A meglevő könyvek elemzésével készült új változat egyszerre csodálatos és borzasztó.
Hirdetés
 

J.K. Rowling neve mindenkinek ismerős, aki egy kicsit is nyitott a világ dolgaira – a brit írónő kezei között készültek el a Harry Potter könyvek, melyek az olvasásról egyre inkább leszokó tinédzserekkkel ismét megszerettették a nyomtatott betűk böngészését. Az első kötet 1997-ben jelent meg, és nagyon gyorsan híressé tette az addig viszonylagos szegénységben élő szerzőt. Annyira, hogy az ezt követő további könyvekből filmsorozat is készült, sőt, még musicalt is írtak a Harry Potter alapján. Nemrég pedig tudományos célokra használták fel a (kitalált) Angliában játszódó történetet.

"Egy nagy halom hamu"

A Botnik Studios prediktív szövegbeviteli eszközökkel ismertette meg a mesterséges intelligenciával a varázslótanonc és barátainak történetét. Egyet a narrációra, egyet pedig a párbeszédekre eresztettek rá. Alapul az eredeti hét könyv szolgált; melynek elemzésével az MI elkészített egy nyolcadik könyvet.

"Alkalmazásunk elemzi a szöveges állományokat és a leggyakoribb szósorozatot ajánlja fel az emberi felhasználó számára, hogy a forrásanyag stílusában fogalmazhassa meg gondolatait" – ismertette Jamie Brew a cég terméke mögötti gondolatot. A vállalat társalapítójának és igazgatójának elmondása szerint a Botnik köré szerveződött közösség íróinak egy része egy online csevegőszobába gyűlt és ott a prediktív bevitelt kínáló billentyűzet appal mondatokat alkotott. Ezeket a töredékeket aztán bekezdésekké, végül pedig egy teljes történetté fűzték össze.

A könyv címéért is mesterséges intelligencia felel. Ha finoman akarunk fogalmazni, akkor olyan is lett. A Harry Potter and the Portrait of What Looked Like a Large Pile of Ash magyarul nagyjából úgy hangzana, hogy Harry Potter és a portré, amely úgy nézett ki, mint egy nagy halom hamu.

Tényleg váratlan fordulatok

De lássuk magát a történetet! Az egészen vad fordulatokat vett, például olyan szövegeket tartalmaz, mint hogy Ron Weasley "azonnal nekilátott megenni Hermione családját", miközben egy "Ron pólója" nevű ruhát viselt.

A Hugrabug-háznak a mesterséges intelligencia létrehozott egy disznó kabalaállatot, ami úgy viselkedett, mint egy nagy kecskebéka. Ezt a részt érdemes külön kiemelni, hogy lássuk, mennyire sokat kell még fejlődnie az MI-nek:

Az agymenés gyakorlatilag a történet egészén keresztül hasonló módon zajlik. A sztori előrehaladtával Ron például pókká változik. A Roxfortban egyik használt jelszó "beef women" lett. Harry leesett a lépcsőn a "nyár végéig", és így tovább.

Szövegértésben, de főleg kreativitásban még van hova fejlődni

A fentiek ellenére nagy tetszést aratott a mű. Kiadni persze nem fogják könyv formájában, de a mesterséges intelligencia szövegértelmezési képességeinek tanulmányozására ideális eszközt kaptak a kezükbe az érdeklődők.

És azoknak sem kell lemondani a lehetőségtől, akik valami miatt fáznak a Harry Potter-univerzumtól. A Botnik Studios rendelkezik egy hasonló módon létrehozott alkotással, mely az X-Akták egyik epizódjaként készült. A végeredmény is a varázslótanonc esetében megismerttel analóg lett.

Cloud & big data

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.