A vásárló a Quest részeként működő amerikai cég egy év alatt integrálja a magyar vállalatot.

Meglepetésként érte a hazai piacot, hogy a közelmúltban még második befektetési körére készülő Balabitot felvásárolta az amerikai One Identity – a felvásárlásról ők adtak ki közleményt –, amely a Quest részeként működik, de a tavalyi évtől önálló márkaként fut. A Questet 1987-ben alapították, jó néhány évig a Dell szoftveres részlegeként működött, és 2016-ban vált ismét önállóvá, amikor a Dell megvált szoftveres portfóliójától. A Balabit számára nem ismeretlen a felvásárló, melynek OEM partnerként szállította a megoldását.

Mivel a felvásárlás két magántulajdonú cég tranzakciója, a részletek nem nyilvánosak, így a vételárról sem közöltek semmit.

Balabit hosszú idő után adta fel az organikus növekedési stratégiáját, amikor már egyértelmű volt, hogy a nagyobb volumenű nemzetközi terjeszkedéshez nincs elegendő erőforrásuk. Még 2014-ben vontak be 8 millió dolláros tőkét a C5 Capitaltól, amiből csak az elindulást akarták finanszírozni, hogy arra építve a vállalat tartósan megvesse a lábát a nemzetközi piacon. A tőkebevonás sikeresnek tűnt, a cég már egy év múlva új termékkel is jelentkezett, a Blindspotterrel, amely az egyre népszerűbb viselkedéselemzést vetette be az IT-rendszerek védelmére.

Ugyanabban az évben már nem is titkolta a cég, hogy a továbblépéshez ismét tőkebevonásra lesz szüksége. Erről Györkő Zoltán ügyvezető igazgató, a cég egyik alapítója is beszélt lapunknak adott interjújában. Akkor még azt mondta, hogy egy éven belül szeretnék tető alá hozni az újabb befektetési kört.

Egyelőre valószínűleg mindenki marad a helyén

A Balabit sorsának alakulása követi a kelet-európai startupok példáját (hasonló utat járt be például a Skype vagy az IBM által felvásárolt magyar Ustream is). Valószínűsíthető, hogy a felvásárlás után sem változik a magyarországi cég vezetése, ahogy például az IND Group eladása után is történt. Azaz Györkő Zoltán, aki jelenleg is a Balabit ügyvezető igazgatója, a továbbiakban az One Identity fejlesztőközpontjaként működő cég CEO-jaként levezényli az integrációt, és valószínűsíthető az is, hogy a Syslog-ng termékvonal nemzetközi értékesítésében is szerepet kap. A termékfejlesztés pedig továbbra is Scheidler Balázs – a szintén Balabit-alapító, és jelenleg fejlesztési igazgatóként dolgozó szakember – feladata marad, már csak azért is, mert a Syslog-ng az ő ötletéből született. Információink szerint egyébként a teljes integráció nagyjából egy évet vesz majd igénybe. 

A cég péntekre ígért részletesebb tájékoztatást a felvásárlásról.

Piaci hírek

Az app is megjelent a Google egységes fizetési rendszeréhez

A Google kiadta a Google Pay szolgáltatás androidos applikációját, amely az idén az Android Pay és a Google Wallet helyére lép.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.