Egyetemi kutatók: talán azt az energiazabáló OpenAI-t kellene kikapcsolni. Úgy tűnik, a magyar egyetemeken nem lesz vész.
Hirdetés
 

A Microsoft tavaly augusztusban bejelentette: jelentősen csökkenti a Microsoft 365 for Educationhoz adott felhős tárhely méretét. Az egyetemi polgárok – hallgatók, tanárok, kutatók – azonban csak most szembesülnek vele. Bár az egyes intézményeket az előfizetés tükrében más és más módon érinti, tanulságos, ahogy a neves kanadai egyetemen, a McGillen reagáltak rá.

A monteráli McGill Egyetem január közepén levélben értesítette a hallgatókat, hogy júniustól a személyes tárhelyeket 20+20 gigabájtra (OneDrive + Olutlook) vágják vissza. A levél megismétli a Microsoft indoklását: ezeken a tárhelyeken sok az elfelejtett-elhagyott bizalmas adat, ami biztonsági kockázatot jelent, illetve a legtöbb tárhely kihasználatlan, ám fenntartásuk sokba kerül, és jelentős környezetvédelmi terheléssel is jár.

A Microsoft szerint a szervezetek által tárolt adatok több mint fele nem szolgál hasznos célt, ám tárolásuk hatással van a szénlábnyomunkra. Foglalják a helyet, növelik a villamosenergia-fogyasztást, és "csak 2020-ban a globális üvegházhatású gázkibocsátás 4 százalékát okozta" – olvasható a vállalat hivatalos magyarázatában.

Az OpenAI futtató cégtől meglehetősen cinikus érvelés...

A mcgillesek meglehetősen kiakadtak az érveket olvasva. Az akadémiai szférában dolgozók speciális közösségi oldalán, az egyébként meglehetősen moderált hangvételű Scolar.Socialön ilyen vélemények olvashatók a Microsoft módosításáról:

"A kutatás integritására gyakorolt hatásai súlyosak" – fogalmaz az egyik hozzászóló. Egy másik viszont az intézkedés cinikusságára utal: "El sem hiszem, milyen önzetlenek, hogy gondoskodnak a biztonságunkról ÉS a környezetről!"

De a téma kapcsán ismét előjön a kiszervezés-visszaszervezés polémiája: "Olyan furcsa, hogy az egyetemek IT stuffjai évről évre rosszabbak, és az egyetemek mégis oligopóliumoknak adják ki az IT-jüket" – írja egy egyetem IT-se. "Igen, a vendor-lock-in az ára a zökkenőmentes integrációnak és a könnyű használatnak" fogalmaz más valaki.

Egy hozzászólásból az derül ki, hogy a McGillen kutatók járhatnak a legrosszabbul. "20 GB tárolási kapacitás többéves kutatáshoz (vagy bármely más területhez) nevetségesen hangzik. Sok szerencsét ehhez a képtelenséghez"  – írja egyikük.

Egy másik hozzászóló kis beszélgetéssel illusztrálta a helyzet visszásságát:

"McGill: A Microsoft szerint a szerverfarmok tönkreteszik a bolygót, ezért 20 GB-ra korlátozzuk az intézményi felhő tárhelyet, amit adunk Önnek

CIHR (Canadian Institutes of Health Research, az egészségügyi és orvosi kutatásokat finanszírozó állami szervezet): A támogatás lejártát követő öt évig meg kell őriznie minden kutatásához az összes eredeti adatkészletet.

Én: Ha te és a Microsoft tényleg tenni akartok valamit a bolygóért, talán inkább húzzátok ki a dugót az OpenAI-ból.

McGill: Ha kérdésed van az új szabályzattal kapcsolatban, olvasd el még egyszer az e-mailt. Sok sikert, szia!"

Itthon nincs pánik

Megkérdeztünk több nagy hazai egyetemet is, hogyan érinti őket a Microsoft 365 for Education módosítása. Kiderült, egyelőre nem találkoztak olyan jellegű problémával, mint a McGill polgárai, ám az egyik intézmény informatikai vezetője elmondta: alavetően egyetért a Microsoft indoklásával, legalábbis ami a biztonságra és a Microsoft 365 for Educationhöz adott tárhelykapacitás kihasználtságra vonatkozik.

Egy másik egyetem informatikai igazgatója pedig arról beszélt, hogy számukra stratégiai kérdés a saját infrastruktúra kiépítése, amihez felhőt csak ideiglenes kapacitátásbővítésre vesznek igénybe. Ez a modell biztosít számukra teljes rugalmasságot a kutatási tevékenység során felhalmozott adatvagyon kezelésére, értékesítésére.

Cloud & big data

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.