A fejlett régiókban már nagyon kevés a növekedési potenciál, de a gazdaságilag elmaradottabb területeken évekre biztosított a két számjegyű bővülés.

A feltörekvő piacokon már három éve több okostelefon fogy, mint a fejlett országokban, ám 2014-ben az olló drasztikusan kinyílik. A gazdaságilag jobb helyzetben lévő területeken ugyanis idén és az elkövetkező években sem lehet már az eddig tapasztalt két számjegyű növekedéssel számolni - állítja az IDC legfrissebb előrejelzése.

Sokat és olcsón

Az amerikai piackutató cég számításai szerint idén több mint 1 millió 250 ezer okostelefont értékesíthetnek világszerte. Ez majdnem a negyedével több a tavaly elért forgalomnak. A közel 24 százalékos éves növekedésből azonban nagyon eltérően vette ki a részét a fejlett illetve a fejlődő régió. Míg előbbi esetében a piaci telítettség miatt 5 százalék alá esett a bővülés, addig az elmaradottabb térségekben majdnem 33 százalékos volt a növekedési ütem.

Create Infographics

Ám a puszta eladási számok természetesen önmagukban meglehetősen csalóka képet festenek. Hogy mennyire más dimenzióban mozog a két szegmens, azt kiválóan szemlélteti az egy készülékre vetített átlagos eladási ár (average selling price - ASP). Ez idén a fejlett országokban bőven 400 dollár felett lesz, miközben a fejlődő térségekben 250 allatt lehet a mutató.  

Távlati kilátások

A globális piac az elkövetkező négy évben folytatja a kétszámjegyű expanziót, miközben ugyanúgy megmarad a gazdasági területek között fennálló ellentét. A fejlődő országokban átlagosan évi 16, míg a fejlett régiókban csak 3,6 százalékos bővülést látnak az elemzők. a teljes piac 2018-ra átlépheti az 1,8 milliárdos darabszámot, amiből közel 1,5 milliárd kerülhet a feltörekvő régiókba.

A termékkategóriákat illetően az IDC megemlíti a néhány éve létrejött phablet-szegmenst, amely a hagyományos okostelefonok és a tabletek közötti méretkategóriát próbálja lefedni az 5,5 és 7 hüvelyk közötti képernyőjével. Ezek a nagyméretű mobilok idén az összpiac 14 százalékát adják, viszont négy év múlva már majdnem minden harmadik eladott telefon ilyen lehet. Ez egyébként jól jöhet az Apple-nek is, hiszen várhatóan hamarosan debütál az első, ilyen méretű iPhone. Az almás cég problémja ugyanis, hogy az alacsony szegmensben nem képviselteti magát, így a rakétázva növő, de rendkívül árérzékeny feltörekvő régióban nem tud labdába rúgni az androidos vetélytársak mellett.

Konzumer tech

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.