A német ConstellR technológiája az űrből monitorozná a vízkészleteket és a vízszükségletet, ezen keresztül pedig világszerte megóvná élelmiszer-ellátási láncokat is.

Az éghajlatváltozás miatt egyre kevesebb megfelelő mezőgazdasági terület áll rendelkezésre élelmiszer-termeléshez, és a folyamatok egyebek mellett a víz- és műtrágyahasználat szigorú korlátozásához vezetnek. Becslések szerint az elpocsékolt víz értékét így is jelenleg évi 220 milliárd euróra teszik világszerte, ami az évtized végére elérheti a 2 billó eurót is, az ENSZ pedig azt prognosztizálja, hogy 2050-re a világ lakosságának a jelenleginél másfélszer több élelemre lesz szüksége, amelynek előállítása 40 százalékkal több vizet igényelne.

A dolog azért is érdekes, mert a világ édesvizeinek 70 százalékát már most is a mezőgazdaságban használhatják fel, de csak 40 százalékos hatékonysággal. A megdöbbentő statisztikákból nem nehéz kiolvasni a gyorsan közelgő válságot, amihez az is hozzájárul, hogy aktuálisan képtelenek vagyunk pontosan mérni a vonatkozó vízmennyiségeket. A ConstellR nevű startup ez utóbbira kínálna megoldást műholdas technológiájával, amelyre éppen most szerzett 10 millió eurónyi finanszírozást korábbi, nem bejelentett összegű befektetései mellé.

Aszály ellen műholdat

A németországi Freiburgban működő cég a Föld felszíni hőmérsékletének és hamarosan kémiai összetételének nyomon követésére szolgáló mikroműholdakat alkalmazna, hogy napi szinten szolgáljon megbízható adatokkal a vízszükségletet és a rendelkezésre álló vízről a világ bármely pontján. A ConstellR mikroszatellitjei túlmutatnak a vizuális képalkotáson, amennyiben már azelőtt azonosítják a stressztüneteket, hogy a termés károsodna. A technológia így jelenlegi műholdas rendszerekhez képest sokkal rövidebb válaszidőket tenne lehetővé.
 

forrás: constellr.space


Ezek a nagy pontosságú adatok felhasználhatók lennének a már megművelt növények vízigényének meghatározásától kezdve egészen a fenntartható erőforrás-gazdálkodás kialakításáig. A közelgő aszályt korábban ismerhetnék fel a segítségükkel, hogy idejében célzott öntözést hajtsanak végre, de a módszer általában optimalizálja és csökkenti a vízfogyasztást is. Eközben növeli a felhasznált víz egységeire vetített terméshozamot, és enyhítheti a válságok hatásait az ellátási láncok menedzsmentjére és az árukereskedelemre.

Ez is az űrverseny része

A ConstellR arra számít, hogy 5 éven belül 60 milliárd tonna víz megtakarításához járulhat hozzá, ami nem mellesleg 14 megatonnával csökkentené a mezőgazdaság széndioxid-kibocsátását és több milliárd eurónyi hasznot hajthat a gazdálkodóknak. A cég együttműködik különféle ágazati szervezetekkel, és növekvő számban indít kísérleti programokat. A befektetésről beszámoló EU-Startups azt írja, hogy a víz- és műtrágyahasználatra vonatkozóan szabályok várhatóan egyre szigorodnak majd, ami felértékeli a méretezhető felügyeleti megoldásokat.

Az általa fejlesztett kis méretű (értsd: hűtőszekrény nagyságú) műholdak és a friss tőkeinjekció révén a ConstellR már 18 hónapon belül nagyot dobna. Bár tavasszal sikerült az űrbe juttatnia egy rakományát, a most szerzett pénzből felbocsátaná két új műholdját is, amelyekkel az infravörös hullámhosszon túli méréseket végezne a felszíni hőmérséklet, azon keresztül pedig a vízeloszlás méréséhez. A vonatkozó közlemény kiemeli, hogy a startup ezzel Európa képességeit erősíti az USA-val vagy Kínával folytatott versenyben is, melynek tétje az "űrszuverenitás".

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.