Egymilliárd forint feletti összegért veheti meg a magyarországi IT-tanácsadói piac egyik régi motorosát, az ITgen Kft.-t a T-Systems Magyarország.

Még az idén tető alá hozhatják a hazai informatikai piac újabb milliárdos üzletét. A héten jelentette be a Magyar Telekom csoporthoz tartozó T-Systems Magyarország az ITgen Kft. megvásárlását. A 3 millió forint jegyzett tőkéjű társaság 2016-os árbevétele 835,5 millió forint volt, EBITDA-ja elérte a 300 millió forintot. A befektetői közlemény szerint az érte fizetendő teljes vételár maximális értéke 1,2 milliárd forint, ami magában foglalja a tranzakciós díjat, valamint a 2018., 2019. és 2020. évek pénzügyi teljesítményétől függő esetleges kifizetést is.

Újabb kompetenciákkal bővülhet a vevő SAP-tudása

A mostani formájában 2005. óta, de jogelődjeit figyelembe véve már húsz éve létező vállalkozást a hazai SAP tanácsadói piac meghatározó szereplőjeként tartják nyilván az SAP-hoz kapcsolódó technológiai tanácsadás, az SAP GRC, vagyis a vállalati kockázatok, és a megfelelőség nyomon követésére, analizálására alkalmas szoftverrendszer, továbbá az SAP biztonsági megoldásainak a területén.

A felvásárlással a T-Systems által nyújtott SAP-szolgáltatások köre további kiegészítő kompetenciákkal bővülhet. Az ország legnagyobb teljes körű infokommunikációs technológiai (IKT) szolgáltatója a T-Systems Magyarország Zrt. maga is felvásárlások nyomán jött létre 2012-ben.

A Magyar Telekom tulajdonában lévő vállalat négy korábbi ismert iparági szereplő egyesítésével alakult meg: az IQSYS Zrt., a Dataplex Kft. és az ISH Kft. 2012 őszén olvadt be a T-Systems Magyarországba, a Daten-Kontor Kft. pedig fél évvel később csatlakozott a céghez. A Telekom csoporton belül végrehajtott legutóbbi átszervezések nyomán a T-Systems Magyarország már nemcsak a nagyvállalati ügyfeleknek, a közigazgatásnak és intézményeknek, hanem a hazai kkv-körnek is nyújt távközlési és IT infrastruktúra-, alkalmazásfejlesztési és rendszerintegrációs szolgáltatásokat. A leányvállalat tavalyi árbevétele megközelítette a 69 milliárd forintot.

Partneri kapcsolatból alakult ki a vételi ajánlat

Az ügylettel kapcsolatban megkerestük az ITgen tulajdonosi körét. A budapesti cég jelenleg Szkorce Zoltán és Zsiga Gábor tulajdonában van. Előbbitől megtudtuk, hogy a két társaság kapcsolata már igen régi keletű. Az ITgen annak idején még az ISH Kft. partnercége volt, a kapcsolatot az átalakulással örökölte meg a T-Systems. Hozzátette, cégük több területen is egyedülálló tudással rendelkezik az amúgy is szűk körű hazai SAP tanácsadói körben. A tranzakcióval a T-Systems a cég összes szakértőjét átveszi, de további részletekkel üzleti titokra hivatkozva nem kívánt szolgálni.

Piaci hírek

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.