Bejelentésük szerint leszállnak a dolgozó osztályról, és a leggazdagabbakra irányítják a figyelmüket, csúcstechnológiát alkalmazva a szofisztikált adóelkerülési módszerek feltárására.

Az amerikai adóhivatal (Internal Revenue Service, IRS) a múlt héten kiadott közleményében jelentette be, hogy a méltányosság biztosítására és a törvénysértők elleni fellépésre a legmodernebb gépi tanulási technológiát állítja munkába. Ezúttal ráadásul kifejezetten az Egyesült Államok leggazdagabb polgárit és a nagyvállalatokat vennék célba a mesterséges intelligenciával, ellentmondásokat keresve mások mellett a számvitel, a társasági adózás, a jövedelemadó vagy a nemzetközi adók területén, amelyek "vizsgálati lefedettsége" az IRS megfogalmazása szerint "hagyományosan korlátozott" volt.

Az MI-integrációval a közlemény alpján hatékonyabbá tennék a leggazdagabb alanyok teljes körű elszámoltathatóságát, ennek érdekében pedig "csúcstechnológiás erőforrások telepítésével" nyernének mélyebb betekintést a jelentősebb visszaélésekbe és azokba a gyakorlatokba, ahogy a legtehetősebbek a bevételeiket védik az adóhivataltól. Az IRS azt is igyekszik tisztázni, hogy a mesterséges intelligenciával nem a szegényebb polgárokat veszi üldözőbe, hanem a nagy cégekre, illetve az 1 millió dollár feletti éves bevétellel vagy több mint 250 ezer dolláros adótartozással rendelkező adófizetőkre összpontosítana.

Sok sikert kívánunk

Az "adattudomány és az adóérvényesítés szakértői közötti úttörő együttműködés" nemsokára beindul, amennyiben a hivatal szeptember végéig vizsgálatokat kezdeményez a 75 legnagyobb társulása ellen – ezek között fedezeti alapokat, ingatlanbefektetőket, nyilvánosan jegyzett társaságokat és nagy ügyvédi irodákat is említenek a különböző iparágakban működő egyéb vállalkozások mellett. Az IRS szerint ezek adóalanyok átlagosan több mint 10 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik, amiből a mesterséges intelligencia jó eséllyel kanyarít majd ki szabad szemmel jól látható összegeket.

Ahogy a beszámolókban kiemelik, ez tényleg értelmes alkalmazása lenne az MI-technológiának, ha végül eredményesnek bizonyul. Bár az IRS által bevezetett rendszerről nem sokat tudni, de a mesterséges intelligencia egyik erőssége a mintafelismerés. Vagyis ha a masszív vagyonok esetében eddig a trükközés is könnyebb volt, akkor a gépi tanuló modellek kifejezetten alkamasnak tűnnek a ködösítés eloszlatására, a szabálytalanságok feltárására és a jövőbeli jogsértésektől való elrettentésre, amit a közleményben kritikus jelentőségűnek neveznek az amerikai adórendszer jövőjére nézve.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.