Már kipróbálható, mire képes a redmondiak mobil környezetekre optimalizált browsere.

Egy nap a Microsoft végleg fel fogja adni a böngészőpiaci harcot. Egy nap a Microsoft nem csinál többé presztízskérdést belőe, elfelejti Steve Ballmert (aki baromságnak titulálta a füles böngészést), a Windows Phone-okat, de még a netscape-es csatározások nosztalgikus emlékét is. Egy nap a Microsoft nem fogja tovább fejleszteni az Edge-et, mert fel meri vállalni, hogy inkább a Windowsra, az Xbox-ra, a Surface-re, az Office-ra és a felhőalapú szolgáltatásaira kell koncentrálnia (például a helymeghatározás támogatásával).

Egy nap – de az a nap nem most jött el. Ma ugyanis az új, mobil környezetben futó Edge megjelenésének napja van.

Épphogy befért az évbe

Nem kapkodta el a dolgot Redmond, ez tény: az év utolsó hónapjára érkezett meg böngészőjének Androidra és iOS-re fejlesztett kiadása. Vagyis azok számára, akiknek nem jelent vonzó alternatívát a Google natív browsere, se a Chrome, nem kedvelik az Opera Minit és/vagy nem bírják az Apple Safarit, ráadásul fáznak attól, hogy a Mozilla mobil kliensével csodálkozzanak rá a web világára (és a Samsung saját böngészőjét még nem is említettük) – nos, nekik megváltás a mai nap.

Iróniát félre téve, rendelkezik azért hasznos, máshol meg nem található képességekkel a szoftver. Például lehetővé teszi a Windows 10 platformokon félbehagyott munka vagy játék folytatását a mobiltelefonon. Ráadásul ez oda-vissza működik: ha az internetező egy megnyitott weboldalról úgy gondolja, hogy inkább desktopkörnyezetben nézné meg, akkor azt viszonylag egyszerűen átküldheti asztali gépére. Sajnos komplett böngészőfül-szinkronizáció egyelőre nincs, de a Microsoft közlése szerint már tervbe van véve ennek a funkciónak a támogatása iPadek esetében.

Azt nem tudni egyelőre, hogy mikor kapja meg a Microsoft mobil böngészője az asztali változatnál nemrég belebegtetett újítást, miszerint a browser automatikusan inkognitó (privát) módba vált, ha úgy észleli, hogy a felhasználó felnőtt tartalmakat tekint meg. Egy Not Safe for Work nevű bővítmény szabadalmi jogára nyújtott be igényt a múlt héten a redmondi szoftverfejlesztő, mely a webezési folyamat végén minden árulkodó nyomot – böngészési előzmények, sütik – eltávolítana, mentesítve a felhasználót ettől a feladattól.

Nem a Microsoftnak áll a zászló

Elég siralmas a helyzet, ha áttekintjük az Edge mobil környezetben való teljesítményét. A tavaly decemberben még mindig szinte kimutathatatlan 0,33 százalékos részesedés a Windows Phone-ok végső alkonyával szabadesésbe kezdett a Netmarketshare szerint. November végén az Edge már csak 0,13 százalékos piaci részarányt tudhat magáénak, vagyis szerepe ebben a szegmensben a marginálisnál is kisebb.

Eközben a piacot vezető Chrome – egy kis döccenővel – 55 százalékról 61 százalék fölé pumpálta fel magát. A második helyre befutó Safari is hullámzott kicsit, de a 2016 decemberi 24,5 százalékról közel 29 százaléka kapaszkodott fel.

Valamivel jobb a helyzet asztali fronton; itt 2016-ot 3,27 százalékos részesedéssel zárta a Microsoft Edge (és az Internet Explorer még mindig picivel 14 százalék fölött teljesített), idén november végén viszont már 4,21 százalékon állt. Igaz, összességében még így is bukó a piac Redmond számára, mert ismertebb böngészője két százalékot veszített népszerűségéből ugyanezen időszak alatt. A Google Chrome 59-60 százalékos elsősége megkérdőjelezhetetlen és megdönthetetlen(nek látszik).

Mobilitás

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.