51 százaléka számol életminőségének a javulásával. A jövő technológiáival kapcsolatban itthon a legtöbben (57%) a tiszta és olcsó energiát és a személyre szabott egészségügyet (49%) vélik a legizgalmasabb területnek. Összességében a technológiai innovációt 17 százalék, a munkakultúra átalakulását 13 százalék tartotta fontosnak – emelte ki a kutatás ránk vonatkozó legfontosabb megállapításait Carra Anita, a lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes a cég tájékoztatóján.

A Futerra tanácsadó cég jóvoltából azt is megvizsgálták, melyek azok a technológiai fejlesztések, amik már a következő 20 évben a mindennapi életünk részévé válhatnak. Az öt ország jövőkutatói által összeállított listán szerepelnek például a 3D-s nyomtatóval készült épületelemek, amelyekkel a házak a családok igényeinek megfelelően módosíthatók az idő előrehaladtával.

Ha már a 3D nyomtatóknál tartunk, a szakemberek mindennapos gyakorlatnak gondolják a jövőben, hogy az emberi szerveket és végtagokat majd ezen készülékek segítségével lehet személyre szabni.

Még az autópályán is napelemekkel termeljük az energiát

A jövőkutatók hisznek a tiszta energiák robbanásszerű terjedésében is. Úgy gondolják nem futurisztikus a jóslat, hogy a globális energiatermelő kapacitás az ötszörösére növekszik. Ebben nagy szerepet játszanak a napelemek, amelyek már nemcsak a háztetőkön, hanem az ablakokon, falakon és autópályákon is megjelennek majd.

Jönnek az új tömegközlekedési rendszerek, amelyeken akár 1000 km/órás sebességgel közlekedő vonatok kötik majd össze a világ nagyvárosait. A technológiai ipar pedig még az élelmiszerfogyasztásunkat is átalakítja, azáltal, hogy olyan fehérjeforrásokat fejleszt ki, amelyek kiszoríthatják majd a húst.

A kutatásokkal igyekezett megalapozni a Vodafone a héten bevezetendő legújabb globális márkastratégiáját, ami a jövő izgalmasságára épít és az első váltás a korábbi Power to you szlogen 2009-es bevezetése óta. A cég márkájának az értékét jelenleg 31,6 milliárd dollárra becsülik.

Folytatódik a Digitális Iskola Program

"Az izgalmas jövő csak akkor juthat minél nagyobb tömegekhez, ha megfelelő ütemben terjed a digitális tudás" – ezt már Budai J. Gergő, a vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgatóhelyettes emelte ki.  Emlékeztetett a cég ennek kapcsán indított Digitális Iskola Programra, amelynek a célja, hogy az ország elmaradott térségeiben is a tanárok és a diákok egyaránt hozzájuthassanak a digitális ismeretekhez. Jelenleg a programban 25 hazai iskola 700 tanára és 6500 diákja vesz részt. A program a technikai képzés mellett odafigyel a kreatív felhasználási területekre is. Ennek illusztrálásaként mutatták be az újrahasznosított alapanyagokból készült RebotKit robotot is.

Piaci hírek

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.