Más kérdés, hogy például a szaúdi nőket digitális pórázon tartó app csak akkor kezdte el zavarni, amikor az már az amerikai szenátusban is téma lett.
Hirdetés
 

Az Android Developers Blog bejegyzése szerint a Google naponta 50 milliárd alkalmazást vizsgál a felhasználók mobil eszközein, hogy meggyőződjön róla, egyik telepített app sem viselkedik ártalmas módon. Ennél érdekesebb, hogy Play alkalmazásáruházban a vállalat az elműlt év során több mint másfélszer annyi beterjesztett applikációt utasított vissza, mint egy évvel korábban. Pontos számot ebben az esetben nem közöltek, de a nagyságrendre legalábbis könnyű következtetni, ha figyelembe vesszük, hogy 2017-ben összesen 700 ezer ilyen alkalmazásról számoltak be.

A 2017-es és 2018-as mennyiség közötti 55 százalékos növekedéshez nyilván sok köze van annak, hogy a Google teljes átláthatóságot követel meg a külső alkalmazásfejlesztőktől azzal kapcsolatban, hogy az applikációk milyen érzékeny felhasználói adatokat gyűjtenek be a működésük során, és ezeket milyen módon használják fel.

A bejegyzésből kiderül, hogy több tízezer appot eleve azért löktek vissza, mert a fejlesztők nem feleltek meg a tájékoztatási kötelezettségnek sem. Ettől függetlenül sokan próbálkoznak a hátsó kapuk beépítésével, a Google pedig folyamatos fejlesztéseket végez az olyan visszásságok automatizált kiszűrésére is, mint amilyen a szürke zónába sorolható, hirdetésszerű viselkedés.

A bizalom nem csak technológiai kérédés

A vállalat saját megállapítása szerint a Google Play jelenleg nyolcszor biztonságosabbnak számít, mint az androidos alkalamzások telepítésének bármilyen más forrása. Ennek oka állítólag a szemyles adatok fokozott védelme mellett a fejleszői bázis integritásának sikeres növelése, illetve az ártalmas tartalom és kódok hatékony filterezése. Az persze újra és újra kiderül, hogy a dolog ennél bonyolultabb: legutóbb éppen egy olyan applikáció forgott a hírekben, amelyet évek óta gond nélkül listáztak a Play áruházban, formálisan nem is volt vele semmilyen probléma, mégis kiverte a biztosítékot a közvélemény előtt, amikor több újságcikk is beszámolt a pontos működéséről.

A szaúdi kormány által még 2015-ben kiadott, Absher nevű app legfontosabb funkciója, hogy a férfiak követhetik vele női családtagjaik mozgását, engedélyeket adhatnak vagy vonhatnak vissza, ha repülőterek vagy mondjuk a határ felé utaznak, és riasztást kapnak, ha az érintettek kísérő nélkül jelennek meg bizonyos helyeken. A milliónyi letöltést jegyző alkalmazás persze teljesen megfelel az ottani törvényeknek, amelyek a nők jogait nagyjából a gyerekekkel egy szinten kezeli, például férfi hozzátartozók engedélyéhez köti az orvosi vizsgálatokat, a házasságkötést vagy az úti okmányok kiváltását.

A lapok mellett jogvédő szervezetek, sőt már az amerikai törvényhozás egy tagja is aggályosnak nevezte, hogy a Google (vagy az Apple, hiszen az alkalmazás az iTunes-on keresztül is elérhető) semmit sem tesz az ilyen jellegű programok ellen. Az emberi jogok sajátos értelmezése természetesen nem újdonság Szaúd-Arábiában, azonban a nagy techvállalatoknak a nyugati piacokon nem a legjobb píár, ha egyfolytában a felhasználói bizalomra és a technológia társadalmi fejlődést támogató szerepére hivatkoznak, miközben más helyeken simán betérdelnek a középkori szabályoknak.

Az alkalmazást egyébként mindkét vállalatnál vizsgálják, legelsősorban nyilván abból a szempontból, hogy a szaúdi kormányzattal vagy a demokrata szenátorokkal és a jogvédő szervezetekkel érdemesebb-e tengelyt akasztaniuk. Egy olyan döntés, amely az Absher kitiltását eredményezné, mindenképpen erős üzenet lenne a Big Tech szolgáltatók részéről – más kérdés, hogy a jéghegy csúcsáról beszélünk, ha minden ilyen esetben újságcikkekre és politikai állásfoglalásokra van szükség a határozott fellépéshez.

Mobilitás

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.