Felvásárolta a londoni Sybenetixet, amely mesterséges intelligenciával segít a pénzügyi cégek megfelelőségi szakembereinek és a szabályzó szervezeteknek.
Hirdetés
 

Egy 2011-ben alapított londoni fintech startup technológiáival erősíti a Nasdaq a szolgáltatási portfólióját. Ma jelentették be, hogy felvásárolják a mesterséges intelligenciára épülő felügyeleti megoldásokat fejlesztő Sybenetixet. A cég a termékeit elsősorban vagyonkezelő cégeknek, fedezeti alapoknak, tőzsdéknek és különböző felügyeleti szerveknek szánják.

Szolgáltatásokkal próbálkoznak

A Nasdaq nem csak tőzsde. Egyre fontosabb bevételi forrása a technológiai üzletág, ahol különféle pénzügyi technológiai megoldásokat szállít a piac szereplőinek. A Financial Timesnak Adena Friedman, akit januárban neveztek ki a tőzsde élére, azt nyilatkozta, hogy a Nasdaq kulcsfontosságú szerepet szán stratégiájában a fejlett technológiáknak, és a technológiai üzletágon belül bővíteni kívánják az ún. regtech (regulatory technology) bevételeiket. (Az új elnök-vezérigazgatónak egyébként ez az első jelentősebb bevásárlása.)

A Nasdaq jó ideje dolgozik tevékenysége kibővítésén. A hagyományos tőzsdei kereskedés nyereségessége ugyanis az utóbbi évtizedben csökkent, részben a szabályozói környezet szigorodása, részben a nagyobb verseny miatt. A technológiai üzletág egyre fontosabb bevételi forrás, az idei első negyedévben már a Nasdaq bevételeinek 12 százalékát adta. Ráadásul ez az üzlet nő a legdinamikusabban: 18 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A klasszikus tőzsdei kereskedelmi tevékenységből a bevételek 37 százaléka származott. A vállalati szolgáltatások  hozta a teljes bevétel 27, az adatszolgáltatás pedig a 24 százalékát.

A Nasdaq saját megoldásába, a Smartsba kívánja integrálni a londoni startup technológiáit. A Smarts szintén felügyeleti eszköz, amit elsősorban szabályozó és felügyeleti szervek, valamint tőzsdék számára fejlesztettek. A Smarts is segít felderíteni és megakadályozni a bennfentes kereskedést és a piacok manipulálását. A Sybenetix technológiái ezt a tevékenységet tennék gyorsabbá és hatékonyabbá.

A regtechek kora

A londoni startup a fintech cégek egy speciális csoportját képviseli, az ún. regtechek, azaz a szabályzói problémákra megoldásokat fejlesztő startupok közé tartozik. Ez az ágazat egyrészt a 2008-as globális válság után szigorodó szabályzói környezet, másrészt a pénzügyi szektorban megjelenő diszruptív technológiák hatására futott fel. Ahogy a pénzügyi szektorban, úgy a a szabályzói, felügyeleti tevékenységben is egyre nagyobb szerepet kellett kapjon a technológia. Az ilyen cégek alapvetően a pénzügyi szektornak és a szabályozó szervezeteknek fejlesztenek megoldásokat, egyik oldalt a compliance-ben segítik, míg a másik oldalnak felügyeleti eszközöket fejlesztenek.

A Sybenetix megoldásai mesterségesintelligencia-alapú viselkedéselemzésre épülnek, képesek egyéni és csoportos profilokat is felállítani, majd figyelni a kirívó eltéréseket a kereskedési tevékenységben. Az eszközöket használó menedszmentet egy döntéstámogató szoftver is segíti. A Financial Times szerint a cég technológiáinak komoly piacot biztosít az EU szabályozás, a MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive), amelyet tavaly nyárig kellett beépíteni a tagállamok jogrendjébe, és idén januártól már élesben kell alkalmazni. A direktíva befektetővédelmet, az átláthatóság növelését kívánja segíteni. Olyan területeket is szabályoz, mint például a nagysebességű algoritmikus kereskedés (nagyfrekvenciás kereskedés), és az adatszolgáltatási kötelezettséget is bővíti.

Cloud & big data

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.