Természetesen nem itthon, ahol az is nagy szó, ha nem gyullad ki egy szerelvény. A számítógépes tervezést Hongkongban vitték tökélyre.
Hirdetés
 

A hongkongi metróhálózat a maga tucatnyi vonalával az egyik legleterheltebb, egyben legjobban működő rendszer. A 99,9 százalékos járatérkezési pontosságot többek között a megfelelő sorrendben és ütemben végzett javítási, karbantartási munkáknak is köszönheti az üzemeltetést végző MTR. A feladatkiosztás azonban egy ideje már nem mérnöki meetingeken dől el, hiszen egy speciális algoritmus számolja ki a munkák optimális menetét.

Mindenre kiterjedő figyelem

Habár a karbantartásról döntő mesterséges intelligencia semmiképpen nem képes emberi szintű gondolkodásra, a gondosan paraméterezett teendők és lehetőségek között olyan egyensúlyt tud találni, amelyre korábban a rendszeresen összehívott, hosszúra és kaotikusra sikeredett mérnöki egyeztetéseken egy magasan képzett szakembercsapat sem volt képes. Egy átlagos héten körülbelül 10 ezer munkásnak kell 2600 feladatot elvégeznie. Ezek kiosztásáról, ütemezéséről állít fel egy minden szempontból hatékony menetrendet az algoritmus. Tapasztalatok szerint ezzel a módszerrel nem csak a nagyjából két napot elrabló egyeztetéseket spórolja meg a cég, de az éjszaka esedékes javítási munkákra is átlagosan fél órával több jut a gépi kiosztásnak köszönhetően.

Az algoritmus egy szimulátorként működik: a számítógép a különböző döntési lehetőségeket egyesével végigfuttatja, majd az eredmények birtokában dönt a legjobb felállásról. A kiosztás során többek között a brigádok lehetséges együttműködésétől kezdve az erőforrásmegosztásban rejlő lehetőségekig számtalan tényezőt vesz figyelembe a gép. A rendszer a metró működtetésében fontos területek szakembereinek tudását is tartalmazza, hiszen a programozók a mérnökök döntéshozatali szempontjait is integrálták a mesterséges intelligencia arzenáljába.

A munkaelosztást végző alkalmazás pontosan tisztában van a feladatokhoz kötődő hatósági szabályozással. Például ha egy bizonyos területen csak meghatározott zajszint alatt lehet dolgozni, erről is tájékoztatja a csapatot. 

Azért (még) az ember az úr

Az előkészített javítási menetrend nem lép automatikusan életbe, hiszen ehhez szükséges az emberi jóváhagyás is. A rendszer teljesen rugalmas, bármikor felül lehet írni kézzel, ha például egy nem várt meghibásodás lép fel. Ilyenkor az algoritmus pillanatok alatt újraszámolja a feladatokat és a kevésbé fontos munkákat egyszerűen hátrébb sorolja a teendők között. Rugalmasság ide, emberi felügyelet oda, a fejlesztést végző programozó szerint a legnehezebb feladatnak az bizonyult, hogy a munkatársakkal elfogadtassák, hogy egy ennyire kényes, emberi biztonságot érintő területen ekkora teret kap a gépi mechanizmus.

A hongkongi mellett Peikingben, Melbourne-ben és Londonban is hálózatot üzemeltető MTR a tervek szerint fokozatosan kiterjeszti ezt a megoldást a többi helyszínre is. Első körben a legesélyesebb város Peking. Mindeközben Budapesten reménykedünk, hogy lehetőleg egy szerelvény sem ég le a 3-as metró vonalán, amelyen valószínűleg már a számítógépes tervezés sem tudna sokat segíteni.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.